Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed bez izgreda

Tisuću antifašista slavilo Dan ustanka, došli Mesić i Pupovac

SRB (1)
Foto: Željko Mrsić/PIXSELL
1/20
28.07.2012.
u 13:22

Velikom broju okupljenih antifašista u Srbu bez većih izgreda, ali uz prosvjedne povike kako je to ustanak četnika, suprostavilo se tridesetak neistomišljenika.

U ličkom mjestu Srb okupilo se u subotu oko tisuću ljudi kako bi obilježili 71. godišnjicu Ustanka naroda Like, dana za koji tadašnji sudionici rata tvrde da je pravi dan početka antifašističke borbe. Prisustvovali su Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a te bivši predsjednik Stjepan Mesić koji je u Srb stigao kao počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH. Mesić je za govornicom istaknuo da je 27. 7. "dan zajedničkog ustanka Hrvata i Srba koji su pod zastavom slobode počeli borbu protiv okupatora".

- Dan ustanka kojega se htjelo gurnuti u zaborav veliki je dan za sve istinske antifašiste. Samo onda kada RH na sebe preuzme brigu da se dostojno obilježavaju datumi poput osnivanja sisačkog odreda, koji nije još značio ustanak te oslobađnja Srba, što doista je bio početak ustanka pod vodstvom komunističke partije, samo onda može dokazati odanost antifašizmu, započeo je Mesić u 15-minutnom govoru.

Kazao je kako su „kvazi hrvatski domoljubi potencijalni grobari demokaracije europske Hrvatske kojoj teži golemi dio građana“.

- Što reći na tezu da su fašizam i komunizam jednaka zla? Što reći na to da se čak sloboda umjetničkog stvaranja zloupotrebljava kako bi nam se servirala teza da je legendarni vođa antifašističkog otpora maršal Josip Broz Tito bio nekakav Rus, patološki ubojica, koji je prisvajao identitet malog austrijskog vojnika Broza u I. Svjetskom ratu?. Što reći na tvrdnju da je područje Jugoslavije posuto masovnim grobnicama u kojima su žrtve komunizma dok se zaobilaze gubilišta žrtava fašizma, zapitao se Mesić kazavši da se protiv toga treba boriti.

Pupovac je kazao kako je ovo „dan kojeg se neki trebaju sramiti i hodati pognute glave, ali to nismo mi okupljeni“.

- S tugom moram govoriti o žrtvama ovdašnjih hrvatskih sela koji su pale kao rezultat zvjerstva četničkih okupacija koje su djelovale u Srbu. Onih koji nisu imali ideju zajedništva, ideju zajedničke slobode kao što su imali antifašisti i partizani, kazao je Pupovac.

Srb je posjetilo 30-ak prosvjednika protiv obilježavanja Dana ustanka koji tvrde da skup „veliča četništvo i četničke zločine počinjene u RH“.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije