Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trovanje plinom Tragedija u Prvomajskoj ulici u Nedelišću Strah

Tihi ubojica došao je opet po žrtvu, nakon 7 godina, u istu obitelj

očevid
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
26.02.2010.
u 15:15

Nađen je mrtav 51-godišnji Josip Vrbanec u svojoj kupaonici, a pokraj njega je u kadi u nesvijesti ležala njegova supruga Gabrijela (47), koja je u bolnici

Dogodila se tragedija obitelji Vrbanec u Nedelišću, kraj Čakovca. U njihovoj kući, u Prvomajskoj ulici, nađen je jučer ujutro mrtav 51-godišnji Josip Vrbanec, a pokraj njega u kadi u nesvijesti je ležala njegova supruga Gabrijela (47), koja je u vrlo teškom stanju prevezena u Županijsku bolnicu u Čakovcu.

Bezbojan plin
– Sumnja se na trovanje ugljičnim monoksidom, no što točan uzrok smrti doznat će se nakon obdukcije – kaže Krunoslav Gosarić, glasnogovornik Policijske uprave međimurske, koja je dojavu o pronalasku tijela dobila nešto poslije 11 sati.

Ugljični monoksid nazivaju i tihim ubojicom. Riječ je o bezbojnom plinu, bez mirisa i okusa, koji nastaje zbog nepotpunog izgaranja tvari, krutih, tekućih i plinskih goriva. Stručnjaci kažu da danas od njega umire više ljudi nego od svih ostalih otrova zajedno, a posebno treba biti na oprezu pri korištenju bojlera i plinskog grijača za vjetrovita vremena jer su tada dimnjaci manje funkcionalni, a plinovi nastali izgaranjem ostaju ili se vraćaju u prostorije. – Pronašao ih je susjed Mladen, koji je pozvao policiju. Užas! – kažu u nevjerici susjedi.

Da tragedija bude veća, prije sedam godina od trovanja plinom umro je i Josipov sedamnaestogodišnji posinak Mario Rogin, a uzrok su bile neispravne instalacije plinskog bojlera. U obdukciji je otkriveno da je mladić, koji je tada bio učenik prvog razreda Tehničke industrijske i obrtničke škole u Čakovcu, umro od trovanja ugljičnim monoksidom.

Kako su tada izvještavali mediji, Mario je bio sam u kući, a njegova majka Gabrijela i 13-godišnji brat Danijel bili su u posjetu očuhu Josipu, koji je bio na liječenju u Županijskoj bolnici u Čakovcu. Vrativši se doma, nisu mogli ući u kuću, pa su pozvali susjeda i uz njegovu pomoć razvalili ulazna vrata. Mladić je ležao u kadi u kupaonici. Susjedi su ga pokušali oživiti masažom srca i davanjem umjetnog disanja usta na usta, no nisu ga uspjeli vratiti u život. Mladić je preminuo.

Neispravne instalacije
Policija je te, 2003. godine izvijestila da se tragedija dogodila zbog neispravnih instalacija plinskog protočnog bojlera, za koji nije dobivna suglasnost ovlaštenog dimnjačara. Nakon te nesreće napravljene su neke preinake, no istraga će pokazati je li opet učinjen propust u postavljanju i održavanju instalacija. Gabrijeline kolegice zabrinule su se jer nije jučer ujutro došla na posao u poduzeće Jelen, pa su se i one raspitivale što joj se dogodilo.

Prema mišljenju mrtvozornika, smrt je nastupila 24 sata prije pronalaska tijela. Potkraj studenoga prošle godine od trovanja plinom u Međimurju je umrla 34-godišnja Čakovčanka, a u posljednja dva mjeseca s lakšim posljedicama izvuklo se desetak osoba, među kojima je bilo i male djece. Iako se još ne zna je li trovanje ugljičnim monoksidom uzrok smrti u Nedelišću, u mještane se uvukao strah. – S plinom se ne treba igrati – kažu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije