Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slobodniji zakon

Teksas ozakonio Divlji zapad: U šetnju s kalašnjikovom

A pro-gun advocate walks down the street outside the University of Texas ahead of a 'mock mass shooting' event where they used cardboard cut-outs rifles, the simulated bangs of bullets on bullhorns and doused fake victims with fake blood, in Austin, Texas
Foto: Reuters/PIXSELL
03.01.2016.
u 22:13

Od početka godine u Teksasu je dopušteno javno nošenje oružja. Svaki građanin koji ima dozvolu može šetati s puškom ili pištoljem

Od početka godine u Teksasu je promijenjen zakon o nošenju oružja kojim se sada svakom vlasniku vatrenog oružja dopušta da pištolj ili pušku nosi vidljivo. Pištolj ili revolver u futroli za pojasom, a pušku na ramenu.

Već prvog dana 2016. na ulicama Austina, Dallasa i cijelog niza ostalih teksaških gradova bilo je moguće vidjeti ljude kako opasani revolverima, baš kao u vrijeme Divljeg zapada, kupuju u lokalnim trgovinama, šeću parkovima ili peru vozila u autopraonicama. U lokalni restoran brze prehrane ušetao je mladić s automatskom puškom na ramenu, uzeo sendvič, platio i lagano išetao.

Teksas nije jedina američka savezna država koja dopušta javno nošenje oružja, ali je svakako najveća. Teksas se smatra "najnaoružanijom" državom, u kojoj se nalazi najveći broj komada vatrenog oružja u vlasništvu pojedinaca.

Iako Teksašani vole oružje, nisu baš svi oduševljeni ovom odlukom. Protiv novog zakona već se spremaju peticije roditelja koji ne žele da im djeca odrastaju u okruženju Divljeg zapada.

Istodobno s uvođenjem ovog zakona na snagu je stupio propis kojim se studentima i osoblju na fakultetima dopušta nošenje skrivenog oružja.

Zakonodavci ovaj potez pravdaju sve češćim napadima u školama i vjeruju kako bi, u slučaju da pojedini nastavnik ili student ima skriveno oružje kod sebe, napadi na sveučilišta mogli prestati.

>>FBI: Napadači iz San Bernardina vježbali gađanje, bili radikalizirani dulje vrijeme

Ključne riječi

Komentara 88

VI
VisAVis2
00:01 04.01.2016.

Stara je poslovica da se klin s klinom izbija! Bijedni socijalisti, zabranom oružja žele predati zapadnu civilizaciju u ruke muđahedina! Isto je sdp radio i sa razoružavanjem hrvatske teritorjalne obrane, i to u trenutcima kada je bilo bjelodano da njihova braća (Opačičkini, Grčićevi, Ostojićevi, Pupovčevi, Pusićevi i drugi e-vi) spremaju agresiju! Mnogi skh sdp ovci su mi poslije kukali kako su braći srbima vjerovali, a oni ih izdaše! Ljutnja im je bila lažna, jer su im više od pola vlade poklonili čim su izbore dobili radi izdajničkog hdz-a koji nas je prodao za judine škude!

MO
mobitel20
23:47 03.01.2016.

Bilo bi dobro i ovim nasim pacifistima koji zive u oblacima da barem imaju svakih 5 godina 1 tjedan najosnovnije obuke s vatrenim oruzjem...osloniti se samo na 15 tisuca vojnika i policajaca je samoubojstvo zbog niza prikrivenih a mogucih prijetnji.. Uz to , vlast bi imala potpuni monopol na poznavanje oruzja, a narod podlozan i mogucem apsolutizmu...slobodarski americki narod to ne zeli dopustiti...ponekad i pretjeruju ali usmjerenje je ispravno ! Kriminalac koji hoce nalraviti zlo, ionako ce doci do oruzja, a ovim se omogucava obicnom mirnom covjeku da ima samozastitu...pa ce i krimos triput razmisliti. Policija nazalost,svugdje u svijetu stize samo na ocevide...

Avatar navijač
navijač
22:43 03.01.2016.

U nekim saveznim državama taj zakon postoji od davno , stvarno šta reći na to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije