Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita divljine

Tigrica koja je preplašila mještane puštena na slobodu

Tigrica 0
Foto: AFP
1/11
28.02.2010.
u 16:42

Tvrdi se da tigrovima nedostaje hrane jer krak ciklona Aila potkraj svibnja 2009. u poplavi podavio mnogo močvarnih jelena, njihove prirodne lovine

Na samo Valentinovo 80-godišnji Kanai Das prvi je put u životu vidio tigra. Ali kako! Golema se mačka uvukla u njegovu kolibu i protegla drijemajući uz njegov krevet u selu Sonaga u općini Gosaba, nedaleko od Kalkute u indijskoj državi Zapadni Bengal. Probudila ga je vriska sumještana koji su već bili u akciji. Neki su, ne vjerujući očima da im se tigrica šeće po selu, pobjegli glavom bez obzira. Kroz prozor ispod kojega je spavao pobjegao je i on. Drugi su bili poduzetniji. Držeći stolce, zbunjenu su tigricu stjerali u kut kolibe Kanaija Dasa. Pozvali su regionalnu šumarsku upravu, a zaposleni iz Rezervata biosfere Sundarban životinju su uhvatili u mrežu, uspavali i odnijeli.

Dva tjedna poslije tigrica je dobila satelitski lokator na ogrlici. Prije toga veterinari su je pregledali, cijepili, oslobodili parazita. Sve je teklo pod budnim nadzorom povjerenika WWF-a, lokalnog aktivista Svjetske zaklade za zaštitu divljine. Bengalski tigar je iznimno ugrožena životinjska vrsta, jer se njena staništa u sundarbanima, močvarnom sutoku rijeka Ganges i Brahmaputra u Indijski ocean, stalno sužavaju. Ljudi je sve više i zalaze sve više u divljinu tih plićina u ribolovu i berbi meda divljih pčela. Mnogi susreću tigrove, a ti su susreti neugodni i ljudima i životinjama.

Te velike mačke sve češće u potrazi za hranom dolutaju do ljudskih naselja. U posljednje tri godine mještani sve češće prijavljuju da ih tigrovi posjećuju. Direktor Državne uprave za zaštitu šuma Atanu Raha tvrdi da je tome razlog što se mnogo divljači, tigrove lovine, podavilo za poplava kojima je bio uzrok krak ciklona Aila koji je u 450 kilometara široko močvarno područje udario svom snagom potkraj svibnja 2009. U tri dana u području od 10 tisuća četvornih kilometara, koje nastava 265 registriranih tigrova, voda se digla za 610 milimetara. Većina otoka zaraslih u grmlje mangrova jedva da je visine metar iznad uobičajene razine vode.

Rendžeri rezervata tigricu su brodom u subotu odvezli daleko od ljudskih naselja, otvorili kavez i pričekali da se snađe, iskoči i u vodu i zapliva prema sprudu. Bila je to mlada životinja, možda u prvoj godini samostalnosti od majke.

Komentara 2

DO
dovla
18:21 28.02.2010.

kod nas bi ga odmah upucali...

TU
Tupislav
18:03 28.02.2010.

Koliko kosta Bengalski tigric? Zelim ga pokloniti sinu za rodjendan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije