Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

HDZ-ova ministrica Mostovoj: Vaša odluka je populistička i nepotrebna

Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
20.04.2016.
u 17:39

Imamo mnogo posla i moramo raditi zajedno, ističe Orešković.

Premijer Tihomir Orešković danas je na početku Vladine sjednice najavio da će idući tjedan pred ministrima biti Nacionalni program reformi koji će Hrvatska, uz Plan konvergencije, do kraja mjeseca predati Europskoj komisiji.

Plan reformi je kvalitetan, rekao je Orešković. Možda se neće sviđati svima, ali mislim da je taj program fer, da je balansiran i da će biti na dobro građana Hrvatske.

Taj je plan prvo predstavljen socijalnim partnerima, ističe premijer. Vlada je, kaže, u otvorenom dijalogu od njih dobila „dobar input“. Sindikati su, navodi, predložili i dodatne reforme.

Imamo mnogo posla i moramo raditi zajedno, ističe Orešković.

Naveo je i da je plan Vlade u saborsku proceduru uputiti do kraja godine 238 zakona.

Na prijedlog Mostove ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović, Vlada je danas donijela odluku o limitiranju troškova mobilne telefonije, hotelskig smještaja, zrakoplovnih karata, reprezantacije, poslovnih kartica... za državne dužnosnike i službenike. Iako ministrica uprave tvrdi kako će se tom odlukom godišnje uštedjeti od 40 do 50 milijuna kuna, HDZ-ova ministrica rada Nada Šikić tu je odluku nazvala "izrazito populističkom i nepotrebnom".

Istup HDZ-ove ministrice komentirala je nakon sjednice Vlade Mostova ministrica uprave.

- Kao i ostale i ova je odluka išla na mišljenje po ministarstvima, prošla je Vladine koordinacije, sva mišljenja su prodiskutirana i ugrađena u konačni prijedlog. I sama ministrica Šikić je rekla da će podržati odluku, a odluka je na Vladi usvojena jednoglasno - rekla je Jurlina Alibegović.

Prema odluci, kod korištenja službenih mobitela uredbom se uvode limiti za službene mobitele pa je mjesečni limit za državne dužnosnike II. i III. skupine 400 kuna, a do sada ga nije bilo. U tu skupinu spadaju predstojnik Ureda premijera, zamjenik glavnog tajnika Vlade, zamjenici ministara, ravnatelji policije, carinske i porezne uprave, kao i glasnogovornica Vlade. Limit, pak, za državne službenike bit će 150 kuna, dok je do sada bio 400 kuna.

Korištenje zrakoplovnih linija bit će moguće samo za službene potrebe temeljem naloga za službeni put, što do sada nije bilo propisano, a uvodi se i obveza uređivanja načina korištenja sredstava reprezentacije internim aktom.

Kod službenih putovanja uvode se limiti na kategoriju smještaja koja ne smije biti viša od hotela s 4 zvjezdice, s tim da čelnik tijela može na temelju obrazloženog pisanog zahtjeva neposrednog korisnika odobriti smještaj više kategorije, ako je to neophodno za obavljanje zadataka.

Poslovne kreditne kartice moći će koristiti samo državni dužnosnici isključivo za službene potrebe, a ograničava se i korištenje službenog automobila sa službenim vozačem, dok će se upravljanje voznim parkom standardizirati kroz izradu smjernica.

Smjernice će Vlada usvojiti zaključkom, a njima će se odrediti klasa vozila, preporučena kilometraža po godini, objedinjeno upravljanje vozilima, način korištenja vozila u praksi i drugo, s obzirom na to da se radi o vrlo visokim sredstvima i prostoru za uštede u ekonomskom i ekološkom smislu, obrazlaže Vlada.

>> Već od 2024. u mirovinu ćemo ići sa 67 godina, a u prijevremenu sa 64 godine

Komentara 52

Avatar bosanac1951
bosanac1951
15:57 20.04.2016.

'Plan reformi je kvalitetan, možda se neće sviđati svima, ali mislim da je fer'...Ok, drago mi je. Predočite plan da ga svi javno vidimo.

DU
Deleted user
16:15 20.04.2016.

Baš me zanima da li bi Šikićki bilo populistički da se radi o njenom novcu, naravno da ne ali kada se radi o državnoj kasi onda je milijun kuna zanemarivo malo, pa daj Šikićka zaradi milijun kada je to ništa, ovo pokazuje bahat i neodgovoran odnos prema novcu poreznih obveznika, bahatost i bezobrazluk....

MA
marijaqwer
16:13 20.04.2016.

Nada Šikić ( hdz) smatra da je prijedlog ( za smanjenje privilegija ) nepotreban i populistički, ali ga je ipak potpisala. Jedno misli , drugo govori , treće radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije