Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TENZIJE

Orešković: Trzavice u Vladi su dječje boljke

orešković
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/8
Autori: Bojan Arežina, Hina
22.04.2016.
u 10:59

Što se plaća tiče, spomenuo je načelo "jednaka plaća za jednake kompetencije" i nagrađivanje službenika prema rezultatima

Premijer Tihomir Orešković potvrdio je danas kako je Vlada sa socijalnim partnerima razmatrala plan reformi koje uskoro namjerava predočiti Europskoj komisiji, kazavši da mu ne smeta što je taj dokument procurio u javnost, a tenzije između dvojice potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i Bože Petrova nazvao je "dječjim boljkama".

- Prošli tjedan smo otvoreno i transparentno pozvali naše partnere. Tu su bili sindikati, otvoreno smo stavili na stol, imali smo raspravu u kom smjeru idemo i koje su te reforme. Vidite i sami da je to već procurilo, ali to je dobro. Mi smo takva vlada koja se neće zatvoriti i čekati da bude sve gotovo i mi smo otvoreni za nekakvu raspravu - kazao je Orešković novinarima nakon otvorenja konferencije o reformi javne uprave u zagrebačkom Sheratonu.

Karamarko nije došao

Naglasio je kako osobno dolazi iz poslovnog svijeta te da rasprave i tenzije smatra zdravima. Reformu javne uprave smatra temeljnom reformom, a današnju konferenciju nazvao je tek početkom u smjeru postizanja učinkovite javne uprave.

- Ovo je tek početak. Bitno je da smo krenuli, koliko god se vrtile teme oko nekih odnosa, to su 'growing pains'. Svi znamo da kad se formira neki novi tim imamo različita mišljenja i da se na kraju neke stvari trebaju prilagoditi - rekao je premijer.

Na pitanje smetaju li mu u radu tenzije između dvojice potpredsjednika, ponovio je kako su razlike u mišljenjima uobičajene u poslovnom svijetu.

- Hrvatski narod, možda se nije navikao na takav način, možda se čini nekada da ima tenzija, ali ja mislim da su to zdrave tenzije - kazao je.

Uz Oreškovića je na otvorenju konferencije bio i Petrov, a novinari su uočili izostanak Karamarka, no Orešković uvjerava kako u tome nema ničeg neobičnog.

- Idemo svi danas u Jasenovac i bit ćemo svi zajedno tamo. Gospodin je sigurno na putu. Ovo je bitna tema, reforma, mislim da imamo podršku i šaljemo jasnu poruku da je ovo ključna reforma za ovu državu - rekao je Orešković.

Na pitanje je li se Karamarko dovoljno ogradio od bivšeg člana Uprave INA-e Josipa Petrovića, što je od njega tražio Most, premijer je uzvratio kako ne želi komentirati odnose između dvojice potpredsjednika.

- Glavna poruka za građane je da mi radimo i ukoliko su tu možda neki sukobi, jer postoje drugačija mišljenja, to je dio politike, ali i svakog biznisa i sustava - poručio je.

Naglasio je da su financije i dalje ključne, pozdravivši podatke o smanjenom deficitu državnog proračuna u prošloj godini, a uvjeren je da će njegova vlada uspjeti zaustaviti rast javnog duga i pobuditi optimizam među građanima.

"Promjene neće biti lake"

Orešković je na početku današnje konferencije rekao da je reforma javne uprave jedan od prioriteta njegove vlade te da promjene neće biti lake, ali da će rezultati biti vidljivi.

Efikasna javna uprava nužna je za provedbu reformskih politika koje trebaju dovesti do općeg gospodarskog i društvenog napretka – rekao je Orešković. Cilj mjera je modernizacija javne uprave, unapređenje kvaliteta ljudskih resursa i informatizacija, dodao je, a posebno je istaknuo racionalizaciju sustava agencija.

Što se plaća tiče, spomenuo je načelo "jednaka plaća za jednake kompetencije" i nagrađivanje službenika prema rezultatima.

– Mi nemamo jedan sustav u kojemu možemo za sve koji rade u javnoj upravi i vladi definirati ciljeve, gdje možemo povezati i definirati u kojem smjeru hoćemo ići. Htio bih imati fer sustav, gdje jedan informatičar u jednom ministarstvu koji ima iste kompetencije kao informatičar u drugom ministarstvu ima istu plaću – rekao je Orešković. Najviše bi želio vidjeti, dodao je, stimuliranje bonusima onih koji će se više truditi i imati bolje rezultate.

– Trebat će nam aktivno sudjelovanje i podrška ne samo institucija u sustavu javne uprave, nego i svih relevantnih segmenata društva – rekao je Orešković. 

– Ove promjene neće biti lake. Došao sam iz bivše tvrtke gdje smo imali 45.000 zaposlenih, imali smo vrlo teške promjene, a kamoli za jednu ovakvu organizaciju (Vladu, op. a.) – rekao je, dodajući da će, kada je riječ o promjenama, ključ biti dijalog. 

– Ovo su temeljne reforme, znam da ćemo imati vrlo uspješne i vidljive rezultate – rekao je Orešković.

Prije njega govorila je Mostova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, koja je rekla da je za ovakve sveobuhvatne reforme potrebno vrijeme.

– Bez općeg konsenzusa i prihvaćanja rješenja nije moguće postići kvalitetnu i učinkovitu javnu upravu usmjerenu korisnicima, odnosno građanima i gospodarstvu – rekla je, dodajući da osobno misli da je riječ o ambicioznim mjerama.

Komentara 25

Avatar Bruno
Bruno
10:53 22.04.2016.

Oreskovic i most nemaju svojih strucnjaka pa kupuju SDPove kako bi stvorili "svoj aparat - cijena su prespore promjene, svadja u koaliciji. Drug premijer je dosad jedino brzo nasao vremena za drugaricu Pusic , za Branitelja Brkica nije ga uopce imao!!

PO
PikAs_O
10:14 22.04.2016.

Glede plaća, dug je put do željenog "korporativnog" modela nagrađivanja prema rezultatima - treba postaviti cijeli model od definiranja ciljeva (koji moraju biti mjerljivi, ostvarivi,..), metrike za praćenje ostvarenja do sustava evaluacije. Prvo neka se sve strane u Vladi dogovore da to žele, pa onda nek' se krene. Bez dogovora nema sreće.

KR
kresimirn
10:26 22.04.2016.

cuj oreskovicu....a da ti uvedes mjerila i opipljive rezultate u sabornici i vladi, a ne da tu baljezgas gluposti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije