Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVARSKE ISKRICE

Tek nam je pet godina

Vukovarske iskrice
Foto: Branimir Bradarić
1/10
04.12.2013.
u 12:49

Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom udruga Vukovarske iskrice, koja skrbi o osobama sa mentalnom retardacijom, obilježila je pet godina rada i djelovanja. U tih prvih pet godina rada iskrice su postale jedna od prepoznatljivih gradskih udruga od kojih redovito dolaze pozitivne i kvalitetne vibracije.

Tri hrabre mame 

– Obično se kaže kako su prve godine najteže, međutim, nama su ove prve godine bile toliko lijepe da ne znamo što sve možemo očekivati dalje. U ovih pet godina imali smo niz krasnih stvari te smo svoj rođendan odlučili proslaviti sa obiteljima i ljudima koji su dali i dio sebe za dobrobit udruge, rekla je predsjednica udruge Lilijana Radobuljac. Govoreći o djelovanju kaže kako sa korisnicima udruge rade pet dana u tjednu te da su svi volonteri. Korisnici udruge su pet sati svakoga dana na sigurnom i u toplome gdje su voljeni i omogućuje im se da još više napreduju. – Iskrice skrbe o osobama starijima od 21 godine, odnosno, o onima koji su izašli iz sustava školovanja. U malim sredinama poput Vukovara, gdje nema državnih institucija zaduženih za rad sa takvim osobama, oni su prepušteni sami sebi i obiteljima. Upravo radi toga su tri hrabre mame, Tanja Plavšić, Ljiljana Kojić i ja, odlučile pokrenuti ovu udrugu. Zadovoljna su i naša djeca koja sa radošću dolaze na svoja druženja. Vukovarske iskrice su recept i za državu kako se radi i treba raditi sa mentalno retardiranim osobama starijim od 21 godine, istakla je Radobuljac.

Monografija Daj pet

Povodom proslave rođendana članovi iskrica su priredili i prigodni program gdje je bilo pjesme, plesa, recitacija, skečeva, a prikazan je i film o udruzi autora Zorana Cikovca. U programu su sudjelovali i djeca OŠ Siniše Glavašević, vukovarskog Đačkoga doma i Veleučilišta Lavoslav Ružička. Bila je ovo prilika i za promociju monografije udruge pod nazivo Daj pet, a koja kroz fotografije i priče govori o prvih pet godina Vukovarskih iskrice.

Ivo Josipović - Dobri duh iskrica

Svim osobama koje su na bilo koji način pomogle rad i djelovanje udruge jučer su dodijeljeni i prigodni pokloni. Između ostalih poklon će biti upućen i predsjedniku RH Ivi Josipoviću, sa kojim su se do sada četiri puta sastali, i koji je radi svega dobio titulu Dobrog duha Vukovarskih iskrica. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo ponio je titulu Najboljeg prijatelja Vukovarskih iskrica, a Mirko Kačić sa Krka, gdje članovi udruge već dvije godine besplatno ljetuju, dobio je titulu Kuma Vukovarskih iskrica. Članovi udruge sjetili su se i hodočasnika iz Kutine i ostalih mjesta koji su u kolovozu ove godine kroz hodočašće osigurali udruzi 18.900 kuna. Njih 14 ponijelo je Titulu viteza udruge dok je jedina žena među njima, Nataša Travarević iz Sibinja, dobila titulu Štrumpfete Vukovarskih iskrica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije