Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPICENTAR KRIZE

Teška zima čeka Europu: 'Bit će puno kućanstava koja neće moći platiti račune za plin'

FILE PHOTO: A view of the gas compressor station in Gabinek near Wloclawek
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS
1/3
23.08.2022.
u 07:32

Plin je toliko bitan – osobito u zemljama poput Njemačke čija teška industrija o njemu jako ovisi – da je izuzet iz europskih sankcija, suprotno od ugljena (potpuni embargo) i nafte (postupni embargo).

Osuđeni na niže temperature na termostatima i vunene čarape, Europljani se pripremaju za tešku zimu jer neće biti dovoljno plina iz Rusije, koja je invazijom na Ukrajinu prije šest mjeseci izazvala potres na energetskom tržištu.

Prvi na udaru bili su Latvijci, koji već od srpnja više nemaju ruskog plina, no znaju kako će prebroditi mjesece koji dolaze.

„Cijene energije toliko su velike da smo se odspojili s gradskog vrelovoda i instalirali vlastiti bojler. To je jeftinije od zajedničke tople vode”, rekao je Juons Ratiniks, stanovnik gradića Rezekne, nedaleko od ruske granice.

Osim za Latviju, ventil za ruski plin već je zavrnut i za Bugarsku, Dansku, Finsku, Nizozemsku i Poljsku. Dotok plina prema drugima u Europi sve je slabiji: u srpnju je bio oko 70 posto manji nego godinu dana prije, po nekoliko stručnjaka s kojima je AFP razgovarao.

Perspektiva hladnih radijatora i zatvorenih tvornica progoni vlade koje znaju da Vladimir Putin strateški koristi energetsko oružje. Manje isporuke podigle su cijenu plina u nebo, a prati je cijena struje jer mnoge termoelektrane rade na plin. Nafta je također bila poskupjela prije nego što je nedavno pojeftinila.

Rat je izazvao „prvu pravu svjetsku energetsku krizu u povijesti”, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Europa je u epicentru krize.

Plin je toliko bitan – osobito u zemljama poput Njemačke čija teška industrija o njemu jako ovisi – da je izuzet iz europskih sankcija, suprotno od ugljena (potpuni embargo) i nafte (postupni embargo).

Operacija termostat

Već uvelike smanjen dotok plina putem jako važnog plinovoda Sjeverni tok 1 između Rusije i Njemačke „fluktuirat će između ništice i 20 posto kapaciteta narednih mjeseci, što će prouzročiti recesiju u Europi tijekom zime 2022./23.”, prognozira Matt Oxenford iz Economist Intelligence Unita.

U slučaju nestašice vlasti će prvo obustaviti opskrbu nekih poduzeća. U Francuskoj i Njemačkoj vlade upravo odlučuju koja će prvo biti žrtvovana.

Ali i potrošači koji se griju ili kuhaju na plin također su pozvani na štednju energije, a Bruxelles traži od 27 država članica da za 15 posto smanjuje potrošnju plina.

Italija je proljetos pokrenula „Operaciju termostat” u cilju smanjenja grijanja i klimatizacije u školama i tijelima javne uprave. Tu inicijativu imitiraju Španjolska i Njemačka.

U Njemačkoj je pokrenuta kampanja koja potiče smanjenje klimatizacije, davanje prednosti javnom prijevozu ili nabavu tuša koji manje troši vodu. Mnogi gradovi smanjili su temperaturu u bazenima i štede na javnoj rasvjeti.

„Štedim energiju”, objasnila je Annette Kapaon, 70-godišnja umirovljenica u Berlinu. „Grijem samo prostoriju u kojoj boravim, druge samo toliko da se ne zalede”.

Ugljen i LNG

Francuska je zamrznula cijenu plina za kućanstva, no u Njemačkoj računi će kućanstvima porasti za nekoliko stotina eura na godinu.

Pred tešku zimu, centar za potrošače u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji nikada nije bio traženiji u 40 godina svojeg postojanja. „Bit će puno kućanstava koja neće moći platiti”, rekao je glasnogovornik centra Udo Sieverding.

Mnogi se raspituju o postavljanju solarnih ploča. No navala je i na ugljen.

Francuska uvodi borbu protiv rasipanja, trgovine koje koriste klima uređaje zamoljene su da drže vrata zatvorenima.

Radi se ubrzano i na tome da se pronađu alternativni izvore energije kao što su ukapljeni plin (LNG) i ugljen, koji međutim jako zagađuje okoliš.

Francuska je tako privremeno odustala od zatvaranja jedne termoelektrane na ugljen i planira novi LNG terminal, što kritiziraju aktivisti za zaštitu okoliša. Terminal u Le Havreu u Gornjoj Normandiji trebao bi biti u funkciji od rujna 2023. godine.

>> VIDEO Uoči ukrajinskog Dana neovisnosti u centru Kijeva izložena uništena ruska ratna vozila

Ključne riječi

Komentara 72

TE
Teig1
08:03 23.08.2022.

Taj isti ministar gospodarstva u Njemačkoj prije par godina kada još nije bijo na funkciji je rekao da treba se zatvoriti Nordstream1 , toliko ima marijoneta duboke države na vladajućim mjestima EU, da nam brzo prijeti kolaps.

Avatar nekakav
nekakav
07:49 23.08.2022.

pa maknite sankcije rusima, i bit će i plina, i nafte. dal bi prestali disati da vam zrak dolazi iz rusije? prestanimo se ponašati kao uvrijeđena djeca. ruse kazniti za nešto što naš gazda radi desetljećima nekažnjeno. na to smo došli. što nas briga za ukrajince i ruse, svoje probleme nek međusobno već jednom riješe, 30 godina se natežu. nisu ukrajinski problemi i naši problemi, da to raščistimo. rusija nikad nije energente koristila za politički pritisak, tek sad kad su joj stavljene najteže sankcije jednoj zemlji ikad, i to bez odobrenja un-a, zbog poteškoća u održavanju opreme, rusija je počela malo stiskati europu. zašto? jer može. a i treba, uostalom. eu najavljuje potpunu prestanak uvoza energenata iz rusije, kroz koju godinu. što bi rusija trebala raditi, pustiti? ili je prilika da oteža kolko može? kupaca za ruski plin i naftu ima, i za ugljen. a dal su europljani spremni platiti plin nekoliko puta skuplje, sam oda ne bude ruski, to ćemo vidjeti. na izborima.

MP
marinko.przolica
08:22 23.08.2022.

Dajte se djeco uozbiljite... Cijene energije su počele strmoglavo rasti godinu dana prije rata... I nisu rezultat pripreme za rat nego odgovor proizvođača energije na EU Green deal... Pa koji bi razuman proizvođač za sitnu lovu prodavao svoje nacionalno blago, pa da na to EU birokrati odvale 100tinjak+ eur poreza na emisiju CO2 i onda to daju kao subvencije svojoj industriji za "konkurente" solare, vjetroturbine i elektrolizatore za H2... Moraš biti stvarno priglup da misliš da je tako što održivo... I sada kada političko/ekološka bajka propada rat mu dođe kao dobar izgovor... Sa ili bez rata rezultat bi bio isti: nitko neće nekom jeftino prodati x na što ovaj odvaljuje ekstraporez i uništava tvoju proizvodnju x-a... Bilo to energija ili bilo koji drugi proizvod...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije