Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Ante Letica: Imali smo cijelu mrežu srpskih suradnika na okupiranom teritoriju

Naslovnica 17. 2. 2019.
17.02.2019.
u 00:11

Ante Letica danas je angažiran u zagrebačkom Institutu za istraživanje hibridnih sukoba

Velika je rijetkost da bivši agenti tajne službe javno progovore. Ante Letica, hrvatski obavještajac u mirovini, do 2014. bio je šef operative SOA-e, a prije toga radio u SDS-u, SUZUP-u, HIS-u, POA-i i bio protuobavještajac koji je držao kontakt s 40-ak svjetskih obavještajnih službi, kaže da ne gleda krimi i špijunske serije, jer da nemaju dodira s realnošću. Objašnjava kako operativci tajne službe nisu niti špije, Bondovi, ali niti “udbaški” kokošari. Kaže da je obučavao mnoge mlade ljude koji i danas vode SOA-u, a uvijek je nastojao objasniti im da uče na greškama, pa i onima koje je on radio.

Je li točna ona uzrečica “jednom agent, uvijek agent”?

Je, točno. Druga kaže da u svim segmentima života možeš biti bivši, osim bivši špijun. Čovjek koji poput mene provede 31 godinu u obavještajno-sigurnosnim strukturama, nakon svega u “normalnom” životu koliko god se trudio i želio biti izvan toga, uvijek ostaje ta “profesionalna deformacija”, i kada čitam novinske članke i beletristiku, kad gledam film, uvijek promišljam što bih ja napravio, što je tu dobro, što nije.

Angažirali ste se u zagrebačkom Institutu za istraživanje hibridnih sukoba, što jest na neki način nastavak?

Postao sam član uprave Instituta i nastojim tako svoja znanja, iskustvo i vještine uklopiti u rad Instituta, pomoći mu i mislim da je to pravi način da se pomogne i Hrvatskoj i da mi tu odradimo određene korisne poslove i damo input državnim strukturama kako i na koji način, recimo, zaštititi kritičnu infrastrukturu zemlje. Tako i ove godine u ožujku održavamo zagrebački sigurnosni forum na koji će doći mnogi svjetski stručnjaci za sigurnost.

>> Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od nedjelje ili u e-izdanju!

Od ostalih tema donosimo:

>> Nepoznati Mato Lovrak: Bio je strastveni pribićevićevac, djecu je učio da su Jugoslaveni

>> Drago Vabec: Francuzi me zovu na proslave, a u Dinamu moram moliti za karte

>> El-Mudžahed: U BiH su došli nakon ratovanja u Afganistanu

>> Novine koje ni Trump ne može zaustaviti

Ključne riječi

Komentara 12

SR
sramitese
00:26 17.02.2019.

naslov bi triba glasiti..Imamo cijelu mrežu srpskih suradnika na danasnjem teritoriju hrvatske..mislim..blize je istini

CO
Cosinus
06:25 17.02.2019.

Zato mu snaha “briljira”.

Avatar jeremija1
jeremija1
06:19 17.02.2019.

pak budu opet otkrili da je nekakav iz krajine prvi poginul za Hrvatsku , al budu pljustala odlikovanja....Isto kak su onda rekli da je komunist Ivo Latin najzasluzniji za drzavu....Problem je kaj im sve manje ljudi veruje (HDZ = SDP )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije