Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo saslušanje

Tijekom postupka za izručenje sud rijetko koga pušta uz jamčevinu

sanader (1)
Foto: screenshot RTL
1/5
21.12.2010.
u 14:28

Glasnogovornik austrijskog Državnog tužiteljstva u Beču Gerhard Jarosch tvrdi da Sanaderovo izručenje nije gotova stvar

BEČ – Premda nije želio govoriti o slučaju Sanader niti komentirati medijska i odvjetnička nagađanja da uhićeni bivši hrvatski premijer, koji sjedi u ekstradicijskom pritvoru Pokrajinskog suda u Salzburgu, uskoro izlazi uz jamčevinu na slobodu, glasnogovornik austrijskog Državnog tužiteljstva u Beču Gerhard Jarosch osvrnuo se na svoja iskustva.

- Vrlo se rijetko događa da austrijski sud tijekom ekstradicijskog postupka nekoga pusti na slobodu, u zamjenu za jamčevinu - rekao je Jarosch, naglasivši da o tome odluku donosi nadležni sudac.

- Sudac kod donošenja odluke o jamčevini sustavno provjerava svaki detalj kako bi otklonio i najmanju moguću opasnost da ta osoba tijekom postupka napustiti Austriju - dodao je ustvrdivši kako je pri odluci, barem kako je sudska praksa pokazala, značajan čimbenik, između ostalih, je li uhićena osoba u istražnom ili ekstradicijskom pritvoru.

- Pritvor u Austriji, određen zbog opasnosti od bijega, može biti značajan za odbijanje ponuđene jamčevine u zamjenu za slobodu, bez obzira na to o kojoj se svoti radi - napomenuo je glasnogovornik bečkog Državnog tužiteljstva Jarosch.

Austrijska televizija ORF izvještava na svom internetskom portalu o pisanju hrvatskih medija oko navodnog skorog Sanaderovog izlaska iz pritvora uz jamčevinu i sklonosti austrijskog pravosuđa za zamjenu pritvora za jamčevinu te podvlači kako to „ni u kome slučaju nije već gotova stvar“.

Mediji podsjećaju na slučaj Vladimira Zagorca kome je hrvatsko pravosuđe također odredilo pritvor od opasnosti od bijega te utjecaja na svjedoke, a kojeg je Austrija nakon godinu i pol dana procesuiranja na kraju ipak izručila Hrvatskoj.

Kako je za srijedu najavljeno Sanaderovo saslušanje putem videolinka pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta o aferi Hypo banke, mediji povlače paralele i sa slučajem bivšeg predsjednika Hypo Alpe Adria banke Wlofgangom Kultererom koji je nakon ogorčene bitke odvjetnika Ferdinanda Lankera jedva pušten uz kauciju od 500.000 eura.

Što se tiče Sanadera, pišu kako se očekuje da se 27. prosinca pred sudom službeno očituje protivi li se ili ne izručenju Hrvatskoj.

Komentara 31

OB
-obrisani-
19:29 21.12.2010.

Ko to kaže i ko to laže da Hrvati nisu dio EU saveza več od 2007 ? Pa nevini Ivek Sanader i nevini vitezovi Gotovina i Čermak su sastavni dio EU saveza u zatvorima u Haagu i Salzburgu...

Avatar ludi kekec
ludi kekec
15:28 21.12.2010.

\"Tijekom postupka za izručenje sud rijetko koga pušta uz jamčevinu\" a još jučer novianri večernjaka su na sav glas tvrdili suprotno - da rijetko tko ne bude pušten!!! pravo prizemno novinarstvo

OB
-obrisani-
20:40 21.12.2010.

Ivek Sanader je primjer istinsko \"Pravog Hrvata\" koji ostvaruje težnju po neovisnosti u slučaju Iveka od organa pregona a u isto vrijeme je uz Boga svoj na svome u svojoj čeliji u razvijenom EU savezu koji je cilj svakog balkanezera..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije