Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna matura

Test iz matematike nekima prelagan, a nekima nerazumljiv

škola
Marko Jurinec/PIXSELL
28.05.2010.
u 08:47

Jedna se učenica onesvijestila, a četvero iz zdravstvenih razloga test pisalo 6 sati.

Da je svim učenicima u Hrvatskoj test iz matematike koji su jučer pisali bio lagan kao maturantima zagrebačke Pete gimnazije, značilo bi da imamo odličan obrazovni sustav i djecu izvanrednog potencijala.

– Bilo je prelagano, riješila sam sve, mislim da ću imati najmanje 95 % bodova. Nije bilo teških pitanja, trigonometrija prejednostavna – odgovarali su nam maturanti ponajbolje hrvatske gimnazije koji su u pravilu test pisali na višoj razini.

Nekima premalo vremena

Test koji je koncipiran prema gimnazijskom gradivu, i koji na osnovnoj razini ni ostalim gimnazijalcima nije zadavao nerješive probleme, za učenike strukovnih škola bio je kompliciran. Koliko, znat će se kad stignu rezultati.

– Naporno sam vježbao posljednja dva mjeseca i nadam se da će mi se trud isplatiti. Neke zadatke nije bilo jednostavno ni razumjeti – rekao je Luka Majica iz zadarske Pomorske škole. Mateja Morić iz Prve varaždinske gimnazije, pak, priznaje da se matematike strašno bojala.

– Iznenađena sam koliko sam brzo i lako sve riješila. Vremena ima više nego dovoljno, a zadaci su na osnovnoj razini prelagani – tvrdi ona. No, tri sata, koliko se test mogao pisati, za četvoricu kandidata koji su jučer polagali prvi obvezni predmet na državnoj maturi bila su prekratka.

Druga šansa u jesen

Riječ je o tri maturanta i jednoj odrasloj osobi koji su, kako nam je kazao ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka, zbog zdravstvenih problema za polaganje testa dobili dvostruko više vremena – 6 sati. Drugih problema nije bilo.

– Nije bilo masovnih izostanaka, nije bilo izbacivanja zbog prepisivanja. To smo kažnjavali na testiranju iz izbornih predmeta pa su učenici znali da se s tim ne smiju igrati. Jedna se učenica onesvijestila, pokušala je nastaviti, ali nije mogla – prepričava Sirovatka. Svi oni koji ispitu nisu mogli pristupiti jučer drugu šansu imat će u drugom, jesenskom ispitnom roku.

Komentara 35

TY
Tyrael
09:41 28.05.2010.

To su na višoj razini zadaci?! Kaj su na nižoj \"2+4 = ?\" ?!?!

BO
bomba
09:58 28.05.2010.

Test iz matematike nekima prelagan, a nekima nerazumljiv Nema teških pitanja. Postoje pitanja na koje znaš odgovor ili ne znaš. Lagano je pitanje kad si naučio i vladaš materijom tj znaš. Teško pitanje je kad nisi naučio i ne vladašš materijom tj ne znaš. Tako i ovaj ispit tko je znao i učio njemu je bio prelagan tko se nije spremio vadi se da nije razumio pitanje ne bi li tako ublažio svoje ne znanje i prebacio krivicu na drugog i za sebe uvijek smatrao da nije do njega.

MO
moveax
09:26 28.05.2010.

Ovo gore su trivijalni zadaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije