Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBIČAJNA PRIREDBA

Tisuću folkloraša na Žetvenim svečanostima u Kaptolu

česi
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL
1/5
20.07.2014.
u 21:13

Priredba je upriličena u središtu mjesta i to na vrlo zavidnoj razini što je na ponos kako svih sudionika tako i samih organizatora

Nakon četvrt stoljeća živopisno mjesto Kaptol pod Papukom bilo je domaćin Žetvenih svečanosti Dožinky koja je najveća manifestacija Čeha u Republici Hrvatskoj. Organizatori su bili Češka beseda iz Kaptola, te općina Kaptol, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, Savjet za nacionalne manjine RH i Požeško-slavonska županija. Nastupilo je više od  tisuću sudionika iz 31 druge „Češke besede“ u našoj zemlji, a oni su predstavljajući stare običaje obnovili brojna sjećanja mnogima koji su u tom vremenu živjeli.

Priredba je upriličena u središtu mjesta i to na vrlo zavidnoj razini što je na ponos kako svih sudionika tako i samih organizatora.

-Ovo je naše najveće slavlje kojim slavimo završetak žetvenih radova, ali i prikazujemo djelatnost češke manjine u Hrvatskoj-ističe predsjednica Saveza Čeha u RH Libuša Stranjik, dodajući kako se u ovom obliku i sjaju Dožinky ne održavaju ni u matičnoj zemlji Čeha.

Program manifestacije počeo je misom za sve sudionike u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Kaptolu, otvorena  je izložba o životu Čeha, a kroz ulice Kaptola prošla je veličanstvena žetvena povorka sa traktorima i priključnim strojevima, zapregama, te folklorašima i glazbenicima čeških udruga. Oni su nastupili u sadržajnom i bogatom kulturno-umjetničkom programu pokazavši izvorne običaje svoje domovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije