Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tikrit

Grobnica Saddama Husseina sravnjena u sukobima ISIL-a s iračkim i iranskim šijitima

saddam hussein
Foto: Reuters/PIXSELL
16.03.2015.
u 10:00

Grobnica bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina gotovo je posve uništena u borbama pokraj Tikrita. Snimke Associated Pressa pokazuju da su ostali tek stupovi i ruševine građevnog kamena od nekad raskošnog mauzoleja u selu Al-Awja, piše BBC.

Iračke snage i iranski šijiti bore se protiv militananta ISIL-a iz Tikrita. Čelnici lokalne sunitske populacije tvrde da su maknuli Saddamovo tijelo i odnijeli ga na nepoznatu lokaciju još lani. "Zarobljavanje" grobnice uslijedilo je nakon intenzivne borbe sjeverno i južno od Tikrita, a jučer su iračke snage izborile ulaz u središte grada nakon neprekidnih borbi koje su trajale 48 sati.

"Ovo je jedno od područja koje su militanti ISIL-a najviše napadali jer je Saddamov grob upravo ovdje", rekao je kapetan iračkih snaga Yasser NumaISIL je još u kolovozu tvrdio da je kompletno uništio grobnicu, no lokalni dužnosnici to su opovrgnuli, tvrdeći da je ispremetana i opljačkana te da je počinjena tek manja šteta.

Saddama Husseina, rodom iz Tikrita, zarobili su Amerikanci 2003. godine. Irački sud osudio ga je za zločine protiv čovječnosti zbog ubijanja šijita i Kurda. Objesili su ga 2006. Njegovo tijelo u mauzolej je smješteno 2007. 

>> Saddam poziva Iračane da se ne svete američkim zavojevačima

Komentara 5

DU
Deleted user
11:15 16.03.2015.

eto covjek nema mira ni u raju

DU
Deleted user
20:26 16.03.2015.

Sta zapadni banditi i teroristi ucinuse od jedne tako demokratske drzave,a sve pod krinkom i laznim uvjerovanjima o "oruzju za masovno unistenje",zaista je to zalosno i steta ovakvih ljudi i presjednika,kao Sadama,Gadafija…………..

BA
bajo2
10:57 16.03.2015.

da bas je imao grobnicu.objesili ga kao psa i sada grobnica. dajte.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije