Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Tenkovi iz sjevernog Sudana ušli u distrikt koji svojata i J. Sudan

UN-ove trupe u regiji na najvišem su stupnju pripravnosti. Jug je priopćio da to smatra objavom rata
23. svibnja 2011. u 13:39 3 komentara 4 prikaza
Abyei
Foto: AFP

KARTUM - Nekoliko tjedana uoči proglašenja neovisnosti Južnog Sudana, tenkovi iz sjevernog Sudana ušli su u naftom bogati sporni distrikt Abyei. DPA i AFP javljaju da je Kartum potez objasnio “sigurnošću tamošnjih građana”. UN-ove trupe u regiji na najvišem su stupnju pripravnosti. Jug je priopćio da to smatra objavom rata. Abyei je ovih dana trebao održati referendum želi li biti dio juga ili sjevera.

Riječ je o distriktu na koji otpada oko četvrtina proizvodnje nafte cjelokupnog Sudana. Dok je pravi razlog za to što Abyei svojataju i jug i sjever nafta, iako su tamošnje rezerve toliko iscrpljene da ih neće još dugo biti ekonomično crpiti, razlozi koje političari navode kao službene su etnički. Sjever se poziva na većinsko muslimansko stanovništvo iz arapskih plemena Misseriya, jug se poziva na većinski kršćanski narod Dinka. Misseriya su nomadi, a Dinke u distriktu žive tijekom cijele godine.

Inače, prema podacima Library of Congress, od oko 11 milijuna stanovnika Južnog Sudana 90 % ih je različitih animističkih vjera, oko 10 % otpada na razne kršćane, a muslimana je tek nešto malo. Na sjeveru je od oko 33 milijuna stanovnika muslimana oko 95 %, dok ostalo otpada podjednako na animiste i kršćane.

Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • -obrisani-:

    gdje je uopce to???????????????, pa kaj nemaju ovi na slici koplja???????????????-gdje su tenkovi???????????????????

  • Booyaka 619:

    @ crvenimak Ovo na fotki nije štiti nego je to poklopac kupole tenka, doduše, malo neobičnog oblika ali u skladu sa svjetskim etno trendovima, a ovo su zapovjednik i nišandžija.. Ovo gore nije koplje nego meteo-senzor balističkog računala.. Inače, tenk ... prikaži još! je jako velik i prostran, št dokazuje ova grupa građana koja stoji na poklopcu motora i transmisije...

  • neutrino:

    ujbt ...koji tenkovi, čo`eče... takve ni ameri sigurno nemaju