Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neredi u Grčkoj

Tisuće se sukobile s policijom ispred parlamenta u Ateni

atena
Foto: AFP
1/9
05.03.2010.
u 21:47

Prosvjednici su policiju gađali kamenjem, a policija je uzvratila suzavcem i palicama te je uhitila nekoliko osoba

Tisuće prosvjednika danas se sukobilo s policijom ispred zgrade parlametna u Ateni, nakon što su zastupnici odobrili paket mjera kojim bi se, smanjenjem plaća državnim službenicima i većim porezima, smanjila rupa u proračunu, javljaju agencije. Procjena je policije da je ukupno oko 12.000 ljudi izašlo na ulice glavnog grčkog grada nezadovoljno takvim načinom rješavanja proračunskog deficita, koji iznosi oko 30 milijardi, te državnog duga koji doseže 300 milijardi eura. Prosvjednici su bacali kamenje, a policija je, među ostalim, koristila suzavac i palice te je uhitila nekoliko osoba.

Iskra koja je zapalila vatru na atenskim ulicama bio je napad na vođu najvećeg sindikata Yannisa Panagopoulosa dok se obraćao prosvjednicima. Najveći je to sukob od lani, kada je Grčka upala u krizu. Sindikati su pozvali na masovni štrajk 11. ožujka.

Maskirani prosvjednici popodne su se sukobili s policijom prilikom pokušaja nasilnog upada u zgradu Ministarstva rada, a razbijeni su izlozi nekoliko banaka, hotela, dućana i restorana. U Solunu, drugom najvećem grčkom gradu, također je bilo prosvjeda i sukoba, no u manjoj mjeri nego u Ateni.

Komentara 19

OB
-obrisani-
22:15 05.03.2010.

Grčka kao pokusni kunić. EU trenira nove recepte - smanjiti plaće, a povećati poreze, policijskim batinanjem pokazati tko je policija i koga policija štiti, a koga batina. Krasno. Radiš više, plaćaš veće poreze od kojih država plaća više policajaca koji će te više tući, a da istovremeno zarađuješ manje. Da znamo kako to izgleda s bunama u EU.

OB
-obrisani-
23:25 05.03.2010.

ipremii.com/index.php?r=Ynhc uuuuu..ovo pogledajteeeeee

OB
-obrisani-
06:04 06.03.2010.

Balon od sapunice ce puknuti prije ili poslije.Slom 1929 rjesio se je ratnom industrijom(1941),krah 1969 je,novim sustavom vrednovanja. Za ovu(tekucu)krizu,odgovor nazalost nemaju ni najveci ekonomski mozgovi svjeta. Jedno je medjutim sasvim sigurno a to je da ce najprije nastradati male drzave i mali narodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije