Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 3. maju

Tanker Pomer napokon isporučen Uljanik plovidbi

Pomer07
Nel Pavletić/PIXSELL
28.02.2011.
u 15:08

O isporuci broda škver i naručitelj pregovarali su četiri mjeseca, a sporni su bili cijena i način plaćanja

Na komandnom mostu tankera Pomer vezanog u trećemajskoj opremnoj luci predsjednik uprave 3. maja Edi Kučan i direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić potpisali su danas primopredajnu dokumentaciju broda koji su riječki brodograditelji izgradili za Puljane, a oko čije su isporuke naručitelj i brodogradilište pregovarali četiri mjeseca sporeći se oko njegove cijene i načina plaćanja.

Tanker je, kazao je D. Pavletić, isplaćen u cijelosti po cijeni koju je utvrdila brokerska kuća Larson, no iako ni danas nije rečeno koja je na kraju cijena broda dogovorena, navodno je riječ o iznosu od 36,8 milijuna dolara. Pavletić je kazao da su dogovorom zaštićeni interesi obiju strana, no napomenuo i da je isporukom broda četiri mjeseca nakon dogovorenog roka kompanija pretrpjela štetu.

Govoreći o manjku ugovora za gradnju brodova u hrvatskim brodogradilištima, Pavletić je istaknuo nužnost da ti ugovori budu uvjetima jednaki onima u razvijenijim zemljama, što podrazumijeva mogućnost urednog financiranja gradnje uz povoljne kamatne stope, od po jedan do dva posto.

Od Uljanik plovidbe naručeno je još pet brodova u hrvatskim brodogradilištima, i to četiri u pulskom Uljaniku i jedan u 3. maju, tanker jednak Pomeru čija je gradnja ugovorena početkom 2009. godine. Tada je ugovorena i gradnja dva tankera za Tankersku plovidbu iz Zadra. Prvi od njih, brod Velebit, kazao je E. Kučan, Zadranima će biti isporučen u travnju. Kapaciteti brodogradilišta, nastavio je, popunjeni su do ožujka 2012. godine, a u ovome trenutku čeka se potvrda švedskog naručitelja za gradnju dvaju asfalt-tankera. Trećemajci iz Bruxellesa, gdje se ocjenjuje predloženi plan restrukturiranja riječkog škvera, očekuju dobre vijesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije