Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbogatiji premijer do sada

Orešković 'težak' 21,9 milijuna kuna: Sva imovina, osim štednje i sata, glasi mu na suprugu

Tihomir Orešković, Tomislav Karamarko i Božo Petrov
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
23.02.2016.
u 08:50

Orešković ima štednju od ukupno 15,06 milijuna kuna. On i supruga imaju skupocjene satove marke Omega vrijedne po 50.000 kuna

Napokon je objavljena i najiščekivanija imovinska kartica, ona premijera Tihomira Oreškovića, koji je karijeru gradio na visokim pozicijama u poslovnom svijetu, a ukupnom imovinom opet nije najbogatiji političar u Hrvatskoj. Premijerovo bogatstvo, kada se zbroji sva imovina (stanovi, auti, satovi) i štednja, ukupno iznosi 21,9 milijuna kuna i s tim je iznosom tek osmi po bogatstvu među političarima u Hrvatskoj.

BMW i Lexus

Poseban je kuriozitet da mu većina imovine glasi na suprugu. Orešković nema nijedan kredit, sve je kupovao gotovinom, odnosno novcem od nesamostalnog rada. Pa je tako i stan od 5,5 milijuna kuna u Zagrebu (284,26 kvadrata) kupljen gotovinom, a glasi na premijerovu suprugu. Budući da je Oreškovićeva bračna družica Sanja nezaposlena, a navodi se da je stan stekla novcem od nesamostalnog rada, očito se radi o novcu koji je zaradio Tihomir Orešković. Premijer je prijavio neto plaću od 21.924 kune, a zajedno sa suprugom i djecom vlasnik je i štednje od 1,64 milijuna kanadskih dolara (8,2 milijuna kuna) te sa suprugom štednje od 903.000 eura (6,86 milijuna kuna). Osim toga, Oreškovićeva supruga nasljednica je zemljišta od 3000 kvadrata u Gornjem Vrapču vrijednog milijun kuna. Oreškovićeva supruga vlasnica je i BMW-a 535 XD iz 2012. godine vrijednog 300.000 kuna te Lexusa GX 470 iz 2008. godine procijenjenog na 60.000 kuna. Tihomir i Sanja Orešković ljubitelji su skupocjenih satova, pa tako oboje posjeduju sat marke Omega (Oreškovićev je Omega Speedmaster), a svaki je vrijedan po 50.000 kuna. U Vladi jučer nismo dobili odgovor zašto je glavnina Oreškovićeve imovine prijavljena na njegovu suprugu.

Iako je Orešković najbogatiji član Vlade (uz njega je potpredsjednik Božo Petrov kao crkveni miš jer ima samo kuću vrijednu 222.000 kuna i renault clio storia od 35.000 kuna kupljen kreditom 2006. godine), na ljestvici najimućnijih hrvatskih političara ne bi bio među prvih pet. Večernji je list, naime, sredinom 2014. godine napravio detaljno istraživanje imovinskih kartica dužnosnika (od općinskih do vrha vlasti) i prema toj ljestvici najbogatiji je Željko Kerum. Na ljestvici ispred Oreškovića slijede načelnik Gradaca Ivan Kosović, viceguverner HNB-a Damir Odak, bivši zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić, bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić, bivši načelnik općine Punat Mladen Juranić i bivši gradonačelnik Kaštela Josip Berket.

Foto: VLm

Dok bogati dužnosnici bogatstvo uglavnom gomilaju u nekretninama, Orešković vjerojatno ima najveću ušteđevinu (ukupno 15,06 milijuna kuna). Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, zajedno sa suprugom znatno je bogatiji od Petrova, ali i poprilično kreditno opterećen. Karamarkovi tako imaju ukupno tri stana, ali i pet kredita, pritom Karamarkova supruga Ana zarađuje triput više od njega. Izgleda da su ogromni krediti obilježje većine ministara nove Vlade.

Ministrica Šikić nema ništa

Najbogatiji ministar među onima koji su zasad predali imovinske kartice je Lovro Kuščević koji u nekretninama ima 7,2 milijuna kuna vrijednosti. Ministar Zdravko Marić ima imovinu vrijednu četiri milijuna kuna. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić tijekom godina nakupovao je oranica i vinograda vrijednih 1,6 milijuna kuna iako mu prihodi nisu dopuštali luksuz. I stan u Osijeku vrijedan pola milijuna kuna kupio je bez kredita. Ministri Bernardica Juretić i Oleg Butković, kao i Zdravko Marić imaju velike kredite. Bernardica Juretić mjesečno plaća 12.000 kuna kredita, a Butković ima oko 10.000 kuna kredita za stan u Novom Vinodolskom koji je kupio na kredit od 30 godina. Ministrica rada Nada Šikić nema apsolutno ništa – u imovinskoj kartici nema ni kredita ni štednje, ni nekretnina ni pokretnina!

>> Milanović više nema drugi stan, auto ni štednju, a Lalovac konvertirao švicarce

>> Ovo su bili najbogatiji dužnosnici 2014. godine!

Komentara 89

TO
tonkica
09:07 23.02.2016.

Preletila sam tekst, no zapravo bilo bi negativno da nema toliku imovinu s obzirom na pozicije na kojima je radio. I Omega sat od 50 000 kn, lol, znam hrvatske managere koji nose satove od 50 000 eura! tak da ono....

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:08 23.02.2016.

staje to pa sam Mesic je tezak 150 milijuna kuna ,franjo Greguric 320 milijuna kuna ,Ivo josipovic 70 milijuna kuna,budimir loncar 100 milijuna kuna , Josip manolic 85 milijuna kuna...itd .itd..ehehhehe

DU
Deleted user
08:59 23.02.2016.

koliko ste vi teške????,ne zabijajte nos u tuđi novčanik to je nepristojno.sve te njihove kartice triba znat samo policiji i točka.prije mandata i nakon mandata ni jedan političar na svitu ne može imati manje,samo zoran milanović što graniči sa potresom od 10 stupnjeva merkalija,pljuc..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije