Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tek nam je rat u Ukrajini otkrio veličinu našeg postignuća u Domovinskom ratu

Domovinski rat
Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
01.03.2022. u 18:30

Volodimir Zelenski svoju je najveću životnu ulogu odlučio odigrati na ponos svih Ukrajinaca, dostojanstveno i časno, hrabro služeći narodu i odigravši svoju ulogu predsjednika za anale ratne psihologije

Vladimir Putin, očigledno je, rat s ponosnim, hrabrim i odlučnim ukrajinskim narodom, s kojim se solidarizirao demokratski svijet, ne može dobiti. Samo je pitanje kad i kako će ga izgubiti. Koliko će žrtava biti, kakve će biti izravne ratne štete i posljedice po pandemijom pogođene nacionalne ekonomije u Europi i svijetu.

Putin ovaj rat ne može dobiti čak i ako na ukrajinskom bojnom polju ostvari manje ili veće vojne uspjehe, s ili bez Bjelorusije. Opet vidimo da nije dovoljno imati veliku prednost u naoružanju. Zadnji put na europskom tlu dokaz tomu imali smo upravo kod nas u Hrvatskoj, što se u aktualnim komentarima osobito na društvenim mrežama nerijetko zaboravlja, ali ne i u Ukrajini, koja nas je i sama u tada turbulentnim tranzicijskim okolnostima, među prvima priznala. Bez obzira na tehnološki napredak, ljudski faktor, odnosno borbeni moral onih koji se brane, i onih koji se bore na tuđem teritoriju, odlučujuća je okolnost koju svaki agresor mora uzeti u obzir. Sada i mi možemo osvijestiti veličinu postignuća hrvatskog naroda u Domovinskom ratu i osobito vukovarskih branitelja.

Hrvatska je svoju vojsku tek stvarala. Nismo imali naoružanje, a svjetska zajednica je uvodeći embargo za područje bivše Jugoslavije zapravo dala prednost JNA kao vojnoj sili naspram gotovo golorukog hrvatskog naroda. I s prognanicima i izbjeglicama iz Hrvatske, te kasnije iz BiH, u jednom trenutku oko pola milijuna, u većem smo se dijelu sami nosili. I u diplomatskim i medijskim bitkama bili smo u podređenom položaju što zbog naše veličine i skromnog geostrateškog značaja u odnosu na tadašnju Jugoslaviju. Tada smo koristili sve raspoložive skromne, ali vrijedne resurse i prijateljstva kako bi se probila istina o našem pravu na samoopredjeljenje.

Pojedini mediji i diplomacije po inerciji su bili na strani Jugoslavije koja je pak sve svoje resurse koristila za vođenje propagandnog rata, nudeći grozomorne laži o buđenju ustaštva, huškajući tako srpske pobunjenike, a istodobno nalazeći izgovor za njihovo potpomaganje, dok su nižući optužbe s povijesnim reminiscencijama na međunarodnoj sceni nastojali kompromitirati našu borbu za samostalnost i otpor agresiji. Bili smo suočeni i s nesklonošću, nerazumijevanjem, nepovjerenjem i nezainteresiranošću međunarodne zajednice iz niza razloga. U svemu tome bilo smo vođeni srcem, kroz generacije usađenim prkosom i osjećajem zajedništva. Ratne rane koje su nam zadavane od Iloka do Dubrovnika samo su učvršćivale volju i odlučnost hrvatskog naroda. Vodili smo rat u okolnostima kad nam se država rađala u porođajnim mukama, kad smo tek s puno neiskustva počeli graditi državnu organizaciju na demokratskim načelima istodobno vodeći bitke sa starim režimom i sa svim slabostima koje se javljaju u vremenima tako velikih promjena.

Mjesecima su se nizali zločini diljem Hrvatske, stotine i stotine civila, žena, djece i staraca ubijeno je u desecima hrvatskih sela, ali sve do apokaliptičnih scena iz Vukovara europska i svjetska javnost bila je manje-više nezainteresirana pa i nakon toga imala je uglavnom salonski pristup problemu vodeći duge i iscrpljujuće larpurlartističke diplomatske razgovore...

Kroz sve to Hrvatska je, u usporedbi sada s Ukrajinom, prolazila relativno sama, osobito na početku Domovinskog rata. Ukrajinski narod nalazi se u okolnostima usporedivima našima u Domovinskom ratu, ali u svim okolnostima koje su iole važne na i izvan bojnog polja, ipak su u neusporedivo boljoj poziciji. Jer, ne samo državne politike već i moćni pojedinci i tvrtke, ujedinjeni su u mišlju kako pomoći ukrajinskom narodu od ruskog agresora. Psihologija ratovanja pokazala se kao Putinova slaba strana. Očito je računao s tim da će strah izazvan blitzkriegom izazvati posve suprotne efekte na "bandu narkomana i neonacista u Kijevu" predvođenu bivšim komičarom. Ali, umjesto da kao svaki "veliki lider" iskoristi prvu mogućnost da spasi sebe i svoju obitelj, Volodimir Zelenskij svoju je najveću životnu ulogu - predsjednika Ukrajine, odlučio odigrati na ponos svih Ukrajinaca, dostojanstveno i časno, hrabro služeći narodu i dijeleći njegovu sudbinu na ulicama Kijeva.

Zelenskij je sa samo nekoliko istupa za anale ratne psihologije pridobio naklonost i poštovanje Ukrajinaca i svijeta. Kao spužvom obrisao je sve što je Putin rekao iz svoje palače u kojoj ga čak i od njegova ministra obrane dijeli barem pet, šest metara dugi stol. Hladni, iskusni i bahati Putin baš u svemu je suprotnost ukrajinskom predsjedniku i što ratni sat više otkucava, pod teretom prolivene i ruske krvi, sankcija i pritisaka, stol će mu biti sve udaljeniji od njegova naroda. Možda i kobno. Najveća mu je pogreška bila s procjenom vlasti u Ukrajini, ne računajući da bi "komedijaš" svojim hrabrim činom mogao EU, NATO, SAD i ostatak svijeta odanog demokraciji ujediniti u potpori ukrajinskom narodu.

Komentara 8

IL
ilustrator
22:08 01.03.2022.

zahvaljujući franji, gojku i hrvatskim braniteljima! i glede unatoč buda i sličnih!

VI
@viktor2212emil@
06:11 02.03.2022.

Marinko Jurasić, kada već spominješ embargo na oružje, ne bi ti pala kruna sa glave da si u svoj tekst stavio još i ove dvije riječi, BUDIMIR LONČAR. Mi komentatori potom bi komentirali sve njegove prijatelje, koji su podržavali njega i njegove antihrvatske poteze, ali to nikada nisu javno htjeli priznati. Npr., jedan od takvih je notorni Stipe Mesić. Uzgred, kada je u pitanju hrvatska diplomacija, partizansku/komunističku štafetu je Budimir Lončar predao Mati Graniću, osobnom liječniku Milke Planinc. A svi znamo koja su to Matina djeca u vanjskim poslovima, sve sami premijeri, ministri, predsjednici države. Uf, dragi Marinko Jurasiću, piši malo o tome.

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
15:55 02.03.2022.

Nikada ne smijemo zaboraviti niti oprostiti: velika većina međunarodne zajednice i svi svjetki mediji podržavali su zločinačku JNA. Kao vrhunac svega toga Vijeće sigurnosti donijelo je rezoluciju 713. kojom je Hrvatskoj uvelo embargo na uvoz oružja. Ja tim ljudima NIŠTA ne vjerujem, niti vjerujem današnjim njihovim suzama prema Ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije