Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Teroristi ISIL-a deportirani u BiH: Keserović pozivao na ubojstva svih nevjernika u BiH

Sva sedmorica koja su stigla u BiH pripadaju grupi Nusreta Imamovića, vehabijskog vođe iz Gornje Maoče, koji već pet godina ratuje za Islamsku državu.
20. prosinca 2019. u 09:41 87 komentara 8065 prikaza
Policijsko osiguranje kod zračne luke gdje su sletjeli deportirani pripadnici IDIL-a
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Državljani Bosne i Hercegovine koji su boravili u kampovima i zatvorima u Siriji, u dijelu zemlje koji kontroliraju kurdske snage s međunarodnom koalicijom, deportirani su u BiH u četvrtak 19. prosinca. Sedam terorista ISIL-a iz BIH, Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić, Emir Ališić, Armen Dželko i Muharem Dunjić, sa šest žena i 12 djece vraćeno je u domicilnu zemlju.

Ilustracija OČEKUJE SE JOŠ 256 Iz Sirije i Iraka u BiH se vratilo devet opasnih terorista ISIL-a

Po povratku na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali su ih službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Federalne uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo, Granične policije BiH kao i socijalne i medicinske službe koje su obavile sve potrebne provjere neposredno po njihovom slijetanju.

Svi su na Sarajevski aerodrom stigli nekomercijalnim letom, uz pomoć i podršku međunarodnih partnera BiH, potvrdila je Granična policija BiH.

Policijsko osiguranje kod zračne luke gdje su sletjeli deportirani pripadnici IDIL-a
1 / 8
Policijsko osiguranje kod zračne luke gdje su sletjeli deportirani pripadnici IDIL-a

Šest žena i 12 djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo su prošli odgovarajuće provjere od strane Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportirani u prihvatni centar zbog daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći. Sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, predani su u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Sva sedmorica koja su stigla u BiH pripadaju grupi Nusreta Imamovića, vehabijskog vođe iz Gornje Maoče, koji već pet godina ratuje za Islamsku državu. Među njima najopasniji je Jasmin Keserović, koji je javnim video porukama u ime Islamske države pozivao na ubojstva po SAD-u i zapadnim zemljama kao i sve nevjernike na teritoriju BiH.

Turske i američke snage na granici Turske i Sirije TREBAO BITI DEPORTIRAN Terorist iz BiH koji se borio za Islamsku državu pobjegao iz zarobljeničkog kampa u Siriji

Osim sedmorice opasnih terorista Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić i Armin Dželko, iz Sirije će deportirati još čak 256 terorista koji su ratovali na strani ISIL-a u Iraku i Siriji.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je kako su muškarci deportirani u BiH na osnovu međunarodnih i domaćih tjeralica i protiv njih će biti nastavljeni krivični postupak u skladu sa zakonom, dodajući da su osumnjičene osobe koje su transportirane u BiH pod istragom zbog krivičnih djela organiziranja terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i krivičnog djela terorizam. Naveo je i da su Tužilaštvo BiH i nadležne institucije i obavještajno-policijske agencije provele aktivnosti sukladno međunarodnim obvezama BiH.

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
 • robertos28:

  Gdje je komšić i onaj izmetbegovic da kazu kako kolinda laže....bosna je gore zlo od srbije

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  Efendija komšiču jesi ih pozvao na kahvu i rahatluk?

 • Shalan:

  Koje mi susjede imamo, ne bi ih poželio ni najgorem neprijatelju.