Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Tanjić:
Povratak na članak

Brojni su lišeni slobode i života u komunizmu, a tek ih je dvoje uhićeno zbog zločina

Države u okruženju pozabavile su se tim problemom i donijele institucionalni okvir za njegovo rješavanje, ali u Hrvatskoj to izostaje, pa je važan cilj konferencije izgradnja institucionalnog okvira za suočavanje s prošlošću.

Komentari 29

MA
Matovilac3
14:29 24.04.2018.

Hv nije 1995 likvidirao poražene titove bande.Nije ih bacao u jame.Kršanske vrijednosti naspram ateističkog divlnaštva.

VL
IS
istjerivačzloduha
14:18 24.04.2018.

Titofašisti tu dolje ispod,pazzzi.Jednu dimnu. baci dolje.

VL
DU
Deleted user
14:51 24.04.2018.

To je na žalost velika nelogičnost koja će morati biti ispravljena. Naime radi se o tome da su dolaskom demokracije mnogi jednostavno preobukli dresove i inkorporirali se u nove okolnosti. Oni i njihova ideološki odgojena djeca cijelo vrijeme blokiraju kažnjavanjee starih partiskih kadrova. Tako imamo i ove apsurdne situacije ljudi koji mrze zemlju u kojoj žive. Žalosno i jadno do bola. Sreća je ta što se ipak radi o izrazitoj manjini.

VL
BA
bakulušić
13:56 24.04.2018.

Još dva-tri desetljeća trebaju proći da bi se u Hrvatskoj moglo ozbiljno raspravljati o prošlosti. U Hrvatskoj prošlost još traje samo su metode drugačije.

VL
NT
Nikola Turajlić-jaružalo
17:34 24.04.2018.

Komunistički zločini se ne mogu ničim opravdati, dok fašistički čini (u našem slučaju ustaški), Bogu (Hrvatskom), Svetoj Katoličkoj Crkvi (Crkvi u Hrvata) i vjernom narodu su većinom ugodni čini, a u skladu sa čuvenim katoličkim modusom operandijem (Ognjem i mačem). Nije slučajno da Crkva u Hrvata održava mise zadušnice na godišnjicu smrti Poglavnika Pavelića, dok u slučaju komunistiškog diktatora Predsjednika Tita (koji rodom pripada katoličkom korpusu), isto se neće nikada dogoditi. Dakle Hrvatima je neophodna lustracija, na jednoj strani i revalorizacija naše bliske povjesti (20-og stoljeća), na drugoj strani.

VL
RI
rimac444
21:16 24.04.2018.

UDBA je glavni bedem koji štiti komunjarske zločince od lustracije, ruke pravde. Glavni instrument UDBA-e je DORH sa partijskim kadrovima, raznim bajićima, cvitanima, a sada su si odabrali podobnog nasljednika da ga vode

VL
Avatar eala
eala
18:39 24.04.2018.

Crkva može funkcionirati samo u okruženju neznanja, jada i bijede. Ona ne poznaje empatiju ili bilo kakvu vrstu poštovanja osim prema izmišljenim likovima i pojavama kojima zastrašuje gladne, ponižene i obespravljene.......... Crkva je odraz društva, tj. intelektualni nivo neobrazovanog zaostalog naroda

VL
SA
sani1
10:19 25.04.2018.

Glej ti njega: brojni. Kad dodamo Blajburg još će ispasti da je ubijeno više Hrvata nego što ih je ikad živjelo na ovim prostorima. Katolibanski fejkovi!

VL
ST
semper.tu
15:01 24.04.2018.

Brojni su lišeni slobode i života u komunizmu, a tek ih je dvoje uhićeno zbog zločina? .. hm da, a koliko je djece lisenih djetinjstva i unistenih zivota u demokraciji, a koliko je svecenika zavrsilo u zatvoru zbog toga? .. kao i uvijek, svatko se cese gdje ga svrbi

VL
KO
konoplja
14:08 24.04.2018.

Koliko je ono osoba odgovaralo za pedofiliju u crkvenim redovima? Koliko je svećenika odgovaralo za zločine u Jasenovcu? O tome niti riječ, baš smo jučer mogli vidjeti kako svećenik pedofil kaže da je to bio prijateljski dodir a drugi govori da je to duhovni susret sa Bogom. Da ima Boga on bi vas se odrekao kakvi ste štetočine. Kočite razvoj države proglašavajući znanost djelom Sotone. Čak se uspjeli i u 15 stoljeću čokoladni napitak proglasiti Sotonskim,

VL
Avatar krcedolac
krcedolac
14:38 24.04.2018.

Zato je crkvi bio raj u NDH ako je komunizam bio pakao...

VL
KO
konoplja
14:11 24.04.2018.

Zašto ne napravite temu suočavanje sa elementima pedofilije kao temelj katoličke Crkve? Kako ono bi, Bog stvori Adama i Evu, onda mu podari dva sina i što dalje, oni su prašili svoju majku i međusobno da bi mi nastali?!?

VL
DU
durke
14:25 24.04.2018.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu koji su hteli da se predaju savezničkim snagama, ali je britanski zapovednik koji se tada nalazio u tom mestu odbio da prihvati predaju, pošto su po njegovoj interpretaciji ratnog prava tamošnje nemačke, ustaške, domobranske i druge jedinice izgubile pravo na status vojne jedinice i postale oružane bande kada su odbile da priznaju naređenje o kapitulaciji snaga Osovine od 7. maja 1945. i nastavile borbe. U toj situaciji, te formacije su vraćene nazad - jugoslovenskoj vojsci (partizanima). Deo zarobljenih odmah je ubijen, a deo je sledećih nekoliko meseci sprovođen u marševima kroz bivšu Jugoslaviju, vođen u radne logore, ubijan na tzv. prekim sudovima, bez suđenja, kao osveta za zločine ustaša. Nekoliko stotina svestenika katolicke crkve je bilo u celoj ekipi od 41' i bili su vrlo aktivni. Fra Sotoni je Pavelic dao nadimak" Majstorovic", jer je bio majstor u klanju., a nije se tako prezivao. Edukujte se iz svetske literature, ostavite i Hrvate i Srbe. Postoje video snimci i zivi svedoci

VL
ZA
zarac
13:59 24.04.2018.

Interesantno kako su u ovoj državi "domoljubi" na vlasti glavninu vremena od osnutka, a puna im usta lustracije. Pa hajdemo više, što se čeka - ima još sigurno tih udbaša po Hrvatskoj i danas. Da vidimo: Šeks, Jarnjak, Bebić, Karamarko, Manolić, Boljkovac....

VL
NE
nemanatrag
14:12 24.04.2018.

I što crkva ima sa komunizmom ? Hoće li razjasniti svoju ulogu u NDH na strani fašizma i osovinskih sila možda?Hoće li krenuti opet krenuti sa novom masovnom histerijom kao i u slučaju IK ? Povjesničari nek se bave poviješću ili da se možda bave krštenjima i krizmama kao vi poviješću ili politikanstvom !?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.