Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Povucite Karamarka da Vlada nastavi dalje raditi'

Ostavku neću dati, a o mojoj sudbini odlučit će zastupnici. U Saboru ću braniti svoju čast od lažnih optužbi, rekao je premijer Orešković
10. lipnja 2016. u 19:17 210 komentara 19203 prikaza
Tihomir Orešković rekao je da poštuje HDZ kao stranku
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

– Ostavku neću dati, a o mojoj sudbini odlučit će saborski zastupnici. U Saboru ću braniti svoju čast i instituciju predsjednika Vlade od lažnih optužbi (HDZ-a, nap. a.) – sukus je današnjeg obraćanja premijera Tihomira Oreškovića.

Apel vodstvu HDZ-a

Temeljnu poruku Orešković je uputio HDZ-u, ne samo i ne primarno predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku nego ponajprije ostalim ključnim ljudima u vodstvu HDZ-a.

– Vjerujem da će zdrav razum na kraju pobijediti. Poštujem HDZ kao stranku, kao ključnog partnera, i nadam se da će ova Vlada uz neke promjene ići dalje. Nakon toga ova Vlada može funkcionirati – rekao je premijer Orešković.

Jasno je da Orešković apelira na vodstvo HDZ-a da “urazumi”, nagovori ili čak natjera šefa HDZ-a Tomislava Karamarka da odstupi s mjesta prvog potpredsjednika Vlade te da nakon toga HDZ predloži nekog drugog za prvog potpredsjednika Vlade kako bi Vlada HDZ – Most – Orešković mogla nastaviti dalje.

Tomislav Karamarko nema moju podršku. Ali ta se situacija može riješiti, a jasno je što bi se trebalo dogoditi – rekao je Orešković. Objašnjavajući zašto više ne traži ostavku obaju potpredsjednika Vlade, već samo Karamarkovu, premijer je rekao kako se u međuvremenu puno toga dogodilo.

– Od tog petka puno se toga promijenilo. Božo Petrov bio je spreman povući se iz Vlade, Karamarko nije. Nakon toga je pokrenuta i inicijativa za moj opoziv u Saboru i optužba da sam ispolitizirao SOA-u – odgovorio je premijer.

Odgovarajući na HDZ-ovu “optužnicu” kojom traže njegov opoziv u Saboru, Orešković je rekao kako je prihvatio ponuđeno mjesto predsjednika Vlade primarno kako bi se bavio ekonomijom, gospodarstvom i investicijama.

– Ali i SOA (Sigurnosno-obavještajna agencija) u domeni je predsjednika Vlade. Čisti je spin da sam politizirao SOA-u – rekao je premijer Tihomir Orešković.

Tihomir Orešković rekao je da poštuje HDZ kao stranku | Autor : Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Poziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da sva trojica – i Karamarko i Orešković i Petrov – istovremeno daju ostavku i odu iz Vlade premijer je još jednom glatko odbio.

– Ne mogu to prihvatiti. Time bih prihvatio i svoju krivnju za lažne optužbe. Zbog svoje časti i institucije premijera ja ću se braniti u Saboru. Ove su optužbe lažne i teške – rekao je Orešković.

Predsjednik Vlade danas je rekao kako još čeka poziv Tomislava Karamarka koji je taj razgovor, kaže, najavio u utorak.

– Nažalost, do našeg razgovora nije došlo – rekao je premijer Orešković i dodao kako već neko vrijeme nema komunikacije između njega i prvog potpredsjednika Vlade.

Novinari su ga pitali zašto sam ne odstupi s premijerske pozicije budući da prema anketama oko 70 posto građana želi raspisivanje novih, izvanrednih parlamentarnih izbora.

– Sabor je mjesto u kojem će se odlučiti idemo li na izbore ili ne – odgovorio je predsjednik Vlade. Slično je odgovorio na pitanje je li svjestan da ni on kao premijer pa onda i Vlada de facto više nemaju podršku u Saboru.

Sastanak na Pantovčaku

– Hrvatska je parlamentarna demokracija. Zastupnici će ne kraju odlučiti tko će sve i do kada biti član Vlade – zaključio je Orešković.

Na zahtjev premijera danas poslijepodne na Uredu predsjednice na Pantovčaku održan je sastanak predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

>> Klub manjinaca na mukama: Nisu se mogli dogovoriti koga će podržati

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • iva.begovic:

    Da se u međuvremenu podsjetimo izjave Predsjednice od 2. siječnja 2015., intervju za Večernji list, dan nakon pobjede na predsjedničkim izborima: “Apsolutni je prioritet sazivanje sjednice Vlade RH na kojoj će se raspraviti o gospodarskom i socijalnom stanju i da ... prikaži još!a vidimo moguća rješenja. Nema li Vlada rješenja, onda treba inzistirati da idemo – dalje. To uključuje i traženje prijevremenih izbora.

  • mica1111:

    dakle,ne mogu vjerovati a da nisam gledala prijenos da dvoje novinara ne mogu prenesti najvažniji detalj ove presice,a to je potpisivanje Ugovora o istraživanju nafte u Savoniji i da je tu pored predstavnika multinacionalne kompanije bio i direktor Ine...pa ljudi ... prikaži još! moji jeli to moguće...????????!!!!!!!!!!!

  • mica1111:

    ...pa dobro,zašto nema ni riječi da je čovjek na presicu doveo i glavnog šefa INe Zoltana Kaboa...pa jel to moguće...šefa kanadske tvrtke da se otvore istraživanje u Slavoniji...ali vama to novinari nije važno jel????