Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavna brigada

Gotovina i Markač odali počast poginulim Tigrovima

Gotovina i Markač Tigrovi
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/16
05.11.2013.
u 09:06

Slavna 1. gardijska brigada osnovana je na današnji dan 1990. u Rakitju, a njeni su pripadnici sudjelovali u najžešćim bitkama Domovinskog rata. Poginula su 364 borca.

U povodu 23. godišnjice osnutka 1. gardijske brigade Tigrovi, u vojarni Croatia uz spomen-obilježje poginulim pripadnicima te postrojbe vijence su položili i poštovanje odali i generali Ante Gotovina te Mladen Markač.

Jedna od najslavnijih postrojbi Domovinskoga rata, 1. mehanizirana gardijska brigada Tigrovi, osnovana je na današnji dan 1990. godine u vojnoj bazi Rakitje. U početku su je činili dobrovoljci i pripadnici Hrvatske policije, i djelovala je kao dio specijalne policije, sve dok predsjednik Franjo Tuđman 12. travnja 1991., kad su se već naslućivali ratni vihori, ne odlučuje o osnivanju Zbora narodne garde. Od rujna iste godine brigada nosi naziv Motorizirana pješačka brigada i sudjeluje u svim velikim ratnim operacijama na većini hrvatskih bojišta, od Novske i Gline preko Vukovara i Erduta, do Dubrovnika. Velik obol Tigrovi daju i u oslobodilačkim akcijama Bljesak i Oluja 1995. godine.

Izuzetna borbenost, neslomljiva hrabrost i herojstvo Tigrova učinili su ovu brigadu jednom od naših najslavnijih ratnih postrojbi, a za slobodu zemlje život su dala njena 364 pripadnika. Još ih se osam vode kao nestali, ranjeno ih je 1711, a torture srpskih logora prošao je 201 Tigar. Brigada je raspuštena 2008. godine i ušla je u sastav Gardijske motorizirane brigade Oružanih snaga RH.

Veterani brigade okupljaju se i u Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade. U Zagrebu se u Rakitju za Tigrove gradi i spomen-dom.

Komentara 37

Avatar ambasadoor
ambasadoor
10:42 05.11.2013.

Hvala 1.GB Tigrovi i cijeloj HV!

Avatar politicar_nije_zanimanje
politicar_nije_zanimanje
10:25 05.11.2013.

Sad će im Pusićka reći kak' su oni primitivni i zaostali.....Hvala Vam Tigrovi !!

Avatar guten_tag
guten_tag
10:45 05.11.2013.

čestitam slavnim tigrovima koji su se žrtvovali i hrabroborili proti nadmoćnog neprijatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije