Naslovnica Vijesti Hrvatska

Thompson zapjevao Čavoglave pred više od 80.000 ljudi

Biskup Ante Ivas: Ovo je Božje. Mi kažemo gdje je radosno, gdje je lijepo da je to Božje
05. kolovoza 2011. u 15:36 1521 komentara 280 prikaza
čavoglave (1)
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Vrhunac proslave Oluje u Čavoglavama dogodio se početkom koncerta Marka Perkovića Thompsona koji je svoj nastup započeo legendarnom pjesmom Bojna Čavoglave.

U tom trenutku zapaljeno je više desetaka baklji, a publika, njih više od 80 tisuća je jednoglasno zapjevala sa svojim domaćinom.

Građani pristizali u Čavoglave od ranog jutra

- Ljudi naviru sa svih strana i moja su očekivanja ispunjena. Jako sam zadovoljan, rekao nam je Marko Perković Thompson dok je sa biskupima Antom Ivasom i Milom Bogovićem pratio malonogometni turnir u Čavoglavama.

Na pitanje zašto je proslava Oluje u Čavoglavama toliko bolje posjećena nego ona u Kninu pokretač manifestacije Marko Perković odgovorio je: - Možda ja po tom pitanju ne mogu biti u potpunosti objektivan, ali možda je to zbog toga što mi, mještani Čavoglava, dajemo sve od sebe da prihvatimo sve ljude iz svih krajeva Hrvatske. Drago nam je da slavimo Dan pobjede i volio bi da se i u svim drugim krajevima slavi taj dan jer je to jedan od najvažnijih datuma.

- Narod je jednostavno prepoznao našu toplinu, kazao je Thompson koji zbog obaveza nije uspio otići na onu službenu proslavu u Knin.

Šibenski biskup Ante Ivas koji već više od 10 godina dolazi na proslavu u Čavoglave složio se sa svojim domaćinom kako je događanje u Čavoglavama doista nešto posebno.

- Ovo je Božje. Mi kažemo gdje je radosno, gdje je lijepo da je to Božje. Ne priznajem službene proslave jer je danas državni dan, blagdan cijeloga naroda i ja bi bio puno sretniji da je danas u svakom mjestu,gradu, puno zastava, puno oduševljenje, radosti i zahvalnosti, no nažalost to nije, rekao je Ivas. Napominje kako nije bio u Kninu nego u Šibeniku, gdje je u katedrali poručio kako slavlje i radost na dan Oluje ne smiju biti zatvoreni. Zbog toga je, kaže, do sada i odbijao voditi misu na dan Oluje u Zvonimirovu gradu.

- Ma bit će 100.000 ljudi, prošle godine je bilo više od 50, a bila je nedjelja, sada je još i vikend pred nama i bit će velika fešta - rekao nam je simpatični Mate Mikulić konobar u jedinom kafiću u Čavoglavama gdje se već tradicionalno održava najveće slavlje na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Kaže, dok se pored nas izmjenjuju autobusi iz Sl. Broda i drugih gradova, da mještani očekuju nekoliko desetaka autobusa samo iz pograničnih mjesta s BiH i da će posjet biti veći nego prijašnjih godina.

U uličicama koje se odvajaju od glavne ulice koja vodi kroz mjesto od 150 stanovnika parkirana su vozila s registarskim oznakama iz cijele Europe i svih krajeva Hrvatske. Na ulazu u Čavoglave postavljeni su transparenti s fotografijama Ante Gotovine, Mladena Markača, Mirka Norca, Franje Tuđmana i Gojka Šuška.

Oko crkve Hrvatskih mučenika u središtu sela od ranog jutra se slavi. Najtraženija roba je pivo, ali dobro ide i janjetina koja se osjeti već pri ulazu u selo. Barjaci koji su izvješeni na svakoj kući samo su podcrtali dojam koji smo stekli u središtu rodoljublja na Dan domovinske zahvalnosti gdje se rijetko sretne čovjeka bez nacionalnih obilježja. Već u ranim poslijepodnevnim satima na postavljenoj bini počelo je zagrijavanje za veliki koncert Marka Perkovića Thompsona koji treba početi u 21 sat, a čija se rodna kuća nalazi samo nekoliko desetaka metara od Crkve gdje je nastupio i 16-godišnji Ante Vuletić iz Kljaca sa svojim tek osnovanim kulturnim društvom Sveti Ilija. U dvorištu svoje kuće Thompson se druži s don Anđelkom Kaćunkom i dvadesetak prijatelja.

- Ponosan sam što ovdje nastupam, jedva sam dočekao današnji dan - zadovoljan je Anto, kojemu je ovo prvi put da pleše u Čavoglavama. Međutim kaže da ovaj dan sigurno neće zaboraviti. S njim će se složiti i većina posjetitelja dok pjevuše stihove najpoznatijih Thompsonovih pjesama koji nas prate po cijelom mjestu, jednako kao i zvuci motora koji su u 15 sati krenuli iz Drniša u malo mjesto podno Svilaje gdje se s pokojeg dvorišta može čuti i ganga, a igrao se i mali nogomet.  Jasno je kako je ovo najvažniji dan u godini za cijelu Zagoru, a i ostalu Hrvatsku kada se bezbrižno slavi uspješni završetak vojnoredarstvene akcije Oluja.

Jurčević: Proslava u Kninu je "prijevara". Tamo dolazi garnitura koja je izdala Oluju

- Tu su moji prijatelji  isuborci, tu je u konačnici i duša hrvatskog naroda, ali smo bili i u Kninu, poklonili se žrtvi, slobodi i zahvalili se Bogu na ostvarenom snu - slobodnoj Hrvatskoj,rekao je bivši zamjenik generala Markača i ratni dozapovjednik specijalne policije Željko Sačić. Napominje kako mu je drago da je Thompson ponovno organizairao ovakvu situaciju ali nije propustio osuditi vladajuće političare za progon hrvatskih branitelja.

Kritičan prema proslavi u Kninu bio je i Josip Jurčević bivši predsjednički kandidat i lider Hrasta, koji tvrdi kako je protokolarna proslava u Zvonimirovu gradu "prijevara" jer je ona struktura koja dolazi tamo izdala Oluju. Ovo što se događa u Čavoglavama je izvorno, narodno.

MUP: U Čavoglavama više od 80 tis

MUP: U Čavoglavama više od 80 tisuća ljudi

- Skup prolazi zaista mirno, no trinaest osoba je zatečeno kako nose zabranjene napise i obilježja kao i simbole koji veličaju nacionalnu, vjersku, rasnu i druge oblike mržnje. Protiv njih će biti podnešeni optužni prijedlozi, rekla nam je glasnogovornica PU Šibensko-kninske Marica Kosor.

Prema njezinim riječima u Čavoglavama se okupilo više od 80 tisuća ljudi, no točan broj nije moguće utvrditi jer se njihov broj tijekom večeri povećava.

  • J.Sparrow:

    da da Goribor:)

  • matokan:

    Sta kaze ono Marko?

  • santos008:

    Bubuice zaboravila si kako su u Sarajevu bacali decu i ranili lavove.Ko ce vana vjerovati jednom zinete a dva put slazete.