Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat za naftu

Tiha invazija na Libiju: Britanski specijalci okupiraju Benghazi

libija
Reuters
20.04.2011.
u 22:20

Prema tvrdnjama hrvatskog admirala Davora Domazeta Loše, Britanci time pokušavaju stvoriti državu u državi, a slanje “savjetnika” logičan je korak

Unatoč rezoluciji UN-a koja dopušta zračne napade radi zaštite civila, ali ujedno i izričito zabranjuje slanje bilo kakvih vojnih snaga na tlo Libije, Velika Britanija poslala je pobunjenicima tim vojnih “savjetnika”, iskusnih, visokorangiranih časnika predvođenih neimenovanim potpukovnikom specijalnih postrojbi. “Savjetnici” su već stigli u Benghazi, a njihov je zadatak poučiti pobunjeničke snage osnovama ratovanja.

– Skupina će pobunjenicima savjetovati na koji način poboljšati organizacijsku strukturu, komunikacije i logistiku – kaže britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Kao u Vijetnamu

Prema tvrdnjama službenog Londona, “savjetnici” neće pobunjenicima pomagati u razvijanju vojne taktike ili planiranju napada na lojalističke snage, no u to malo tko vjeruje. Pogotovo kada se zna da je scenarij koji se sada odvija u Libiji gotovo identičan onom otprije pedesetak godina, kada su u Vijetnam prvi stigli američki “vojni savjetnici” koji su vojsci južnog Vijetnama trebali pomoći u “razvoju komunikacijskog sustava, organizacijske strukture i logistike”. Nekoliko godina potom, u Vijetnamu je bilo gotovo pola milijuna američkih vojnika koji su svakodnevno krvarili u džunglama u sukobima s Vietkongom.

Razigrani veleposlanik

Kao i prije pola stoljeća, “instruktori” koji sada dolaze u Benghazi neće nositi uniforme, već civilnu odoru, a bit će naoružani skrivenim ručnim oružjem. U Libiji će ostati najmanje pola godine, a izravni im je zapovjednik Christopher Prentice, britanski veleposlanik u Italiji koji se već neko vrijeme nalazi u Benghaziju. Taj diplomat, naime, sve manje pozornosti posvećuje Rimu, a sve više preuzima ulogu glavne veze Velike Britanije s Nacionalnim vijećem. Kako bi njemu i njegovu timu “savjetnika” posao bio što lakši, Britanija je dodatno ojačala svoje snage na obližnjem Cipru sa 600 kraljevskih marinaca koji su na otoku radi “vježbe amfibijskog desanta”.

– Britanci sada u okolici Benghazija stvaraju državu u državi po već viđenom scenariju. To što sada čine u Libiji nije ništa novo, njima je cilj upravljati tom enklavom i domoći se nafte, a slanje “savjetnika” samo je logičan korak – kaže hrvatski analitičar, admiral Davor Domazet Lošo.

Ključne riječi

Komentara 200

OB
-obrisani-
01:59 21.04.2011.

da leona, zato i ne provociram

Avatar humbaba
humbaba
22:29 20.04.2011.

ovog Lošu će likvidirati

Avatar trunchbull
trunchbull
06:31 21.04.2011.

Između Britanca na slici i islamskog fundamentalista nema razlike...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije