Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatskoj prijeti bankrot, izgleda da se Orešković ugledao na Milanovića'

Bivši premijer Zoran Milanović trošio je nemilice, kao pijan u kavani, rekao je Janjiček
14. ožujka 2016. u 17:22 40 komentara 4429 prikaza
Zoran Milanović i Tihomir Orešković
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Član predsjedništva HSP-a, ekonomist i profesor na Humber Collegeu u Torontu Tihomir Janjiček danas je na konferenciji za novinare u Osijeku ocijenio kako nema šanse da sadašnja vladajuća koalicija u zemlji opstane te je upozorio da daljnji rast vanjskog duga upućuje na zaključak da Hrvatskoj prijeti bankrot.

– To i nije koalicija, nego politički ortakluk. Njihov razlaz bit će doista rastava braka na ciganski način – predviđa Janjiček. 

Govoreći o prijedlogu državnoga proračuna, istaknuo je kako je on iznuđen samo da bi se ispunio zahtjev EU da Hrvatska ne bi bila pod specijalnim programom za prekomjerni deficit. 

– Bivši premijer Zoran Milanović trošio je nemilice, kao pijan u kavani. Ostavio je golemi deficit i Hrvatskoj će trebati desetak godina da bi se popravilo stanje koje je on ostavio. A i novi premijer Tihomir Orešković se izgleda ugledao na Milanovića. Od listopada do sada je napravio već tri milijarde dolara deficita – kazao je Janjiček. 

Upozorio je kako daljnji rast vanjskog duga upućuje na zaključak da Hrvatskoj prijeti bankrot, baš onakav kakav se dogodio Grčkoj te kaže da se cijelo vrijeme nadao kako će, kako je rekao, "nesposobni guverner Boris Vujčić biti smijenjen, jer nas svojom monetarnom politikom vodi u bankrot“. 

Pojasnio je kako Hrvatska svoj proračunski manjak nadoknađuje i dalje kreditima od HNB-a, pa se HNB, sukladno svojoj monetarnoj politici zasnovanoj na principu tečajne valutne klauzule kune prema euru, za svaki odobreni kredit hrvatskoj državi mora zaduživati u inozemstvu. A kako je već prezadužena, kamatna stopa prema kojoj se HNB-u odobrava kredit u inozemstvu mnogo je viša od tržišne kamatne stope. 

Prema njegovim riječima, u novom proračunu rezana su sredstva na potpuno krivim stvarima. 

– Smiješno je da dopredsjednik Vlade Božo Petrov ne zna gdje se rezalo, pa sad kaže da će tražiti izmjene. Jer, ako je sudjelovao u kreiranju prijedloga proračuna, od koga će onda tražiti izmjene? Sam od sebe? Jako je zaboravan. Izgleda da je zamijenio aspirin apaurinom – tvrdi Janjiček. 

U proračunu su ukinuta sredstva za prijevoz školaraca, dok, primjerice, nitko nije ni pomislio taknuti naknade ministrima i saborskim zastupnicima za odvojeni život. 

– Onaj tko se prihvatio ministarske ili saborske dužnosti, svjestan je da će biti odvojen od obitelji. Mi sad imamo lakrdiju od toga da pojedine saborske zastupnice imaju 55 godina i dobivaju naknadu za odvojen život od roditelja. To je smijurija. Očito nemaju ni digniteta, ni obraza, pa koriste takve stvari – kaže Janjiček dodajući i kako je potpuno nelogično da država troši novac za plaćanje stanova saborskim zastupnicima, dok istovremeno u svom vlasništvu ima na tisuće stanova. 

Premijer Orešković, kaže Janjiček, trebao bi razmisliti i o smanjenju administracije spajanjem općina i gradova

– U Kanadi tri grada, od kojih je svaki veći od Osijeka, imaju samo jednu zajedničku gradsku upravu. Jer smatraju da nemaju dovoljno novca za tri gradske uprave. A kod je svako malo veće selo – grad. To je besmisleno – smatra Janjiček. 

Predsjednik HSP-a Daniel Srb osvrnuo se na odustanak Milijana Brkića od kandidature za mjesto ministra branitelja, ocijenivši kako je nedopustivo da se tog čovjeka, u cijelom ovom procesu, toliko ponizilo i to i iz redova njegove stranke i iz redova vladajuće koalicije. 

– Taj čovjek doživio je cijeli niz neugodnosti, toliko da mu je jedini izlaz iz cijele ove situacije bio povlačenje iz kandidature za mjesto ministra. On je častan čovjek i to je častan potez – rekao je Srb zaključivši kako je nedopustivo da se državni proračun donosi bez ministra branitelja te da to jasno pokazuje kako su branitelji i ovaj put izigrani.

>> Deficit je isti unatoč stopi rasta od dva posto, drugim riječima: no good!

>> Prodaja imovine počinje s hotelima: Za Sunčani Hvar, Imperijal, Maestral i Jadran dobit će se do 800 milijuna kuna

Boris Rogoznica
REKAO DA JE NE POZNAJE
Boris konačno progovorio o aferi: 'Žao mi je što sam povrijedio najmilije'
Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Grad s milijun srca
Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
 • Avatar NeNormalan
  NeNormalan:

  Bankrot bi nam bio spas, jer bi stotine tisuća uhljeba ostalo preko noći bez plaća i posla, a sada je jasno da jedino tako možemo krenuti iz početka.

 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Pa šta nije Hrvatska stalno rasla kako je pucano iz svih medija ? I još se tražio način kako zaustaviti taj hormon rasta.Ipak je onaj Čačić - Vrdoljak - Milanovićevski tsunami sa Bliskog istoka bio prejak. A posljedice će mo ... prikaži još!o osjećat godinama. Nažalost.

 • omolje:

  Sastali se tuga i jad. Hrvatkoj prijeti propast i glad.