Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO ISTRAŽIVANJE

'Test mirisa' za otkrivanje zaraze: Vjeruje se da osobe zaražene koronavirusom ne osjete ove dvije arome

Koronavirus u Njemačkoj
Foto: REUTERS
1/4
05.10.2020.
u 17:13

Nakon provođenja studije, istraživači su zaključili da osobe zaražene koronavirusom nisu mogle prepoznati miris peperminta te kokosovog ulja

Kada se koronavirus pojavio i proširio, suhi kašalj i povišena temperatura smatrali su se njegovim glavnim simptomima, no novija su istraživanja pokazala kako su gubitak mirisa i okusa glavni pokazatelji zaraze. Mnogi su znanstvenici smatrali kako je upravo anosmija, odnosno gubitak mirisa, rano upozorenje na infekciju koronavirusom, no istraživači iz Indije svojim su istraživanjem dokazali da osobe zaražene koronavirusom ne osjećaju samo neke određene mirise. 

Indijski su znanstvenici koristili pet različitih aroma, inače uobičajenih za svako indijsko kućanstvo, te su razvili "test mirisa". Mirisi koje su odabrali za test, uz pomoć internetske ankete, bili su češnjak, pepermint, kardamom, kokosovo ulje i komorač, piše Times of India

Studija je provedena nad 49 asimptomatskih bolesnika i 35 osoba koje nisu bile zaražene. Oni su zatraženi da testiraju pet aroma te zabilježe jesu li ih mogli namirisati te prepoznati. Prema izvješću, kao provjera je proveden i drugi eksperiment u kojem je redoslijed aroma promijenjen te je u test dodana i voda. 

VIDEO Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati

Samo 4,1 posto ispitanika nije uspjelo prepoznati niti jednu aromu, 38,8 posto njih nije moglo identificirati jednu od aroma, a 16 posto dvije. Zdravi sudionici istraživanja mogli su osjetiti sve arome, no njih 14 posto nije uspjelo točno prepoznati barem jedan miris. 

Nakon provođenja studije, istraživači su zaključili da osobe zaražene koronavirusom nisu mogle prepoznati miris peperminta te kokosovog ulja. Iako su daljnja istraživanja potrebna, vjeruju da ovakav test mirisa može pomoći pri identifikaciji asimptomatskih bolesnika. 

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
19:02 05.10.2020.

Čini se da je korona uvijek bila s nama budući da većina guta sve što im se servira bez da primjete dasu dobili mućke. I još vele hvala!

KO
Komentar
17:49 05.10.2020.

Ima Neko istrazivanje s prepelicjim jajima,Tesko do kokosa I peperminta danas.

KO
Komentar
17:48 05.10.2020.

Isto tako najnovije istrazivanje filipinskih strucanjaka pokazuje da 85% pozitivnih covidom, ne znaju kako izgleda clanska iskaznica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije