Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi mladih liječnika

Tek svaki drugi specijalizant opet bi odlučio biti liječnik

Covid odjel Opće bolnice Karlovac
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
21.09.2022.
u 14:50

"Zahtjevi koje postavlja Inicijativa su opravdani, jasno i dobro obrazloženi i sukladni zahtjevima koje Hrvatska liječnička komora traži već neko vrijeme, te je Komora javno, bez bilo kakve zadrške, podržala prosvjed i zahtjeve Inicijative. Predsjednik i vodstvo HLK-a doći će na prosvjed i tako dati jasnu podršku Komore zahtjevima mladih liječnika", stoji u priopćenju Liječničke komore.

Uzrok nezadovoljstvu specijalizanata nisu samo prevelik broj prekovremenih sati, njihov položaj u sustavu i neodgovarajuće plaće, već glavnina nezadovoljstva leži u nefunkcionalnoj organizaciji i neučinkovitom upravljanju u zdravstvu, kao i u zastarjelom i nedovoljno kvalitetnom modelu specijalističkog usavršavanja. Te su procjene dobile i egzaktnu potvrdu u opsežnoj Studiji hrvatskog liječništva, u kojoj je ukupno sudjelovalo 5077 liječnika, koju je provela Liječnička komora u svibnju ove godine i koja će se periodično ponavljati kako bi pratila radnu opterećenost, edukaciju, položaj i stavove hrvatskog liječništva kroz vrijeme. 

Samo polovica specijalizanata opet bi odabralo medicinu

- Rezultate cijele studije predstavit ćemo ove jeseni, no smatrali smo da je sada gorući trenutak za objavu podataka o specijalizantima. U studiji je, od oko 3000 specijalizanata trenutno u Hrvatskoj, sudjelovalo njih čak 1222. Na nezadovoljstvo i razočaranje tih mladih liječnika (prema Digitalnom atlasu hrvatskog liječništva njihova prosječna dob je 32 godine) najdramatičnije ukazuje činjenica da bi, da opet biraju zanimanje i studij, medicinu ponovno odabralo tek polovica specijalizanata. A to je tek vrh ledene sante rastućeg nezadovoljstva ovih liječnika na kojima treba počivati hrvatsko zdravstvo u sljedećim desetljećima - ističe doc.dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Podaci koji proizlaze iz Studije hrvatskog liječništva poražavajući su po sadašnju i sve dosadašnje zdravstvene administracije jer su odraz dubine lošeg upravljanja elementima hrvatskog javnog zdravstva. Stavovi mladih liječnika, između ostaloga, pokazuju nisku razinu zadovoljstva poslom (prosječna ocjena tek 5,9 na ljestvici od 0 do 10) i u cijelosti jasno ukazuju na raširen osjećaj besperspektivnosti. Ovo je očito posljedica njihovog suočavanja s uvjetima rada u javnom zdravstvu, što je duboko zabrinjavajuće za održivost javnog zdravstva, smatraju u Liječničkoj komori.

Specijalizant koji radi prekovremeno prosječno odradi gotovo 500 prekovremenih sati godišnje

-Studija nam je znanstveno potvrdila da specijalizanti prosječno godišnje rade 480 prekovremenih sati (40 prekovremenih sati mjesečno), što je skoro trostruko više od dozvoljenog zakonskog maksimuma i, kao što svi dobro znamo, protuzakonito. Više od polovice specijalizanata (55 posto) na poslu nema dovoljno vremena završiti sve obveze, 60 posto je nezadovoljno vremenom koje imaju na raspolaganju za pacijente, dvije trećine ih je radilo i za vrijeme bolesti, a polovica ih često ili redovito pokriva dva ili više radilišta npr. ambulantu i odjel ili hitni prijem i operacijsku salu. Samo 1 od 10 specijalizanata (11 posto) svoju plaću za uloženi trud i postignuća smatra odgovarajućom, a zadovoljstvo plaćom na skali od 0 do 10 je tek 4,8. Nitko se ne treba čuditi da je u takvoj situaciji više od polovice specijalizanata (55 posto) detaljno pretraživalo mogućnosti odlaska na rad u inozemstvo gdje sve više vide svoju perspektivu, jer ih tamo očekuju bolji radni uvjeti i uređen sustav - objašnjava dr. Marija Rogoznica, predsjednica Povjerenstva HLK-a za mlade liječnike.

"HLK već dulje vrijeme upozorava na opravdano i rastuće nezadovoljstvo specijalizanata i kontinuirano, s drugim krovnim liječničkim organizacijama, predlaže rješenja. Međutim, reakcija Vlade i Ministarstva zdravstva na većinu prijedloga za poboljšanje statusa mladih liječnika bilo je opravdavanje zbog kojih birokratskih prepreka je to nemoguće ili neprimjerenih komentara poput "ma hajde“. Prosvjed pred Ministarstvom ove subote izraz je opravdane ljutnje i nemoći koju mladi liječnici osjećaju u pokušaju da doprinesu poboljšanju zdravstvenog sustava, kako za liječnike tako i za pacijente. Zahtjevi koje postavlja Inicijativa su opravdani, jasno i dobro obrazloženi i sukladni zahtjevima koje Hrvatska liječnička komora traži već neko vrijeme, te je Komora javno, bez bilo kakve zadrške, podržala prosvjed i zahtjeve Inicijative. Predsjednik i vodstvo HLK-a doći će na prosvjed i tako dati jasnu podršku Komore zahtjevima mladih liječnika", stoji u priopćenju Liječničke komore.

Ukazuju da Ministarstvo i Vlada moraju odmah poduzeti ključne mjere kako 11 posto specijalizanata kod kojih su šanse za odlazak u inozemstvo već u sljedeće tri godine visoke i vrlo visoke, uistinu i ne bi otišlo u inozemstvo. Još 2016. Komora je pripremila novi model specijalističkog usavršavanja i od tada on spava u nekoj ladici Ministarstva. Posljedica ignoriranja problema od strane politike je da manje od trećine (29 posto) specijalizanata danas stječe vještine praktičnih postupaka primjereno stupnju specijalističkog usavršavanja, a samo jedna petina (19 posto) je ostvarila stručne kompetencije sukladne planu specijalizacije. U Komori su bili zatečeni podatkom da više od polovice (53 posto) specijalizanata nije nikada razgovaralo s glavnim mentorom o planu specijalizacije.

-Vrijeme za reforme nije pet do dvanaest nego je već dvanaest i pet minuta. Tražimo od Ministarstva i Vlade prelazak s riječi na djela oko reforme zdravstva, promjenu modela specijalističkog usavršavanja prema Komorinom prijedlogu, povećanje koeficijenata za 3 skupine liječnika, donošenje Zakona o radnopravnom statusu i plaćama liječnika i reprezentativnost HLS-a. Vidimo se ove subote na prosvjedu na Ksaveru, ispred Ministarstva zdravstva - zaključuje predsjednik HLK-a doc.dr.sc. Krešimir Luetić.

Predstavljanje cjelovitih rezultata Studije hrvatskog liječništva Komora najavljuje za jesen. 

VIDEO: Kome treba treća, a kome četvrta doza? Počelo cijepljenje novim cjepivom protiv Covid-19

Komentara 6

DU
Deleted user
14:59 21.09.2022.

Nekad su ljudi studirali medicinu jer su željeli liječiti i pomagati ljudima. Danas je većini cilj zaraditi što više, a liječenje, stručnost i pomaganje je u drugom planu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije