Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rušenje ruskog aviona

Tihomir Cipek: Zabrinjava što SAD još ne stvara savez s Rusima

Tihomir Cipek
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.11.2015.
u 09:00

Joe Biden dolazi u Hrvatsku kako bi objasnio politiku SAD-a na Bliskom istoku

To bi moglo biti po onoj: rat je počeo pograničnim incidentima na tursko-sirijskoj granici – kaže politolog Tihomir Cipek nakon što je turska vojska srušila ruski avion na granici Sirije i Turske. Rušenje aviona zabrinulo je mnoge, a Cipek ističe kako se sigurno može očekivati daljnje zaoštravanje odnosa Rusije i Sjedinjenih Država. – Vrlo je teško očekivati da je Turska ovaj potez, rušenje aviona na 6000 metara, napravila bez znanja SAD-a. SAD napad možda nije odobrio, ali se vjerojatno pomirio s tim potezom Turske – kaže Cipek. Ističe da u tom svjetlu valja promatrati i današnji posjet američkog potpredsjednika Joea Bidena Hrvatskoj, njegov dolazak na sastanak regionalnih lidera Brdo-Brijuni.

– Biden treba objasniti američku politiku na Bliskom istoku. Francuska nije naišla na željeni odgovor SAD-a nakon napada u Parizu, jasno je da je američki predsjednik Obama odbio veći angažman SAD-a u borbi protiv Daesha (ISIL-a). Tako je članica NATO-a Francuska u situaciji da surađuje s Rusijom. Poslali su tamo nosač aviona i moraju koordinirati akcije s ruskom vojskom – komentira naš sugovornik te ističe da je situacija zaista zabrinjavajuća te da je nevjerojatan izostanak koordinirane politike zapadnih zemalja i Rusije čak i nakon pariškog masakra. – Francuska je nakon tog napada promijenila politiku i sad je prioritet rušenje Daesha, dok SAD i dalje ostaje pri svome i ne odustaje od toga da rješenje za Siriju ne uključuje aktualnog predsjednika Bashara al-Assada – kaže Cipek. Ističe kako je Assad legitiman predsjednik i kako je krajnji trenutak da se međunarodna zajednica vrati principu nemiješanja u unutarnje poslove država i poštovanja suverenosti nacionalnih država.

– Pokazalo se i na primjeru Libije koliko je važno kad u nekoj zemlji postoji vlast koja kontrolira situaciju. Mislim da su se Rusi i Francuzi složili oko toga da Assad ostane barem na neko vrijeme, dok Amerika ne odustaje od svog prioriteta, rušenja Assada pod svaku cijenu – kaže.

>> Ubijen ruski vojnik koji je tražio pilote. Turska tvrdi da su živi, a turkmenski borci da su ubili pilote

Komentara 22

TP
trias politica
10:17 25.11.2015.

Može te to zabrinjavati u nedogled. Ne može biti saveza kad Rusi podržavaju Assada, a USA ne. Njihovi interesi su različiti.

DU
Deleted user
11:20 25.11.2015.

Ovdje opet sve puno srba i rusa!

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
10:10 25.11.2015.

Turska otvoreno surađuje s teroristima i pruža im logističku potporu jer im je cilj uništiti Kurde na ovaj ili onaj način, osim toga misle da će proširiti svoju sferu utjecaja ako Assad ode. Amerikance jednostavno nije briga, oni žele maknuti Assada jer je ruski saveznik, a što će biti s Europom i širenjem terorista po europskim gradovima nije njihov problem. Već je konačno vrijeme da Europa prestane slijediti po nas štetnu američku politiku i počne gledati vlastite interese, a europski interes je da u Siriji postoji stabilna vlast koju može garantirati jedino Assad tako da se sve imigrante može poslati natrag. Turskoj treba jasno poručiti da u EU-u nemaju što raditi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije