Naslovnica Vijesti Hrvatska

Teorije zavjere slučaja Sanader

Pa jesu li suci čitali iskaze Branke Pavošević, Nevenke Jurak ili Mladena Barišića!? Ako jesu, onda je jedini logičan zaključak da su ili nesposobni ili korumpirani. Nema trećeg
04. listopada 2015. u 22:00 17 komentara 1358 prikaza
Ivo Sanader
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Slučaj Ive Sanadera, nakon što je i drugi kapitalni predmet vraćen na početak, idealan je materijal za teoretičare zavjere. Što god bubnuli, uvijek ćete naći pobornike iste ideje za koju su argumenti u ovako ispolitiziranom slučaju od samog početka najmanji problem.

A sve je počelo šokantnim i posve nekritičkim objavama pokajničkih iskaza u medijima. Posve nekritički, ali uime pravde! I mediji koji su to objavljivali, a i oni koji su to analizirali, usredotočili su se isključivo na sadržaj tih iskaza koji su još u fazi istrage govorili: "Imali smo korumpiranog premijera". Nitko tada, pa ni danas, nije se pitao je li pošteno da su te optužbe kreirali suoptuženici, koji su znali da će im to biti honorirano, jedino pod nadzorom tužitelja. Svi bi da im se tako optužbe slažu u tužiteljskoj komori. Čak i bez snimki tih saslušanja, ikakva nadzora i pitanja. Stoički bi podnijeli svu rutinu koja potom slijedi. I stoga ništa logičnije nego pitati se što je Vrhovnom sudu (ranije Ustavnom) trebalo da ruši presudu!? Pa što i ako Europski sud za ljudska prava (kako to da oni nisu korumpirani!?) ne dopušta da se presuda temelji isključivo na iskazu suoptuženika koje okrivljeni nije imao mogućnost ispitati. I što ako protiv Sanadera ima i drugih dokaza, ali su možda i oni tzv. plod otrovne voćke jer se do njih došlo nezakonitim saslušanjem.

Pa jesu li suci čitali iskaze Branke Pavošević, Nevenke Jurak ili Mladena Barišića!? Ako jesu, onda je jedini logičan zaključak da su ili nesposobni ili korumpirani. Nema trećeg. A samo netko tko je naivan ili i sam potkupljen može ustvrditi da su donijeli poštenu, a s obzirom na to da čitava Hrvatska koja je čitala uskočke iskaze već godinama zna da je Sanader kriv, i hrabru odluku. Odluku kod koje je najmanji problem to što predmet Sanader vraća na početak, premda po nekim analitičarima to očito nije smisao žalbenog postupka, već što u sebi sadrži lekciju o vladavini prava, presumpciji nevinosti, pravičnosti suđenja, zakonitosti dokaza i sličnim tričarijama koje su nam važne samo kad se tiču nas. Prihvatljivije su nam teorije zavjere o smaku pravne države, korumpiranom sudstvu, kolapsu borbe s korupcijom nego da uložimo minimum truda u pokušaj razumijevanja pravne države ili da priznamo svoj dio krivnje i manjak elementarne pravne kulture.

>>Političari i direktori koji su izlazili s crnim vrećicama u rukama

>>'Presudom Sanaderu model borbe protiv korupcije je kolabirao'

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar dinarskivuk37
  dinarskivuk37:

  Moj stari prijatelj Ivo Sanader, je zrtva ljudi koim je naj vise pomago. Primjer Mesic. Mesic je covjek, zloce, to jest zlo, nad svim zlodjelima. sve je napravijo da sacuva svoju zlu, kriminalisticku narav, To me iskustvo poucava o naj ... prikaži još! pokvareniji tvorom u Hrvatskoj. jer mislim da dosta znam o njemu.

 • Avatar BraBar
  BraBar:

  rodjo123, Ne, ne treba vjerovati da je Ivo Sanader nevin. On jest nevin dok mu sud ne dokaze suprotno!

 • hoggy:

  Nije vise nitti bitno jel Sanader kriv, sud i nase pravosudje je sigurno krivo. G. Sessa sto treba napraviti sa sucem koji izvede ovakvo vodjenje procesa , gotovo blamazu ovako bitnog procesa da se presuda srusi do temelja. Ne bili ... prikaži još!li sam trebao ici na sud i dati mu trajni otkaz - necasni otpust u pravosudju. Nije li istina da jedino suci ne odgovaraju za svoje presude pa cak niti kad padaju zbog bitnih povreda postupka ? Dakle nema tu teorija zavjere to jest zavjera. To je zavjera u kojoj sudstvo moze raditi sto god hoce bez ikakvih posljedica. Cak i politicar moze snositi kakve takve posljedice al sudac zbog svojih lakrdija NE? E moj narode, na referendum i krojite sucima pravdu da se ovo vise nikad ne ponovi.