Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primjer zanimljiv i za nas

Temperamentni Grci u koroni najposlušniji

ITA, Coronaviruskrise, Drive-in Test für Reiserückkehrer in Rom
EXPA/PIXSELL
01.03.2021.
u 18:41

Zašto Grčka stoji puno bolje od usporedivih država na jugu EU: Portugala, Španjolske, Italije i Hrvatske u broju zaraženih i umrlih od pandemije COVID-19

Grčka je država koja je dosad najbolje prošla u pandemiji koronavirusa u Sredozemlju. Do sada, 3. veljače, je Grčka imala 157.495 zaraženih i 5829 preminulih od koronavirusa. Grčka na milijun stanovnika ima 15.154 zaraženih i 561 umrlog. Za usporedbu – Portugal ima gotovo pet puta više zaraženih na milijun stanovnika, Španjolska i Hrvatska četiri puta, a Italija gotovo tri puta više zaraženih. Po broju umrlih na milijun stanovnika sve ove zemlje stoje 2,5 do tri puta gore od Grčke.

Zaustavili dezinformacije
Kada se pogleda vrijeme u kojem je većina Grka bila zaražena te kada su umrli od bolesti uzrokovanih novim koronavirusom SARS CoV-2, tada uočavamo da je najveći intenzitet bio u studenome i prosincu. Naime, prvi je slučaj zaraze koronavirusom prepoznat u Grčkoj 26. veljače kod 38-godišnje Solunjanke koja je nedavno bila posjetila sjever Italije. I kasniji slučajevi bili su povezan s Italijom, ali i s hodočasnicima koji su posjećivali Izrael i Egipat. Grčka je vlada reagirala promptno, 27. veljače počelo je otkazivanje većih događaja, zdravstvene su vlasti izdale preporuke, lokalne su vlasti poslušale pa je nastupilo i zatvaranje škola te otkazivanje i manjih događaja. Zatim je 10. ožujka nastupilo i zatvaranje škola na nacionalnoj razini, ali i ugostiteljskih objekata tri dana poslije. Potom tri dana poslije i dućana, svih religijskih ustanova. Vlada je proglasila i mjere pomoći gospodarstvu teške 24 milijarde eura, što je 14 posto državnog BDP-a. Ograničenja su se 22. ožujka i nastavila, kretanje više nije bilo slobodno, čak su klasicirani i razlozi napuštanja vlastitog doma, za svaki se izlazak moralo imati dokazan razlog, valjan identikacijski dokument. Neposluh se i novčano kažnjavao. Mjere su produljivane sve do 4. svibnja. I Grci su uspjeli, suprotno njihovu imidžu temperamentne nacije, poslušali su što im se govori te su pohvaljeni kao uzor u borbi protiv pandemije zbog svoje proaktivnosti u provođenju mjera koje su bile najstrože u Europi. Nakon 42 dana strogog zatvaranja, 4. su svibnja mjere počele popuštati. I sve je bilo u redu do 7. studenoga. Virus se ponovno počeo širiti.  Ponovno je počelo zatvaranje, međutim, sada su izostavljene vrtići, osnovne i specijalne škole. No, udar je bio toliko jak da su nakon tjedan dana i te ustanove zatvorene, sve do 14. prosinca. Junak je te lanjske borbe protiv virusa bio “grčki Capak” prof. Sotirios Tsiodras, koji je svakoga dana u šest popodne izvještavao naciju o stanju s koronavirusom. Usput se boreći s dezinformacijama da se virus može liječiti ibuprofenom, ali i nudeći praktične savjete poput pravljenja kućnog dezinfekcijskog sredstva s četiri žličice bjelila po litri vode, što je dovoljno da se dezinciraju površine. Isto tako, na njegovu je preporuku grčka vlada odabrala brojenje umrlih tako da se broje i oni koji su imali COVID-19 kao i oni koji su umrli od njega.
– Nema još standardiziranog načina za brojenje mrtvih od ove bolesti. Ovako dinamičnim procesom dobit ćemo veći broj umrlih, no bolje je ne podcjenjivati – rekao je.

Oprez – stigao mutant!
Pravi val zaraze dogodio se pred zimu. A počeo je već u ljeto s priljevom turista koji nije bio na željenoj razini, ali dovoljan da donese nove zaražene. Grčka je deveta zemlja u svijetu po prosječnoj starosti stanovništva, a izbjegla je sudbinu Njemačke i Italije koje su jedine članice EU ispred nje po tom kriteriju. I sada kada se činilo da je val koronavirusa ipak splasnuo, prije tri dana pojavile su se informacije o prepoznavanju južnoafričkog mutiranog soja, koji bi mogao donijeti novi val zaraze.

 

Ključne riječi

Komentara 2

ES
Esteder
04:21 04.03.2021.

Nema opravdanja za mjere jer smrtnost corone je, a podatak je za UK koji je najviši u svijetu je 1600 na milion to je 0.0016%. 0.0016% !!! Veće šanse su da ćete poginuti ili teško nastradati u prometu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije