Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tihomir Purda od Srbije traži odštetu za 57 dana zatvora

Dok sam bio zatvoren, supruga je ostala sama s troje male djece i u drugom stanju, kaže Purda
28. lipnja 2012. u 21:00 27 komentara 197 prikaza
Tihomir Purda
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell

Godinu i pol dana od uhićenja i boravka u zatvoru u Zenici, vukovarski branitelj i logoraš Tihomir Purda odlučio je od Republike Srbije tražiti nadoknadu štete za dane provedene u pritvoru.

– Srbijansko tužiteljstvo optužilo me, da bi onda nakon 57 dana odlučilo povući optužbe. Očekujem da mi nadoknade vrijeme koje sam proveo u zeničkom zatvoru, ali i da meni i mojoj obitelji nadoknade duševne boli koje smo pretrpjeli – kaže Purda kojega će u ovom postupku zastupati odvjetnik Krešimir Krsnik.

Ministarstvu pravosuđa Srbije već je upućen odštetni zahtjev i sada se čeka odgovor koji bi značio nagodbu ili pokretanje parnice s konkretnim novčanim iznosom. Purda kaže da će vjerojatno, ako dođe do sudske parnice, uslijediti vještačenje, ali i da je na to spreman.

– Očekujem da će mi nadoknaditi tih 57 dana koje sam proveo u zatvoru, ali i uzeti u obzir sve traume i duševne boli moje obitelji. Za vrijeme dok sam bio uhićen, supruga je ostala kod kuće s troje male djece i u drugom stanju. Utjecalo je sve to i na moje i na njihovo zdravlje. Netko za to mora odgovarati – odlučan je Tihomir Purda koji je uhićen 5. siječnja 2011. na graničnom prijelazu Orašje, poslije čega je odmah prebačen u pritvor u Zenicu.

Nakon što je srbijansko tužiteljstvo povuklo optužnicu protiv njega da je kriv za smrt ranjenog vojnika JNA, pušten je na slobodu te vladinim avionom prebačen u Hrvatsku.

– Kad je riječ o optužbama, sve su to gluposti, ali kad te strpaju u pritvor, ne možeš ništa. Pritom zaboravljaju činjenicu da sam devet mjeseci proveo u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica, gdje su me nemilice tukli. Za tih devet mjeseci pakla nitko nije odgovarao iako je njima jako dobro poznato tko je odgovoran za te logore i tko nas je sve tukao – istaknuo je Purda.

Nakon povratka u Vukovar Purda se vratio normalnom životu, ali je onda uslijedila anonimna prijava Centru za socijalnu skrb da zanemaruje i tuče djecu. Kao rezultat te prijave Centar je donio Rješenje o jednogodišnjem nadzoru Centra tako da jednom tjedno socijalna radnica dolazi u njihov dom. Purda, zajedno s odvjetnikom, sada želi poništiti to rješenje.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • dogodine u KNN:

  dobit ćeš odštetu,al zamalo bio si pripadnik paravojnih formacija,rušio ustav SFRJ,još si srbin pa kako te nije sram tihomire?

 • Marijan Matković:

  Macane, vidiš ti si se lijepo izvukao i imaš i kumu,a u isto vrijeme je uhapšen i Veljko Marić.Pitaj njegovu suprugu kako je njoj sa dijecom i dali pate i imaju duševne boli!

 • Avatar Stipo Li
  Stipo Li:

  Bravo!!! Treba podignuti tužbu za dane provedene u logoru, ne samo on nego i svi koji su prošli pakao srpskih logora.