Naslovnica Vijesti Svijet

Grobnica Saddama Husseina sravnjena u sukobima ISIL-a s iračkim i iranskim šijitima

16. ožujka 2015. u 10:00 5 komentara 2001 prikaza
saddam hussein
Foto: Reuters/PIXSELL

Grobnica bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina gotovo je posve uništena u borbama pokraj Tikrita. Snimke Associated Pressa pokazuju da su ostali tek stupovi i ruševine građevnog kamena od nekad raskošnog mauzoleja u selu Al-Awja, piše BBC.

Iračke snage i iranski šijiti bore se protiv militananta ISIL-a iz Tikrita. Čelnici lokalne sunitske populacije tvrde da su maknuli Saddamovo tijelo i odnijeli ga na nepoznatu lokaciju još lani. "Zarobljavanje" grobnice uslijedilo je nakon intenzivne borbe sjeverno i južno od Tikrita, a jučer su iračke snage izborile ulaz u središte grada nakon neprekidnih borbi koje su trajale 48 sati.

"Ovo je jedno od područja koje su militanti ISIL-a najviše napadali jer je Saddamov grob upravo ovdje", rekao je kapetan iračkih snaga Yasser NumaISIL je još u kolovozu tvrdio da je kompletno uništio grobnicu, no lokalni dužnosnici to su opovrgnuli, tvrdeći da je ispremetana i opljačkana te da je počinjena tek manja šteta.

Saddama Husseina, rodom iz Tikrita, zarobili su Amerikanci 2003. godine. Irački sud osudio ga je za zločine protiv čovječnosti zbog ubijanja šijita i Kurda. Objesili su ga 2006. Njegovo tijelo u mauzolej je smješteno 2007. 

>> Saddam poziva Iračane da se ne svete američkim zavojevačima

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    eto covjek nema mira ni u raju

  • bajo2:

    da bas je imao grobnicu.objesili ga kao psa i sada grobnica. dajte.......

  • Deleted user:

    Sta zapadni banditi i teroristi ucinuse od jedne tako demokratske drzave,a sve pod krinkom i laznim uvjerovanjima o "oruzju za masovno unistenje",zaista je to zalosno i steta ovakvih ljudi i presjednika,kao Sadama,Gadafija…………..