Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi rat na pomolu

Tenkovi iz sjevernog Sudana ušli u distrikt koji svojata i J. Sudan

Abyei
AFP
23.05.2011.
u 13:39

UN-ove trupe u regiji na najvišem su stupnju pripravnosti. Jug je priopćio da to smatra objavom rata

KARTUM - Nekoliko tjedana uoči proglašenja neovisnosti Južnog Sudana, tenkovi iz sjevernog Sudana ušli su u naftom bogati sporni distrikt Abyei. DPA i AFP javljaju da je Kartum potez objasnio “sigurnošću tamošnjih građana”. UN-ove trupe u regiji na najvišem su stupnju pripravnosti. Jug je priopćio da to smatra objavom rata. Abyei je ovih dana trebao održati referendum želi li biti dio juga ili sjevera.

Riječ je o distriktu na koji otpada oko četvrtina proizvodnje nafte cjelokupnog Sudana. Dok je pravi razlog za to što Abyei svojataju i jug i sjever nafta, iako su tamošnje rezerve toliko iscrpljene da ih neće još dugo biti ekonomično crpiti, razlozi koje političari navode kao službene su etnički. Sjever se poziva na većinsko muslimansko stanovništvo iz arapskih plemena Misseriya, jug se poziva na većinski kršćanski narod Dinka. Misseriya su nomadi, a Dinke u distriktu žive tijekom cijele godine.

Inače, prema podacima Library of Congress, od oko 11 milijuna stanovnika Južnog Sudana 90 % ih je različitih animističkih vjera, oko 10 % otpada na razne kršćane, a muslimana je tek nešto malo. Na sjeveru je od oko 33 milijuna stanovnika muslimana oko 95 %, dok ostalo otpada podjednako na animiste i kršćane.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:09 23.05.2011.

gdje je uopce to???????????????, pa kaj nemaju ovi na slici koplja???????????????-gdje su tenkovi???????????????????

B6
Booyaka 619
14:16 23.05.2011.

@ crvenimak Ovo na fotki nije štiti nego je to poklopac kupole tenka, doduše, malo neobičnog oblika ali u skladu sa svjetskim etno trendovima, a ovo su zapovjednik i nišandžija.. Ovo gore nije koplje nego meteo-senzor balističkog računala.. Inače, tenk je jako velik i prostran, št dokazuje ova grupa građana koja stoji na poklopcu motora i transmisije...

NE
neutrino
14:48 23.05.2011.

ujbt ...koji tenkovi, čo`eče... takve ni ameri sigurno nemaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije