Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Thompsonovo porezno rješenje: Mora platiti 356.378,19 kn

Thompson nam je pokazao ugovor o pozajmici 110 tisuća eura koji je 2. travnja 2007. potpisao s bogatim iseljenikom iz Ekvadora
09. svibnja 2012. u 10:00 352 komentara 35 prikaza
'05.08.2011., Cavoglave - Proslava 16.obljetnice vojno redarstvene akcije Oluja u Cavoglavima. .Marko Perkovic Thompson odrzao koncert Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/4

Ne dugujem dva milijuna kuna državi kako to pišu pojedine novine, nego je Porezna uprava, koja je izvršila nadzor nad mojim prihodima i cjelokupnom imovinom u razdoblju od 21. siječnja do 14. srpnja 2011. godine, utvrdila da nisam dobio 515 tisuća eura iz HDZ-ova crnog fonda za koje me optužuje Mladen Barišić u svome iskazu – ekskluzivno za Večernji list kaže Marko Perković Thompson.

Spornih 110.000 eura

Svoju tvrdnju potkrijepio nam je dokumentacijom koju je predao zagrebačkoj Poreznoj upravi, ali i njezinim zapisnikom nakon što je završen porezni postupak u srpnju prošle godine. U tom zapisniku, koji je sastavljen 14. srpnja 2011. godine, piše da je Thompson dužan 356.378,19 kuna poreza na osnovi tada utvrđene razlike u prihodima i rashodima od 733.000 kuna za 2007.

– Donoseći taj zapisnik, Porezna uprava smatra da je razlika u prihodima i rashodima bila oko sto tisuća eura. Na taj dio zapisnika Marko Perković Thompson stavlja prigovor, smatrajući da poreznici nisu pravilno ocijenili dokumentaciju dostavljenu u spis. Sve potrebne dokumente koji pravdaju tih sto tisuća eura donijeli smo i predali tijekom postupka 2011. godine – kažu Thompsonovi odvjetnici Vatroslav Šego i Marko Gracin.

Govoreći nam o tih spornih 100 tisuća eura, Thompson nam je pokazao ugovor o pozajmici 110 tisuća eura koji je 2. travnja 2007. godine potpisao s bogatim hrvatskim iseljenikom iz Ekvadora koji je ujedno i njegov kum. Uz to nam je pokazao i dokumente o transakciji pozajmice iz jedne hrvatske banke u kojoj je njegov kum u trenutku isplate pozajmice imao popriličan bankovni iznos.

– Sva ta dokumentacija o kojoj novinari pišu da nedostaje predana je Poreznoj upravi još prošle godine. Nakon što je u rujnu prošle godine u Poreznoj upravi urudžbiran prigovor na zapisnik, do danas nam nije stiglo nikakvo rješenje. A u tom prigovoru na zapisnik ukazali smo na propust da se potpuno utvrdi činjenično stanje vezano uz prihodovnu stranu s obzirom na realiziranu pozajmicu temeljem ugovora o zajmu sklopljenog s Markovim prijateljem – ističu odvjetnici.

Thompson je u travnju dobio dopis da se javi u Poreznu upravu radi dodatnih objašnjenja provedenog postupka. Poziv je dobio isti dan kada se trebao javiti, ali je u Poreznu otišao drugi dan i dostavio sva tražena objašnjenja, potvrđuju njegovi odvjetnici.

Inače, Marko Perković Thompson prvi put je u Poreznu upravu pozvan još u siječnju prošle godine nakon što je iskaz Mladena Barišića, bivšeg tajnika HDZ-a iz Sanaderova vremena, procurio u javnost i u kojemu je on tvrdio da je Thompsonu na ruke isplatio 515 tisuća eura da u predizbornoj kampanji 2007. godine ne pjeva ni za jednu stranku. Za ispitivanje Thompsonove imovine Poreznoj upravi stigao je nalog od DORH-a, a prvi poziv i izjavu o imovini Poreznoj upravi Thompson je dao u siječnju 2011. godine kada je nad njim počeo sedmomjesečni porezni nadzor.

Doznao iz novina

– Kada sam na zagrebačku Poreznu upravu otišao prvi put dao sam izjavu, ali sam dostavio i svu dokumentaciju za svoju imovinu. Postupak je trajao do srpnja 2011. kada sam dobio zapisnik na koji sam uložio prigovor. U tih sedam mjeseci često su me iz Porezne zvali telefonski i svaki put sam se odazivao i odgovarao im na pitanja koja su ih zanimala – ističe Marko Perković Thompson.

Njegov menadžer Zdravko Barišić naglašava kako je usporedo s poreznim postupkom za utvrđivanje imovine, otvoren, vođen i završen nadzor i nad Thompsonovom tvrtkom MP-ton d.o.o.

– Zanimljivo je i to da se poreznici nisu javljali od kolovoza prošle godine kada smo preuzeli zapisnik, niti su odgovorili na naš prigovor. Zanimljivo je i to da sam o naknadnom pozivu Porezne prije saznao iz novina nego što sam dobio poziv – kaže Marko Perković Thompson, smatrajući da se protiv njega vodi hajka.

siječanj 2011. DORH nalaže da se ispita

siječanj 2011. DORH nalaže da se ispita Thompsonova imovina

Mladen Barišić daje iskaz Uskoku kako je Thompsonu iz crnog fonda isplatio pola milijuna eura da ne pjeva

21. siječnja 2011. Porezna počela nadzor nad Markovom imovinom

Nakon DORH-ova zahtjeva Porezna uprava počinje nadzor nad računima, imovinom i tvrtkom MP-ton

14. srpnja 2011. Nakon sedam mjeseci stiže zapisnik o nadzoru

Porezna je dostavila Thompsonu zapisnik o nadzoru na koji se on žalio preko svojih odvjetnika

travanj 2012. Porezna ponovo šalje poziv Marku Perkoviću

Deset dana nakon što su novine to objavile, Marku iz Porezne stiže poziv za dodatna objašnjenja

Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • detour:

    najglasniji domoljubi su u pravilu i najveci lopovi. tomposn je pojedinacni primjer, a hdz kolektivni.

  • -obrisani-:

    bogu se moli, a vragu gleda

  • AlanFord:

    Trebao sam i ja s rukom na srcu pljačkati državu. To je in kod nas.