Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VITEŠKI TURNIR

Templari iz Europe i Amerike u Zagrebu i Trakošćanu

Templari
Foto: Igor Nobilo
1/12
24.04.2016.
u 15:49

Proslava 10. obljetnice obnove templarske baštine u Hrvatskoj okupila je templarska viteška izaslanstva iz Italije, Velike Britanije, Švedske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske

Međunarodnim viteškim turnirom u streličarstvu, u povijesnoj disciplini dugi engleski drveni luk, koji je održan na zagrebačkom Strossmayerovu trgu, završeni su međunarodna templarska konferencija te proslava 10. obljetnice obnove templarske baštine u Hrvatskoj. 

Domaćin manifestacije bio je Hrvatski viteški red templara, a manifestacija se pored Zagreba odvijala i u dvorcu Trakošćan. Najbolji streličar na turniru bio je Drago Mlinar, a ekipno se proslavio „srednjovjekovni“ Red svetog Nikole

Atraktivnom natjecanju na zagrebačkom Zrinjevcu prethodio je niz zanimljivih događanja, koji su okupili templarska viteška izaslanstva iz Italije, Velike Britanije, Švedske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske.

U povijesnom dvorcu Trakošćan je održana prisega za nove članove te prisjećanje na 2006. kad je Međunarodna templarska asocijacija OSMTH Universalis organizirala prvi obred prisega u Hrvatskoj te time potaknula obnovu višestoljetne templarske tradicije na ovim prostorima. A na tragu hrvatske templarske tradicije utemeljen je tada Hrvatski viteški red templara, danas u rangu Velikoga priorata, kao izvorna hrvatska kršćanska templarska organizacija, potpuno samostalna i neovisna, a sa sličnim organizacijama u svijetu povezana na partnerskoj razini.

Veliki meštar Međunarodne templarske asocijacije OSMTH Universalis - Roman Vertovec iz Stockholma nije krio oduševljenje postignućima hrvatskih vitezova templara proteklo desetljeće, koji su uspjeli vratiti Hrvatsku na povijesnu kartu Europe, budući da je u srednjem vijeku bila važno templarsko središte, gdje su nicale utvrde, crkve i imanja. A ugledni gosti iz svijeta nisu krili oduševljenje hrvatskom povijesnom i kulturnom baštinom, kojoj su svjedočili u Hrvatskom Zagorju i Zagrebu. 

Europska izaslanstva predvođena hrvatskim domaćinima pohodila su i zagrebačku prvostolnicu, gdje ih je tijekom mise posebno pozdravio katedralni rektor monsinjor Josip Kuhtić. A tijekom konferencije u Zagrebu raspravljalo se i o budućnosti vitezova templara, koji pored njegovanja bogate povijesne baštine i svjedočenja vjere, u današnjem svijetu imaju posebnu ulogu u ekumenskoj suradnji s kršćanskim crkvama ali i u stvaranju ponovnog dijaloga s arapskim svijetom.

Suvremeni templarski vitezovi, među kojima je iznimno veliki broj uglednika iz europskog javnog i društvenog života, odjeveni u povijesne plašteve plijenili su pozornost Zagrepčana ali i turista, koji su se s njima rado fotografirali.       

Templarska manifestacija u Zagrebu održana uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba, budući da upravo i hrvatska metropola baštini templarsku tradiciju, koja će se nastojati oživjeti kao jedna od novih turističkih atrakcija. Naime, poznato je kako su na prostoru današnje Nove Vesi, bili templarski posjedi, koje im dodjeljivao zagrebački biskup i današnji blaženik Augustin Kažotić, čak i kad su bili zabranjeni u Europi, u čemu se Hrvatska još jednom pokazala odgovornom i trezvenom, budući da se tek stoljećima kasnije otkrila prava namjera zabrane tog crkvenog viteškog reda. A to je da se francuski kralj Filip Lijepi, koji je bio njihov veliki dužnik dokopa njihova bogatstva.

>> Templari, viteški red koji je nestao zbog pohlepe Filipa IV.

Komentara 3

SO
sohnahoakasaa
00:07 25.04.2016.

Toliko je povijesnih istina koje bi nas trebale dičiti i sokoliti u samosvijesti vlastitog doprinosa svih vrijednosti u zapadnom svijetu. EU je toga i te kako svjesna i zna ali joj nikako ne paše. Veliki su iskazani brojkama življem i površinom ali ne veći od 'malog' naroda Hrvata. Ni mišlju, ni riječju a pogotovo ne djelima svake vrste i vrijednosti....MI HRVATI

DU
Deleted user
01:29 28.04.2016.

opet neka nova sekta samouboica u zagorju mjesto da se poklone sultanu oni pobegli u sumu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije