Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tisuću hodočasnika na Križnom putu "Putem masovnih grobnica"

U masovnim grobnicama kojima je prolazio Križni put, na teritoriju župe Tordinci pokopano je 266 branitelja i civila poginulih u ratu
31. ožujka 2012. u 20:45 3 komentara 1425 prikaza
Križni put,Tordinci (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell

Već jedanaestu godinu u znak sjećanja i u čast braniteljima Domovinskog rata župa Presvetog Trojstva u Tordincima sa župnikom Markom Bubalom danas je uoči Cvjetnice organizirala pobožnost Križnog puta "Putem masovnih grobnica" kojega je predvodio fra Zvjezdan Linić. Križni put dug 22 kilometra kojega je pohodilo oko tisući hodočasnika iz Župe Tordinci, ali i Vinkovaca, Osijeka, Đakova prolazi mjestima gdje su otkrivene masovne grobnice s 266 branitelja i civila ubijenih u Domovinskom ratu od Tordinaca preko Antina i Ćelija do Korođa.

– Sam križni put je put simbolike, pun kršćanskog sadržaja, gdje mi vjernici želimo dublje doživjeti i proživljavati Isusove posljednje trenutke zemaljskoga života gdje kulminira njegova žrtva ljubavi i to nam je dragocjeno i to je ono što je prvo prisutno u svakom križnom putu, ali kad možemo uz Križni put i Isusovu patnju povezati i našu patnju i naša stradanja onda je to to. Riječ Božja nam govori da sjedinimo svoje patnje s Kristovim patnjama, da ih posvetimo, oplemenimo i onda je "Putem masovnih grobnica" upravo to, rane koje su negdje ovdje, koje krvare u srcima ljudi, u srcu Domovine i posebno onih koji su direktno pogođeni gubitkom voljene osobe i s tim suosjećamo, a najbolje mjesto da to oplemenimo je križni put gdje se rađa osjećaj ili želja oproštenja i gdje se stvara osjećaj da Bog sve može okrenuti na dobro – rekao je fra Zvjezdan Linić, a velečasni Bubalo je presretan što se okupilo preko tisuću hodočasnika.

– Dan je bio sunčan uz izuzetno veliki broj hodočasnika, možda i tri puta više nego prijašnjih godina. Radost je velika iako je to Križni put. To je molitva, predanje, otvorenost za Boga. Idemo iza križa, iza našeg spasenja, križ pred nama. Ljudi danas iza svačega idu, iza raznih ideologija, idola, svega, ali ovo je križ spasenja. Isus Krist koji je zbog nas podnio muku križa iz ljubavi za nas, dakle idemo za našom velikom ljubavlju. Osobito me kao svećenika raduje da i mladi i djeca pa i starice i stariji nalaze u križu smisao svoga života, zapravo sve svoje križeve, stremljenja i stradanja stavljaju uz taj križ, tada ga se može nositi. Želim da ovaj Križni put bude blagoslov svima koji su danas došli poglavito obiteljima poginulih i nestalih. U Antinu ispred crkve su bile postavljene i fotografije koje je mještanin Antun Flinčec prikupio s imenima i prezimenima i nekoliko riječi o poginulim i nestalim ne samo iz Domovinskog rata nego i iz II. Svjetskog rata – rekao je župnik Marko Bubalo dodajući kako želi "da naša domovina Hrvatska procvjeta jer iz križa iz tog trnja cvjetaju ruže".

U masovnim grobnicama kojima je prolazio Križni put, na teritoriju župe Tordinci pokopano je 266 branitelja i civila poginulih u Domovinskom obrambenom ratu i to u Tordincima 208, Antinu 17, Ćelijama 32 i Korođu 4 žrtve.

'PROTI VIRUSI'
FOTO Pogledajte kakav je sapun ovaj iznajmljivač ostavio za svoje goste u apartmanu
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
  • Karla:

    U mislima i molitvama sam s njima!

  • zelja12:

    ovo je prava Hrvatska , ovaj narod i ova djeca su nasa buducnost i konacno poskidati ove stare komunj. na vlasti sadasnjoj i prosloj.

  • Batman9:

    Neka ih dragi Bog cuva i blagoslovi