Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDBINA Rijetku bolest nije moguće izliječiti tradicionalnim metodama

Tešku epilepsiju mora liječiti u Kini

otvo_tesku.jpg
import
05.09.2007.
u 16:46

Osmogodišnja Hana Dolanski iz Samobora od rođenja boluje od afebrilne konvulzije, vrste epilepsije. Liječenje klasičnom medicinom nije joj pomoglo pa njezina majka Mirjana Dolanski izlaz vidi u tradicionalnoj kineskoj prirodnoj medicini. No, za to je potrebno otputovati u Kinu, u centar u kojem su okupljeni najbolji kineski specijalisti tradicionalnog načina liječenja, a za dva tjedna liječenja valja izdvojiti sto tisuća kuna.

Takvo liječenje organizira udruga Edukacijski centar. Zbog epileptičnih napada, koje dobiva svaki put kad se prestraši, Hana zaostaje u razvoju pa njena mentalna dob odgovara jednoipolgodišnjem djetetu. Hana se može prepasti i zvonjave zvonca na vratima, a tada joj se tijelo grči, koči i naginje.

Zaostaje u razvoju
– Hana je traumu doživjela pri porođaju kada se liječnik prestrašio da neće moći izaći te je skočio na moj trbuh i slomio joj rebro. Prve je napade imala netom smo izišle iz rodilišta, samo pet dana nakon rođenja. Pet smo mjeseci išli na pretrage dok joj nisu postavili dijagnozu – kazuje mama Mirjana.

Pokušali su je liječiti klasičnom i alternativnom medicinom, vodili su je na liječenje organskim stanicama u Njemačku, ali ništa nije pomoglo. Čak su je liječnici, kada su joj je bile dvije i pol godine, bili predozirali barbituratima, lijekom za liječenje epilepsije, te je jedva ostala živa. Sve je zaboravila i iznova morala učiti puzati, sjediti i hodati.

– Do godine i pol Hana je u razvoju zaostajala tri mjeseca, a onda je njezin razvoj posve prestao. Ne govori, samo guguće, kao dijete koje tek počinje govoriti. Neko bi vrijeme napredovala, no čim bi dobila napad, sve bi naučeno palo u vodu. Čak se i stuba boji pa neće hodati – kaže Mirjana.

Ipak ima napretka
Za liječenje u Kini Mirjana je čula u Edukacijskom centru, kamo na relaksirajuće terapije vodi Hanu. Nakon samo četiri mjeseca te vrste terapije, majka vidi napredak. Hana se od napada, umjesto tri mjeseca, oporavlja dva dana.

Opuštenija je i ne boji se ići stubama. Napadi su rjeđi, a majku je prvi put upozorila da mora ići na zahod. Stoga se nada da bi tradicionalna kineska medicina mogla pomoći Hani te moli sve koji mogu da joj pomognu financirati skupu terapiju. Edukacijski centar dio novca nastoji prikupiti od tvrtki, a Hana bi s mamom u Kinu trebala otputovati 16. rujna.

– Da imam nekretninu, prodala bih je. No samo suprug radi jer sam ja 24 sata s Hanom – kaže Mirjana i apelira na humanost dobrih ljudi. Broj računa na kojoj možete uplatiti novac maloj Hani je 2484008-1500150489, model 12, poziv na broj 2712998000907.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije