Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Teror u Bombayu: Indija za napad optužuje Pakistan

30.11.2008.
u 18:36

Indijski dužnosnici podnose ostavke zbog nezadovoljstva javnosti, a istodobno raste napetost između Indije i Pakistana nakon završetka terorističkog napada u Bombayu koji su indijska glasila označila tamošnjim 11. rujnom.

Pakistan je opetovano isključivao bilo kakvu vezu sa napadima u Bombayu, a Indija je danas objavila kako posjeduje dokaze pakistanske veze s napadima u Mumbaiju u kojima je ubijeno gotovo dvjesto ljudi, upućujući na mogućnost ne samo prekida mirovnih pregovora dviju nuklearnih sila nego i otvorenog sukoba.

Otkazan Live Earth koncert u Indiji zbog terorističkih napada

Oslobođen Bombay

Indijski ministar unutarnjih poslova ponudio ostavku zbog Mumbaija

Indijski ministar financija preuzima resor unutarnjih poslova

Pakistanska je vlada počela skupljati potporu u zemlji i inozemstvu zbog jačanja napetosti s Indijom.

Pakistan je napade u Mumbaiju osudio kao “barbarsko djelo terorizma” i obećao je da će surađivati u borbi protiv terorizma, no odustao je od odluke da u Indiju pošalje šefa obavještajne službe ISI. Poslan će biti samo predstavnik službe.

Pakistanska veza
Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, udovac ubijene bivše premijerke Benazir Bhutto, rekao je za indijsku televiziju u subotu da će surađivati u istrazi i djelovati odlučno bude li otkrivena pakistanska veza.

– Pojave li se dokazi o bilo kojem pojedincu ili skupini u bilo kojem dijelu moje zemlje, djelovat ću što je brže moguće u svjetlu dokaza i pred očima svijeta – rekao je za CNN-IBN.

Napadi u Mumbaiju nose pečat pakistanskih militantnih skupina poput Lashkar-e-Taibe i Jaish-e-Mohammeda, okrivljene za napad na indijski parlament 2001. godine. Lashkar-e-Taiba i jedan militantni čelnik iz Kashmira zanijekali su bilo kakvu povezanost. Odgovornost za napad preuzela je slabo poznata skupina Deccan Mujahideen.

Stari sukobi
Indija i Pakistan vodili su tri rata od proglašenja neovisnosti 1947. godine i bili na pragu četvrtog nakon napada militanata na indijski parlament 2001. za koji je New Delhi također okrivio Pakistan.

Napetosti je smirio SAD. Prekid vatre u Kashmiru proglašen je 2003. i ubrzo su počeli mirovni pregovori. (RI)


Planirali ubiti 5000 ljudi

Teroristi koji su napali Mumbai ovog tjedna planirali su ubiti 5000 ljudi, rekao je jedan indijski ministar. Kod njih pronađene su velike količine streljiva i granata, dvije kutije s osam kilograma snažnog eksploziva RDX pronađene su u blizini hotela Taj Mahal. Teroristi su, prema njima, bili u dobi od 18 do 28 godina i došli su iz Karachija. Navodno su teroristi željeli hotel Taj Mahal sravniti sa zemljom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije