Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Egipatski mediji otkrili još detalja

Teroristi su od francuske tvrtke CGG za Salopeka tražili 30 milijuna dolara

isil
Foto: Reuters/PIXSELL
17.08.2015.
u 12:09

Egipatski obavještajci uhitili 10 radnika tvrtke u kojoj je radio Tomislav i 38 pripadnika ISIL-a istraga
Mail kojim je tražena otkupnina poslan je iz Libije, otkrili obavještajci

Egipatski mediji otkrili su nove detalje o otmici i pogubljenju Tomislava Salopek. Portal onznews objavio je informacije koje je dobio od egipatske obavještajne službe da su teroristi deset dana nakon otmice mailom od francuske tvrtke Compagnie Générale de Géophysique tražili 30 milijuna dolara otkupnine. Nakon opsežnog istraživanja, obavještajne službe došle su do informacije kako je taj mail poslan iz Libije. A da je krtica bila unutar francuske tvrtke, potvrđuje i to, kako piše portal onznews pozivajući se na egipatsku obavještajnu službu, što je nakon ispitivanja 248 radnika uhićeno 10 osoba za kojima su bile raspisane tjeralice zbog islamističkih terorističkih aktivnosti. Portal također navodi da je u akciji potrage za Tomislavom uhićeno i 38 pripadnika ISIL-a, a među njima i odgovorni za ubojstvo američkog naftnog stručnjaka Williama Hendersona, koji je radio za kompaniju Apachi.

Odakle oružje teroristima

Egipat je još u velikoj dvojbi hoće li službeno objaviti pogubljenje Tomislava Salopeka s obzirom na to da na temelju njihove analize sa sigurnošću ne mogu potvrditi da je tijelo na objavljenoj snimci njegovo. Međutim, egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi naredio je egipatskim službama sigurnosti nastavak potrage za otetim Hrvatom dok se barem ne pronađe tijelo. Egipat preko svojih kanala u Libiji pokušava doći do lokacije pogubljenja Salopeka s obzirom na to da se svi slažu kako je pogubljen upravo na teritoriju Libije.

O pogubljenju se oglasila i jedna od najprestižnijih sunitskih institucija na svijetu Al-Azhar, koja je osudila "sotonsko djelo koje nema nikakve veze s bilo kojom vjerom" te su Mešihatu Islamske zajednice u Zagrebu, ali i hrvatskom narodu, uputili iskrenu sućut. Istodobno, teroristička organizacija Islamske države nastavila je sa zvjerstvima. Samo dva dana nakon što je tzv. kalif Abu Bakr Al-Baghdadi najavio proširenje kalifata na teritorij Libije, Egipta, Jemena i Alžira, borci ISIL-a krenuli su u opću ofenzivu kako bi preuzeli kontrolu nad gradom Sirtom, rodnim mjestom ubijenog libijskog čelnika Moamera Gadafija. U žestokim borbama teroristi su ubili između 150 i 200 ljudi u gradu Sirtu u sjevernom dijelu Libije, a tijekom borbe za libijsku luku odrubili su glave i na križ razapeli 12 osoba.

– Dogodio se pravi masakr i mi pozivamo međunarodnu zajednicu i arapske zemlje da zaustave terorističke horde – kazao je libijski veleposlanik u Francuskoj Chibani Abuhamoud dodajući kako su sukobi izbili nakon što je ISIL ubio Khalida bin Rajaba Ferjanija, imama iz utjecajnog plemena Al-Ferjani. Teroristi su klali ljude i ubijali ih čak i u njihovim domovima, naglasio je veleposlanik te dodao kako su se stanovnici četvrti u Sirtu morali zakleti na vjernost do smrti grupi terorističke skupine ako su željeli ostati živi.

Poznato je da Libija ima dvije suparničke vlade koje se bore za kontrolu zemlje. Jedna je frakcija koja kontrolira glavni grad Tripoli, a druga je međunarodno priznata vlast koja vodi gradove Bayda i Tobruk. Zbog nastale situacije u Libiji, ISIL, koji već kontrolira dijelove Iraka i Sirije, iskorištava kaos u Libiji i širi svoj teror u toj sjevernoafričkoj zemlji.

U predizbornom američkom ratu s Hillary Clinton Jeb Bush obrušio se na Obaminu administraciju jer "ima čvrst dokaz da je kriva za nastanak Islamske države". Naime, samo nekoliko mjeseci prije nego što je i službeno nastao ISIL, vojno-obavještajna agencija Agency (DIA) izvijestila je američku vladu o jačanju džihadističke skupine i proglašenju kalifata u Iraku i Siriji. Taj izvještaj nije spriječio SAD da se staro oružje pohranjeno u vojnim skladištima u Libiji iz luke u Benghaziju pošalje sirijskim pobunjenicima te je ono završilo u rukama ISIL-a. Da su Amerikanci znali kako će to oružje završiti upravo u rukama boraca ISIL-a, potvrđuje i niz dokumenata američkog ministarstva obrane i State Departmenta koje je objavio američki portal Judicial Watch. U jednom od izvješća upozorava se na rastuću opasnost od onoga što danas cijeli svijet poznaje kao ISIL, kao i činjenicu da je golema količina oružja iz Libije teroristima poslana 5. kolovoza 2012., i to uz suglasnost Bijele kuće.

Interesi SAD-a

Unatoč upozorenjima DIA-e, ISIL je poslije s tisućama boraca iz šire regije, Balkana, Europe, pa čak i SAD-a, u lipnju 2014. na okupiranim područjima u Iraku i Siriji oružjem dobivenim na poklon od Obame uspostavio kalifat. Također, da je SAD jedan od glavnih krivaca za stvaranje Islamske države, potvrđuju i dokumenti koje je objavio bivši analitičar američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden, prema kojima su ISIL stvorili određeni krugovi unutar tajnih službi SAD-a, Velike Britanije i Izraela, kako bi se ostvarili interesi Sjedinjenih Američkih Država i njegovih saveznika na Bliskom istoku.

>>Otkrivamo: Salopeka oteli su džihadisti iz Libije, imali su krticu u francuskoj tvrtki

>>Jamaat Ansar-al-Sunna, osnovana 2003., poznata je po okrutnosti kao i ISIL

Komentara 61

FN
fnja.njimko
12:28 17.08.2015.

Kad nema ratova vojna industrija nema kome prodavati oružje.

MT
mladen.turcic
12:25 17.08.2015.

gdje se moze prijavit za borbu protiv isila????

JU
juliata
13:17 17.08.2015.

uzasto se ljudima ne govori istina o isilu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije