Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako su esuli nestali

Tema koja je bila potisnuta iz javnosti tijekom hladnog rata, ali 1990-ih vratila se na političku scenu

14.09.2022.
u 18:43

Šenol Selimović, hrvatski novinar, urednik i publicist u novoj knjizi “Esuli – od Mussolinija i Tita do Tuđmana i Berlusconija”, uz podnaslov “Sukobljene politike povijesti”, tematizira kako su partizanski zločini nad Talijanima u Istri postali najdublji i najupečatljiviji diplomatsko-politički jaz između Rima i Zagreba

Komentara 5

DU
Deleted user
20:53 14.09.2022.

Da, o tome se malo govori, a trebalo bi. Jednako kao što se premalo priča o talijanskim zločinima nad Hrvatima tijekom Drugog svjetskog rata. O istini uvijek treba govoriti, koliko god ona teška bila.

LA
laptopxp1
07:58 15.09.2022.

Esuli su otišli kako su i došli. U te krajeve doseljeni su nakon prvog svjetskog rata, a domicilno stanovništvo (Hrvati i Slovenci) su ugnjetavani, protjerivani, prisilom su im mijenjana imena i prezimena u "talijanska". Poslije drugog svjetskog rata vraćeni su su odakle su i došli - u Italiju. Na žalost dio njih završio je na isti način kako su se i Talijani u vrijeme vladavine fašista rješavali nepoćudnog domicilnog stanovništva.

SZ
SZ123
20:56 14.09.2022.

Dobro zbog čega više povijest ne pustite u povijesti.... Čitam danas srpske novosti i imaju članak o popisima u vojvpdini nakon 2svj i kako su oni tamo raseljavani i pobijeni, a naseljavali Hrvati... I pitam se tko ima koristi od takvih i ovakvih članaka o stvarima koje su se ubile prije 80godina... Obično oni koji su izgubili budućnost žive u prošlosti i zazivaju ispravljanje velikih nepravdi.... Samo tako možemo do mezopotamije jer nepravde se tako ne mogu ispravljati, ali se mogu stvarati animozitet... Zbog čega i za koga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?