Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mrzio je židove

Tarik Aziz: Njemačka i Španjolska dale su kemijsko oružje Sadamu

tarik aziz
Reuters/PIXSELL
02.05.2013.
u 12:29

Sedamdesetsedmogodišnji Tarik Aziz, kojeg je Irački sud osudio na smrt i čeka izvršenje presude, teško je bolestan i imao je četiri moždana udara

U intervjuu za saudijsku satelitsku TV-postaju Al-Arabya Tarik Aziz, ministar vanjskih poslova Sadamova režima, jedini kršćanin u Sadamovoj vladi, prvi je put iznio u javnost nepoznate detalje iz vremena vladavine Sadama Huseina.

Sedamdesetsedmogodišnji Tarik Aziz, kojeg je Irački sud osudio na smrt i čeka izvršenje presude, teško je bolestan i imao je četiri moždana udara. Na njemu se vidi da je ponižen, a umjesto skupih poznatih kubanskih cigara, Aziz je tijekom cijelog razgovora pušio jeftine iračke cigarete. Iako je taj intervju trebao ići u nekoliko nastavaka, po svemu sudeći, zbog reakcije koju je izazvala prva epizoda tog razgovora, nastavaka neće biti jer bi Tarik Aziz otkrio mnoge tajne koje bi posramile mnoge svjetske čelnike. 

Naime, u svom prvom pojavljivanju u javnosti od 2003. godine otkrio je šokantne podatke kako su za vrijeme Iransko-iračkog rata Njemačka i Španjolska Sadamu Huseinu isporučile kemijsko i biološko naoružanje. Aziz smatra da je Sadam Husein bio izuzetno jak i obrazovan čovjek koji je mrzio slabašne ljude kao što su bili njegovi zamjenici Ezat Al-Duri i Jasin Ramadan.

– Uz to što su bili neobrazovani, bili su i velike kukavice. Njegov san bio je stvoriti jak Irak u ekonomskom i vojnom pogledu. Sadam Husein sve je odluke donosio sam. Kada je okupirao Kuvajt, bio je u velikoj depresiji te je zbog toga donio takvu odluku. U nekoliko navrata osobno mi je kazao da mu je to bila najveća greška koju je učinio i da se ponovno rodi, to nikad ne bi ponovio. Sadam Husein patološki je mrzio Židove, ali cijenio je i poštovao Zapad. Kazao je: ''Tarik, šteta što si kršćanin jer, da nije tako, bio bi predsjednik iračke vlade“. Iako je Sadam Husein bio veliki vjernik, nikada me nije poticao da prijeđem na islam. Iako sam živio u kršćanskom duhu, osjećao sam se kao musliman – kazao je Tarik Aziz.

>>Iračka vlada: Tarik Aziz bit će likvidiran iduće godine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije