Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET VATIKANU

Evo što će premijer Orešković sutra pokloniti papi Franji

Tihomir Orešković i papa Franjo
Foto: Davor Javorović/Reuters/PIXSELL
06.04.2016.
u 16:40

To je rimokatolički misal tiskan glagoljskim pismom na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku s elementima starohrvatskoga jezika

Premijer Tihomir Orešković sutra će u Vatikanu papi Franji pokloniti “Hrvatski misal”. Misal hruacki – Hrvatski misal –objavljen je 28. travnja 1531. godine. To je rimokatolički misal tiskan glagoljskim pismom na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku s elementima starohrvatskoga jezika.

“Modruški biskup Šimun Kožičić Benja za predložak je imao latinski misal i latinski prijevod Biblije sv. Jeronima (Vulgata). Hrvati su jedini katolici koji su, uz latinski, imali, po crkvenome dopuštenju, i narodni liturgijski jezik prije II. vatikanskog  koncila, uglavnom na jadranskoj obali, za vrijeme dok je u Crkvi službeni jezik bio latinski. To je poslužilo kao primjer za uvođenje narodnoga jezika u  liturgiju na II. vatikanskom koncilu. Hrvatski crkvenoslavenski jezik je knjiški jezik i nikada se njime nije govorilo. Šimun Kožičić Benja (Zadar 1460. – Zadar 1536.) zaređen je za modruškoga  biskupa 7. studenoga 1509. godine. Grob mu je na otoku Ugljanu u franjevačkom samostanu sv. Jeronima, koji je dao sagraditi njegov djed. Stara modruška biskupija bila je na području današnje Gospićko-senjske biskupije. Kožičić je pisac, latinist, prevoditelj i nakladnik, promicatelj glagoljske kulture i hrvatski diplomat u doba turskih osvajanja. Zapaženo je sudjelovao na Petom lateranskom koncilu. Prvi govor održao je 27. travnja 1513., a drugi 5. studenoga 1516. godine pred  papom (De Croatiae desolatione – Desolated Croatia). Govorio je o tragičnim prilikama u Hrvatskoj koju su pustošili turski osvajači i tražio pomoć od pape. Biskup Kožičić bio je prognanik nakon što su Turci popalili i uništili Modrušku biskupiju. Sklonio se u Rijeku i tamo je pokrenuo glagoljsku tiskaru,  u kojoj je od 15. prosinca 1530. do 27. svibnja 1531. godine otisnuo najmanje šest knjiga, rariteta u svjetskim razmjerima”, stoji u Vladinu pojašnjenju značenja “Hrvatskog misala”.

>> 'Orešković i papa o datumu kanonizacije Stepinca razgovarat će u četiri oka, osobno sam optimist'

>> Orešković dolazi s brojnim izaslanstvom, Vatikan ne može osigurati toliko automobila

Komentara 23

KR
kruti20
17:10 06.04.2016.

nek mu pokloni neku knjigu o četničkim zločinima u suradnji s bradatim spodobama s kojima se on liže

KM
Kolinda Mamić
18:15 06.04.2016.

Može i Vasinu diplomu ili ona dva kg.zlata

UN
unbekant
19:14 06.04.2016.

Nekmu pokloni sliku od Severine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije