Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje odraslih

"Tekstilac sam i nemam posla od devedesetih. Sad ću biti pčelar!"

'31.05.2011. Karlovac - U ucilistu Ivora podijeljene svjedozbe o prekvalifikaciji odraslih za zanimanje pcelar i 3D dizajner. Milan Sikirica prekvalificirao se za zanimanje pcelar. Photo: Kristina Ste
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
01.06.2011.
u 13:19

Osim Milana Sikirice, za to se zanimanje preko HZZ-a školovalo još sedam osoba, a petnaest ih je dobilo diplomu za 3D dizajnere

- Po struci sam tekstilac. Neko sam vrijeme bio i u inozemstvu, ali bez posla sam još od devedesetih godina, kada je propao Vunateks. Pčelarstvo mi je više bio hobi. Međutim, želim se sada time baviti profesionalno, stvoriti nešto, pomoći sebi i obitelji, kaže 56-godišnji Milan Sikirica, koji je, zahvaljujući programu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za obrazovanje odraslih stekao novo zvanje - pčelar.

 Vlastiti posao

 Trenutačno ima šezdeset košnica. Ima izvrstan bagremov med i planira proširiti posao. Diploma o novostečenom zvanju uručena mu je u Obrazovnom centru Ivora, u kojem se za to zanimanje školovalo ukupno osam kandidata. Kako je kazala voditeljica Milana Ivanić, jedina su ustanova u županiji koja obrazuje i za poljoprivredna zanimanja. Svi su polaznici imali određena predznanja o pčelarstvu. No, kako su bez posla, nova znanja će im pomoći da se lakše nađu na tržištu rada ili pokrenu svoj posao.

 – Svaki oblik obrazovanja znači jako puno. Ovdje sam naučio o novim vrstama košnica, o njihovu prenošenju na malom terenu, što nije baš lako izvedivo, i mnogo drugih korisnih stvari – priča Sikirica, koji se, poput ostalih, nada da će mu diploma pomoći da se napokon makne s burze. Isto očekuje još petnaest kandidata kojima je uručena diploma o završenom školovanju za 3D dizajnere.

 Tražite posao, i Zavod će

 – Uložili ste puno rada i truda da steknete novo zvanje. Sada se morate potruditi da pronađete posao. To je također i naša obveza. Nikome nije u interesu da se školujete i da država za to izdvaja novac, a da ste i dalje na Zavodu za zapošljavanju. Nemojte gledati samo vašu struku, prihvatite posao i tražite bolji. I uvijek radite na sebi, školujte se i usavršavajte, bez obzira na to jeste li kod poslodavca ili imate vlastiti posao – savjetovala je nezaposlenima pročelnica karlovačkog Zavoda Ana Pozderac.

Ključne riječi

Komentara 4

21
21Century
10:02 02.06.2011.

Snađi se, druže.

PB
predrag borna
15:06 02.06.2011.

Eto sada će biti poslodavac...jer će netko drugi besplatno raditi za njega.Pčele.

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
16:01 02.06.2011.

Mi u HDZu smo spremni pomoći savjetima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije