Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jakovina: Očekujemo fer i korektne odnose

Na sastanku Vijeća EU Jakovina je upoznao svoje kolege ministre iz drugih zemalja s primjedbom Hrvatske na prijedlog Europske komisije kojim se želi dozvoliti određenim proizvođačima mlijeka iz BiH da izvoze na tržište EU.
07. rujna 2015. u 22:50 12 komentara 705 prikaza
Ministri na panelu Poslovni uzlet
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ministri poljoprivrede svih država EU okupili su se na hitno sazvanom sastanku Vijeća EU posvećenom poremećajima na tržištu, posebno tržištu mlijeka, a oko 6000 europskih seljaka, praćeno s oko 2000 traktora, glasno je prosvjedovalo u blizini zgrade Vijeća u Bruxellesu.

Neki nasilniji prosvjednici pokušali su se probiti kroz policijsku blokadu na trgu Schuman bacajući kamenje na policajce, no odbijeni su vodenim topovima s policijskih kamiona. Dok je sve to trajalo, Europska komisija je objavila da će pomoći ugroženim poljoprivrednicima s dodatnih 500 milijuna eura.

- Još nije definirano koji će biti kriteriji i način podjele tog novca među državama članicama. O tome će se još raspravljati. Hrvatska je na stajalištu da je sektor mljekarstva najosjetljiviji i da treba napraviti posebne napore da se iznađu dodatne mjere za taj sektor, uključujući i povećanje otkupne interventne cijene - rekao je ministar Tihomir Jakovina nakon sastanka. - Komisija predlaže i mogućnost korekcije isplate ava nsa s dosadašnjih 50 posto na 70 posto - dodao je.

Neki su od prosvjednika u Bruxellesu naglašavali kako je otkupna cijena mlijeka pala od 30 do 40% i da će bankrotirati ako netko nešto ne učini. Poremećaji na tržištu nastali su zbog ukidanja kvota za mlijeko, koje su 1. travnja ove godine prestale postojati nakon što su na snazi bile tri desetljeća, te zbog ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU.

- Izravne štete ruskog embarga na hrvatsku poljoprivredu nisu velike, naš izvoz u Rusku Federaciju iznosio je nešto više od 15 milijuna eura, ali puno su veće štete zbog velike količine roba koje su ostale na europskom tržištu. U svim sektorima, a posebno u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda, te mesnih proizvoda. Tu je velik pritisak jer se u kraktom vremenu od godinu i pol dana nije našla zamjena na trećim tržištima i ta roba ostaje na unutarnjem tržištu. Zbog toga su farmeri diljem Europe u problemima - objasnio je ministar Jakovina.

Na sastanku Vijeća EU Jakovina je upoznao svoje kolege ministre iz drugih zemalja s primjedbom Hrvatske na prijedlog Europske komisije kojim se želi dozvoliti određenim proizvođačima mlijeka iz BiH da izvoze na tržište EU.

- Još jednom sam pozvao Komisiju da revidira svoj stav i da uvaži primjedbu Hrvatske koja ide u dva smjera. Jedan je aspekt veterinarskih standarda koje objekti tih proizvođača u BiH moraju zadovoljavati strogo, jednako kao i naši objekti. A drugi aspekt je da BiH već više od dvije godine odbija pristupiti pregovorima s Komisijom i dogovoriti tradicionalnu trgovinu koju je obvezna dogovoriti s obzirom na uvjete koje je RH imala u CEFTA-i i koji se prenose na EU. Naši izvoznici plaćaju vrlo visoke carine, a s druge strane kolege iz BiH očekuju da ćemo mi vrlo rado otvoriti granicu i primiti njjihove proizvode. Očekujemo fer i korektne odnose -  rekao je Jakovina, dodavši da su sve druge države članice CEFTA-e (zone slobodne trgovine kojoj je RH pripadala prije ulaska u EU) uvažile princip tradicionalne trgovine i preslikale povlaštene carine na hrvatske proizvode i nakon ulaska Hrvatske u EU. - Susjedi smo, partneri smo BiH, ali i oni se moraju korektno ponašati prema susjedima. Mi smo ipak članica EU - dodao je Jakovina.

>> Hrvatska poljoprivredna komora podržala prosvjede farmera u Bruxellesu

>> Poljoprivrednici policiju gađali petardama i kamenjem, policija na njih vodenim topovima

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Jakovina, još malo pa budeš skup s Canetom i Pusićkom mogel musti Pisavu i Šarulju....ak ste i za to sposobni ?!

 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Mi smo visoko digli letvicu rekao je milanče da bi drugi dan kad se oženio Jakovina poslao mu suprugu tek diplomiranu a bez dana radnog staža za eu zastupnicu.

 • navodno:

  Ideš ti nazad u poljoprivrednu apoteku.