Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIVLJI ZAPAD

Teror u Makarskoj: 'Poduzetnik ilegalno gradi vilu i ruga nam se, turisti se zgražaju, a inspekcija šuti'

Foto: Pixsell/Večernji list
1/4
11.08.2021.
u 12:37

"Nikada nismo dobili službeni odgovor od građevinske inspekcije. Ne žele izaći na teren iako čovjek radi ilegalno, nema građevinsku dozvolu i krši odluku o privremenoj obustavi radova tijekom ljeta", kaže gradonačelnik Makarske Zoran Paunović

Na jednom od atraktivnijih dijelova Makarske rivijere trenutačno se odvija nesvakidašnji skandal vezan uz bespravnu gradnju i gotovo nevjerojatnu birokratsku inertnost.

Iza ove priče stoji poduzetnik i građevinar Vinko Glavaš koji godinama odolijeva nekolicini zakona i propisa lokalne vlasti podižući bespravnu luksuznu vilu na dijelu na kojem je to strogo zabranjeno. 

Nekoliko puta prijavljen je građevinskoj inspekciji, ali već treću godinu nitko ne izlazi na teren, a on nastavlja s krupnim radovima pri čemu nanosi i štetu lokalnom stanovništvu koje živi od turizma i sve im se češće događa otkazivanje rezervacija gostiju zbog buke, prljavštine i vizualne nakaradnosti na Glavaševu gradilištu.

Priča kronološki ide ovako.

Makaranin Vinko Glavaš vlasnik je građevinskog obrta "Lovre". Prema riječima susjeda, 2018. počeo je s radovima na svojim zemljišnim česticama na predjelu Kotišina

Glavaš je ignorirao prostorni plan i počeo graditi na zemljištu koje nije kategorizirano kao građevinsko, već kao poljoprivredno. Da stvar bude gora, Glavaš već tri sezone gradi u srcu ljetne sezone kada je na snazi odluka Gradskog vijeća o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova. Inače, u Makarskoj se obustava radova odnosi na razdoblje od 1. svibnja do 30. rujna. 

Na kraj mu ne može stati ni gradonačelnik Makarske Zoran Paunović (SDP).

"Zbog spomenutog investitora dobili smo mnogo upita i pisama uznemirenih građana. Obavijestili smo građevinsku inspekciju u Splitu dva puta o ilegalnoj gradnji jer čovjek ne posjeduje građevinsku dozvolu i ne postoji teoretska mogućnost da je dobije na poljoprivrednom zemljištu, ali nitko nam nije odgovorio ni izašao na teren. Mi smo kao grad ovdje nemoćni. Možemo samo gledati", kazao je Paunović za Večernji list. 

Građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prva prijava podnesena je 2. listopada 2018. godine, a druga 13. svibnja 2020. godine. 

"Nikada nismo dobili službeni odgovor od Područnog ureda u Splitu. Iskreno, ne razumijem zbog čega određene institucije kao da ne žele raditi svoj posao", kaže nam gradonačelnik.

Foto: Večernji list

Dodatan je problem u tome što Glavaš već nekoliko sezona izvodi radove u srcu sezone i krši lokalne propise o privremenoj zabrani radova. Međutim, ni tome se ne može stati na kraj jer je Glavaš, sumnjaju u gradskoj upravi, toliko dobro premrežen da svaki put prije dolaska komunalnih redara na teren dobije dojavu, samostalno zaustavi radove i s terena otjera radnike. 

"Što se tiče prekršitelja odluke o privremenoj zabrani građevinskih radova, od 15. lipnja bilo je 46 otvorenih gradilišta, danas je otvoreno samo jedno koje, nažalost, ni rigorozne kazne nisu mogle zaustaviti. Ovim putem želimo naglasiti da je iznos izdanih kazni dosegnuo više od 800 tisuća kuna", tvrde nam iz makarske gradske uprave napominjući kako to gradilište, koje ni kazne nisu mogle spriječiti, nije Glavaševo jer on nikada nije uhvaćen na djelu. 

Posljednji su put zbog Glavaša komunalni redari izašli na teren 2. kolovoza, ali na gradilištu nisu zatekli nikoga iako je Večernji list u posjedu videozapisa snimljenih samo nekoliko dana ranije, na kojima se jasno i nedvosmisleno vidi da su radovi u tijeku. 

Dakle, iako gospodin Glavaš već treću sezonu krši odluku o privremenoj zabrani građevinskih radova, nikad nije uhvaćen na djelu niti je zbog toga novčano kažnjen

"Čini se da je jedina opcija da naši komunalni redari spavaju na spornoj čestici zemlje i dežuraju da vide kad će početi radovi", ironično kaže gradonačelnik Paunović tvrdeći kako grad Makarska može samo izdati novčanu kaznu, ali ne i zatvoriti gradilište jer su takvi manevri u nadležnosti građevinske inspekcije. 

"Blokada radova isključivo je u ingerenciji građevinske inspekcije. Jedino ona može obilježiti teren, zabraniti pristup i postaviti trake", tvrdi Paunović. 

Obratili smo se sa željom da dobijemo više informacija i Vinku Glavašu, a razgovor prenosimo u integralnoj verziji.

Gospodine Glavašu, jeste li vi vlasnik sporne čestice zemlje u Makarskoj i je li točno da na njoj gradite vilu?

Ne, nisam. Odakle vam to? Zašto me zovete?

Imamo snimku na kojoj izvodite radove u srpnju ove godine pa nas zanima zašto kršite propis o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova.

Nisam ja ništa radio. 

Znate li da vas je Grad Makarska dva puta prijavio građevinskoj inspekciji zbog toga što gradite na poljoprivrednom zemljištu i ne možete ishodovati građevinsku dozvolu?

Neka njih, samo neka oni vama govore što hoće. 

Hoćete li nastaviti s radovima?

Nemam ja s vama što pričati. Ne možete objaviti ništa bez mene i moga znanja.

Kako mislite bez vašeg znanja? Upravo vas zovemo kako bismo vas obavijestili da kršite zakon, a sve kako bismo zaštitili javni interes.

Doviđenja.

Dodajmo i to kako za Večernji list Glavaševi susjedi nisu htjeli govoriti, ali u javnost je odlučio izaći Glavašev prvi susjed Dirk Langner, njemački odvjetnik koji je u Makarskoj prije nekoliko godina kupio vikendicu.

"Kupio sam kuću u Makarskoj 2019. jer moja obitelj i ja volimo Dalmaciju. Kad smo došli na odmor 2020., shvatili smo da je na susjednoj parceli izgrađena nova zgrada. To nas je iznenadilo jer nam je agent za nekretnine u Makarskoj rekao da se na ovom području ne smije graditi. Nadalje, nama i našim gostima koji su iznajmljivali kuću smetala je jaka građevinska buka i prljavština zbog opsežnih radova tijekom ljeta. Višestruki kontakti s gradskom upravom u Makarskoj nisu donijeli rezultata", kaže nam Langner koji ističe kako mu je nepojmljivo da Glavaš nastavlja raditi u srcu sezone, a svi ostali koji krše odredbu o prestanku građenja tijekom sezone su kažnjeni. 

"Gosti koji trenutačno borave u mojoj vikendici najavili su da će morati otići ranije jer ne mogu slušati buku strojeva i udisati prašinu. Moj prijatelj, odvjetnik iz Zagreba, prošle je godine prijavio slučaj Ministarstvu graditeljstva, ali ništa se nije pomaknulo s mrtve točke", kazao nam je Langner.

Večernji list poslao je upit Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. 

Komentara 152

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
13:05 11.08.2021.

Šefu nadležne inspekcije uručiti momentalni otkaz jer ne radi svoj posao. Ako neće on raditi, ima drugih koji hoće...

ZE
Zeneka
13:06 11.08.2021.

Dok se ne rješimo ovakvih krkana bit ćemo Balkan

Avatar turskicobane
turskicobane
12:57 11.08.2021.

Kazna,zatvor, ruši...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije