Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnološka elita investirala 235 mil. dolara u AI platformu

Teškaši Google, Amazon, Nvidia, Salesforce i dr. uložili u Hugging Face i udvostručili mu vrijednost

FILE PHOTO: The logo of Google LLC
Foto: Andrew Kelly/REUTERS
1/2
30.08.2023.
u 18:59

Hugging Face je platforma na kojoj developeri mogu dijeliti kodove, modele, skupove podataka te koristiti alate kako bi lakše pokrenuli modele umjetne inteligencije

Hugging Face startup koji proizvodi softver za umjetnu inteligenciju i hostira ga za druge tvrtke, izvijestili su iz kompanije, sada vrijedi, prema procjenama, 4,5 milijardi dolara nakon što je u posljednjoj rundi financiranja prikupio 235 milijuna dolara. To je dvostruko više od lanjske vrijednosti startupa i navodno više od 100 puta veće nego godišnji prihod Hugging Facea, što odražava golem apetit za umjetnu inteligenciju i platforme koje podržavaju njegov razvoj. Tehnološki teškaši: Alphabet, Amazon, Nvidia, Intel, Salesforce... i drugi investirali su u Hugging Face, rekao je u intervjuu za Bloomberg, Clement Delangue glavni izvršni direktor Clement Delangue.

Hugging Face je platforma na kojoj developeri mogu dijeliti kodove, modele, skupove podataka te koristiti alate kako bi lakše pokrenuli modele umjetne inteligencije. Tvrtka, koja je krajem kolovoza imala 170 zaposlenih, dio prikupljenog novca planira upotrijebiti za zapošljavanje stručnjaka, rekao je Delangue.

"Želimo biti sigurni da smo ovdje i da se kladimo dugoročno, za sljedećih 10 godina. Međutim, iskoristit ćemo dio tog novca da nastavimo rasti", rekao je Delangue. "Zapošljavanje je sada vrlo konkurentno, posebno za najbolje ljude u znanosti i inženjerstvu koje tražimo."

Hugging Face kaže Delangue sadrži više od 500.000 AI modela i 250.000 skupova podataka. Tvrtka dopušta korisnicima besplatno objavljivanje modela i skupova podataka te pristup onima koje su dodali drugi. Zarađuje novac naplaćujući značajke kao što su pristup računalnoj snazi i više razine korisničke podrške, a trenutačno, kazao je Delangue, Hugging Face ima 10.000 takvih korisnika.

Inače, lani je u Zagrebu gostovao Julien Simon, chief evangelist u Hugging Faceu koji radi s globalnim Fortune 500 donositeljima odluka i tehničkim timovima. Njegov je posao promovirati i pokazati im kako Hugging Face može ubrzati tehnologije strojnog učenja, inovacije i skratiti put do rješenja. Usto im pomaže usvojiti i implementirati Hugging Face rješenja u organizacije. J. Simon bio je govornik na konferenciji AI2Future i tom prigodom dao nam je kratak intervju u kojem je objasnio povijest tvrtke.

VEZANI ČLANCI:

Tako je ispričao da je "Hugging Face počeo 2016. kao chatbot tvrtka, a okupljeni tim neko je vrijeme istraživao koje bi tehnike strojnog učenja i obrade prirodnog jezika (NLP) pružile najbolje korisničko iskustvo. Vrlo brzo modeli transformatora postavili su nova vrhunska mjerila za aplikacije obrade govornog jezika, kao što su prijevod, sažimanje i ostalo". Simon je dodao kako je nestručnjacima ipak bilo prilično teško koristiti ih.

Tim Hugging Facea upravo je u tome vidio svoju priliku za izgradnju biblioteka otvorenog koda kako bi se pojednostavila praktična upotreba modela transformatora. I, kako se to popularno kaže, sve ostalo je povijest. Osvajanje zajednice koja se bavi strojnim učenjem proširilo se kao šumski požar, a te su biblioteke jedan od najpopularnijih i najbrže rastućih projekata otvorenoga koda dosad.

Lani je, otprilike u ovo doba, prema riječima Simonea, hub ​Hugging Face imao oko 80.000 modela, koji su unaprijed bili pripremljeni za širok raspon zadataka strojnog učenja, a uz to je imao i više od 10.000 skupova podataka.

VEZANI ČLANCI:

"Zahvaljujući našim bibliotekama otvorenoga koda, programeri ih mogu preuzeti s jednom linijom koda te ih brzo i jednostavno dodati svojim aplikacijama. Dakle, naš je posao, i u tome se trudimo, učiniti strojno učenje što je moguće jednostavnijim, tako da svaki razvojni programer može dodati mogućnosti predviđanja svojim aplikacijama bez obzira na svoje vještine", kazao nam je Simon i nastavio: "Naime, predugo je rad s najsuvremenijim modelima bio rezerviran za tehničku elitu, onu koja ima formalna znanja u matematici, statistici, znanosti o podacima i tako dalje. To je prepoznato kao velik problem, kako iz etičke tako i iz poslovne perspektive. Ne samo da je strojno učenje vrlo moćna tehnologija koja ne bi trebala biti u rukama male grupe već je i iznimno transformativna za organizacije i tvrtke. Svatko bi ga trebao moći koristiti, a upravo je to misija Hugging Facea."

Tada smo ga pitali trebamo li se bojati mogućnosti umjetne inteligencije kada govorimo o tome da će AI promijeniti svijet?

"Strah ne uklanja opasnost. Baš kao i svaka druga tehnologija, umjetna inteligencija donosi prilike i izazove. Moramo ostati prisebni, razumjeti koji su to izazovi i kako ih ublažiti. Na primjer, Hugging Face puno radi na odgovornoj umjetnoj inteligenciji, na identificiranju pristranosti u skupovima podataka i modelima. To su složena pitanja, tehnička i etička. Ipak, kada vidim nevjerojatne aplikacije koje zajednica koja se bavi strojnim učenjem gradi našim modelima, optimističan sam da ćemo naučiti koristiti AI za opće dobro", istaknuo je Simon.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije