Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miro Cerar obećao

Tihomir Orešković i slovenski premijer dogovorili uklanjanje žilet žice!

orešković, cerar
Foto: Vlada.hr
20.03.2016.
u 23:48

Rok za uklanjanje ograde koju je Slovenija podignula pravdajući se strahom od migrantskog vala tzv. zapadnobalkanskom rutom, koja je sada zatvorena pa ni nema potrebe za dodatnom zaštitom, nije fiksno dogovoren, no mogao bi biti realiziran u sljedećih dva tjedna.

Slovenija je spremna ukloniti žilet žicu s granice s Hrvatskom. Upravo je to hrvatskom premijeru Tihomiru Oreškoviću obećao slovenski kolega Miro Cerar. Razgovor dvojice premijera dogodio se prošlog tjedna u Bruxellesu na marginama summita EU-Turska, doznajemo iz izvora bliskih hrvatskom premijeru.

Rok za uklanjanje ograde koju je Slovenija podignula pravdajući se strahom od migrantskog vala tzv. zapadnobalkanskom rutom, koja je sada zatvorena pa ni nema potrebe za dodatnom zaštitom, nije fiksno dogovoren, no mogao bi biti realiziran u sljedećih dva tjedna. Time bi se napokon riješilo jedno od otvorenih pitanja koje od studenoga opterećuje odnose dviju država, poglavito zbog toga što žilet žica - prema hrvatskim tvrdnjama - na nekoliko dijelova prelazi i preko hrvatskog teritorija, ali se njome i otežava svakodnevni život hrvatskim građanima u pograničnim dijelovima.

Hrvatsko je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova do sada poslalo čak osam prosvjednih nota Sloveniji, tražeći da se žilet žica ukloni s hrvatskog teritorija i da se poštuje Sporazum o malograničnom prometu i suradnji (SOPS), a Zagreb je zbog slovenske žice pisao i Europskoj komisiji. I prije nego je potvrđen kao premijer, Tihomir Orešković razgovarao je sa slovenskim šefom vlade, a Sloveniju je odabrao i kao odredište prvog inozemnog puta. U siječnju je u Ljubljani, na neformalnom susretu, razgovarao s Cerarom, kada su se složili da u rješavanju imigrantske krize treba surađivati, što se kasnije i vidjelo, između ostalog, i sinkroniziranim akcijama smanjenja broja imigranata na ruti.

Svrsishodnost žilet žice u kontroli migrantske krize bila je upitna od samog početka njenog postavljanja, kao i njezina etičnost, no Slovenija je inzistirala na njoj, nazivajući je eufemizmom "tehnička prepreka". Provučeno je 155 kilometara žice uzduž granice s Hrvatskom, pa čak i u nekim dijelovima, poput Istre, kojima imigrantski val nije prolazio. Stanovnici obje države, lokalni političari, intelektualci, kao i aktivisti koji su je rezali, kritizirali su žicu no - unatoč tomu - Slovenija je nije micala. Zatvaranje imigrantske rute ukinulo je i formalno razlog zbog kojega je Slovenija na njoj inzistirala.

Komentara 25

DU
Deleted user
07:42 21.03.2016.

da uklonit ce, kada nastavi arbitraza.

Avatar 7Sisak6
7Sisak6
06:36 21.03.2016.

janezima ništa nije za vjerovati ali ako ipak maknu žicu onda mi trebamo postaviti žicu

Avatar mama mia
mama mia
06:15 21.03.2016.

Đe je tu Vrla i Garavi ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije