Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKORO I KAVA NA TERASI

Kakva navala: Termini za šišanje i depilaciju bukirani do kraja mjeseca!

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
04.05.2020.
u 19:28

Na sprovode može šira obitelj, više će ljudi biti i na sklapanju braka, no svadbi još nema

Lista čekanja” više nije pojam koji se odnosi samo na bolnice. Od danassu je morali uvesti i frizerski te kozmetički saloni, koji su otvorili svoja vrata nakon mjesec i pol dana strogih mjera zbog koronavirusa. Djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt bile su, logično, prve na “meti” epidemiologa kad je riječ o zabrani rada, no zbog toga su više “patili” oni koji nisu mogli otići na šišanje i bojenje kose ili depilaciju, pedikuru i čišćenje lica. Usluge su to koje su ovih dana najtraženije u frizerskim i kozmetičkim salonima, koji su svoje liste počeli puniti čim je Nacionalni stožer civilne zaštite najavio mogućnost otvaranja.

Nisu ti viziri ni tako loši

Telefoni im od tada ne prestaju zvoniti, neki frizeri bukirani su do kraja svibnja, a bilo je i onih koji su stajali u redu ne bi li se ošišali.

– Mnogi su jedva dočekali ovu drugu fazu vraćanja u “normalu”, a preporuka je da svaka osoba u frizerskom salonu nosi maske i rukavice te da se dezinficiraju ruke na ulasku – govore u Luxuryju na zagrebačkoj Knežiji, gdje su klijente dočekali sa zaštitom, uključujući vizire. Prilagodba je bila laka, dodaje vlasnica salona Magdalena Agelić, jer su, primjerice, i ranije dezinficirali pribor nakon svakog korištenja. Puni su do idućeg tjedna, a svaki dan prije posla djelatnici kod kuće mjere temperaturu. Nakon svakog klijenta, pak, prostor se sterilizira i prozračuje. A da bi uopće sjeli u frizerski stolac, prije tretmana moraju potpisati izjavu da nemaju simptome respiratornih bolesti i povišenu temperaturu te da nisu bili u samoizolaciji ni boravili izvan Hrvatske posljednja dva tjedna. Uz potpis, moraju ostaviti i osobne podatke, odnosno ime i prezime, adresu i telefon.

– To je nužno kako bi ih se kontaktiralo u slučaju zaraze, a moramo voditi i točnu evidenciju kada je i koliko dugo netko bio u salonu – objašnjavaju na Knežiji dodajući kako koriste i jednokratne mantile te ručnike koje se nakon korištenja bacaju, a novo je i to što klijenti ne smiju imati pratnju. Puno je i pitanja o tome, kažu, rade li pramenove budući da se isticalo da to neće biti moguće zbog dugotrajnog procesa.

– Ne, zasad nema nikakvih ograničenja po tom pitanju – kaže M. Agelić, u čijemu salonu, s obzirom na kvadraturu, smiju biti dvije osobe udaljene dva metra. Vizažistica Lidija Grabić pak u svome Makeup Factoryju može primati po jednog klijenta.

– Kako nudim usluge šminkanja i ne mogu držati razmak, pripremila sam vizire. Čak je lakše raditi s njima jer imam prostora za disanje, a maske su skroz pripijene uz lice – govori L. Grabić. Nove je mjere zaštitite u beauty studio Divine na Srednjacima uvela i Iva Matanović. – No i ranije sam koristila, primjerice, jednokratne kapice, dezinficirala stolove, ruke i pribor za nokte nakon svakog korištenja pa vjerujem da to većini obrtnika, kao i meni, nije novost – objašnjava I. Matanović.

Telefoni su od ranoga jutra zvonili i u ordinacijama obiteljskih liječnika. Najviše su zvali pacijenti kojima su termini u bolnicama odgođeni pa ih je zanimalo hoće li im vrijediti uputnice, odnosno tko će ih naručiti za novi pregled.

– Uputnice će im uglavnom vrijediti jer su u većini slučajeva izdane netom prije narudžbe, a rok je godinu dana. Jedino ako dobiju novi termin za, primjerice, više od pola godine, onda treba i druga uputnica, ali to ćemo rješavati. Za novi termin, pak, vjerojatno će ih netko kontaktirati iz bolnice – ističe dr. Dijana Rami Severinac, obiteljska liječnica u Krapini. One koji pokucaju na vrata njezine ordinacije dočekaju u još “punijoj” spremi budući da uz vizir, rukavice i masku, nose i zaštitne ogrtače te naočale. Od pacijenata pak traže da dođu s maskom i rukavicama, i to ne ranije od zakazanog termina. Nakon svakoga dezinficiraju radnu površinu, stolce, instrumente, zbog čega je i razmak između narudžbi 20 minuta, što će se, vjeruju, skratiti. Raditi su počeli i stomatolozi, pa tako i zagrebačka ordinacija dr. Maje Jagodić Štimac, koja je za pacijente osigurala i kirurške maske.

– Zbog razmaka ih pak imamo 40 posto manje – ističe.

Temperatura se mjeri i na ulazima u bolnice, a radi distance naručuje se u većim intervalima.

– Od 16. ožujka procjenjivali smo statuse naručenih pacijenata i one prioritetne uzimali u obradu. Prioritetni nisu samo onkološki, već mogu biti kod mnogih bolesti, primjerice, i oni koji su oftalmološki ugroženi zbog dijabetesa – govori prof. Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh.

Uskoro i kava na terasi

Idući tjedan, u trećoj fazi popuštanja mjera, među ostalim, proraditi bi trebali i šoping-centri te ugostiteljski objekti s terasama. Planiran je i početak rada vrtića i škola do četvrtog razreda te uvođenje međužupanijskih linija, a okupljanja bi se trebala dopustiti za do deset osoba. Stožer je jučer donio i odluke o ublažavanju mjera pri sklapanju braka, pogrebu i korištenju dječjih i sportskih igrališta, koja su opet otvorena, a strogo ograničavanje zadržavanja na javnim mjestima nije produljeno.

– Na pogrebima može biti šira obitelj, bez konkretnog ograničenja broja, ali uz pridržavanje epidemioloških uputa. Ukida se zabrana dostave cvijeća i glazbenih usluga. Krug osoba koje mogu biti nazočne na vjenčanjima širi se na obitelj i svjedoke, dok zabrana održavanja svadbenih svečanosti ostaje i dalje – rekao je Davor Božinović, šef Stožera.

Komentara 4

IL
ilijan1a
19:52 04.05.2020.

Pacijenti

Avatar EtTore
EtTore
12:59 05.05.2020.

Pocela SEZONA

Avatar CarolUI80
CarolUI80
23:18 04.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k­i︆s︆­s︆­t­ok︆­.︆­c︆­o︆­m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije