Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'on je hrvatski brend'

Burnom raspravom o nacionalnom danu Nikole Tesle nastavljena sjednica Sabora

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
02.04.2014.
u 17:10

Na prijedlog OraH-ove Mirele Holy, SDP-ovog Davora Bernardića te nezavisnog Damira Kajina saborski zastupnici jutros raspravljaju u ideji da se 10. srpnja proglasi Nacionalnim danom Nikole Tesle

Na prijedlog OraH-ove Mirele Holy, SDP-ovog Davora Bernardića te nezavisnog Damira Kajina saborski zastupnici jutros raspravljaju u ideji da se 10. srpnja proglasi Nacionalnim danom Nikole Tesle. Vlada je ovaj prijedlog podržala te predložila da se nadopuni naziv u "Nacionalni dan Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija".

Mirela Holy podsjetila je zastupnike da je Nikola Tesla bio briljantan izumitelj i znanstvenik, ali i vizionar i filantrop, izuzetno veliki čovjek. Podsjetila da je Tesla rođen u malom ličkom selu Smiljan kraj Gospića 10. srpnja 1856. godine.

- Upravo zahvaljujući toj sretnoj činjenici kolege Bernardić, Kajin i ja smo na poticaj Udruge "Nikola Tesla"-geni za budućnost i njihove predsjednice Dragice Mihajlović koja se već godinama bori za promociju Nikole Tesle i njegovog veličanstvenog djela u hrvatskoj i svjetskoj javnosti, predložili da se ovaj datum 10. srpnja proglasi Nacionalnim danom Nikole Tesle i da se tako na simbolični način oda priznanje ovom velikom čovjeku – objašnjava Holy te dodaje da bi proglašenje ovog dana bilo samo početak javne valorizacije djela ovog genijalnog znanstvenika i izumitelja u Hrvatskoj i u svijetu. Veseli je, kaže, informacija da su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo vanjskih poslova pokrenuli inicijativu za proglašenje Teslinog dana, Dana znanosti, tehnologije i inovacija na međunarodnom nivou putem organizacije UN-a.

SDP-ov Davor Bernardić dodao je da su Teslina genijalnost, izumi, patenti, njegova skromnost i njegova borba za čovjeka i čovječanstvo nešto što bi trebalo usaditi u svakog mladog čovjeka u trenutku formiranja.

- Ne smijemo stati samo na ovom danu jer je Tesla hrvatski brend, Tesla je hrvatski proizvod, Tesla nije samo stvar prošlosti, on je sve više stvar budućnosti jer Tesla je danas puno aktualniji nego što je bio prije 70 godina, Hrvatska je, povijesna zadaća Hrvatske Vlade, Hrvatskog parlamenta, hrvatskog društva da živi ne samo sjećanje na Nikolu Teslu, nego stalno podsjećanje na njegov rad i djelo i zbog toga mislim da je vrijeme da Hrvatska Vlada predloži UN-u da se njegov rođendan, a kao što i inicijativu koju će potpisati vjerujem mnogi, proglasi Svjetskim danom znanosti – tvrdi Bernardić te dodaje da misli da je vrijeme da se u Hrvatskoj osnuje Međunarodni institut za društveni razvoj Nikola Tesla.

Don Ivan Grubišić rekao je da nije dosta "samo uspostaviti dan Nikole Tesle, nego je važnije djelujemo li mi i usmjeravamo mlade generacije putem kojim je išao Nikola Tesla".

Damir Kajin rekao je da je Tesla zadužio čovječanstvo, a od Hrvatske ništa nije tražio.

- Naš je koliko i od cijeloga svijeta, Hrvat je koliko je i Srbin, ponosio se Hrvatskom kao i Srbijom i u vrijeme kada se razmišlja o zabrani ćirilice ili referendumu o ćirilici Tesla je primjer suživota, convivence i vremena bez mržnje – tvrdi Kajin. Podsjetio je da je u ratu srušen Teslin spomenik u Gospiću.

- Zašto su ga srušili naši barbari koji ne mogu život zamisliti bez Teslinih izuma? Zato jer valjda po njihovom mišljenju taj spomenik nije bio "dovoljno hrvatski". Tako se srušilo i onih tri tisuće partizanskih spomenika pa gospodu iz HDZ-a ne čudi da je srušen onda i spomenik Nikoli Tesli, čovjeku koji je zadužio i Hrvatsku i čovječanstvo – komentirao je Kajin. U ovom je trenutku rasprava otišla u drugom smjeru, unatoč učestalim pokušajima vraćanja na temu, pa se govorilo i o ustašama i partizanima, rušenju spomenika...

SDSS-ov Milorad Pupovac kazao je da Tesla nije značajno ime hrvatske, niti srpske nacionalne povijesti, nego ljudske povijesti.

- I nije mu spomenik 1992. srušen u Gospiću zbog toga što je izumio struju, otkrio način kako ćemo koristiti električnu energiju, nego zbog toga što je bio Srbin i to treba reći danas i ovdje. I pitam se kojeg smisla ima predlagati nacionalni dan Nikole Tesle u Hrvatskoj, a ne pitati se gdje je Teslin spomenik. Hoćemo li proglašavati taj dan, a Teslu imati gdje? Da skuplja prašinu u Likovnoj akademiji – tvrdi Pupovac te najavljuje da će SDSS podržati proglašenje nacionalnog dana kada dobije odgovor kada će se srušeni spomenik u Gospiću vratiti gdje je bio.

Reagirao je HDZ-ov Dujomir Marasović koji je raspravu nazvao "šakom jada, nula kuna", a Kajina i Pupovca optužio da su "obični raspirivači mržnje".

- Manipulirate našom pameću jer je po Gospiću je palo tisuće granata, ginula su djeca, a vi se čudite da je netko srušio neki spomenik – bunio se Marasović.

SDP-ov Nenad Stazić rekao je da o povratku spomenika ne treba pitati premijera, nego lokalnu vlast, odnosno bivšeg i sadašnjeg HDZ-ova gradonačelnika Milana Kolića i Petra Krmpotića, te saborske zastupnike, a posebno Darka Milinovića koji je vrlo utjecajan u Lici. Kritike nije dobro ama nije prihvatio Milinović.

- S gnušanjem odbijam insinuacije da Ličani i Gospićani ne žele natrag Teslin spomenik, hoće i ponosni su na hrvatskog znanstvenika, genija Teslu – kazao je Milinović te rekao da Grad Knin nudio tri lokacije za povratak spomenika, no ni jedna nije prihvaćena.

- Spomenik Tesli nisu srušili hrvatski domoljubi, a oni koji su ga srušili osramotili su Hrvatsku – rekao je laburist Branko Vukšić, a Jadranka Kosor je predložila saborsko povjerenstvo koje bi radilo na povratku spomenika Tesli na mjesto gdje pripada.

>>Je li on najveći hrvatski izumitelj

Komentara 15

Avatar Adrianica
Adrianica
18:37 02.04.2014.

Tesla je iznad svega bio kozmopolit koji je nesebično želio stvoriti toliko toga za čovječanstvo. U njegovom slučaju se ne bi trebalo toliko raspravljati o nacionalnosti. Ne razumijem kakve veze ima ćirilica s tim?

BA
bandido
18:01 02.04.2014.

pa ima spomenik tesli u centru zagreba a to da treba neke nofce zaradit na tom brendu je logicno jer ipak se nije rodio u smederevo ili nis, no?

RA
rasimcanaj
17:46 02.04.2014.

- Naš je koliko i od cijeloga svijeta, Hrvat je koliko je i Srbin, >>>> Prezime Tesla u Srbiji ne postoji. Pogledaj info pod Hrvatska Pravoslavna Zajednica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije