Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vruća fotelja: Nitko ne želi zatvarati brodogradilišta i ukidati subvencije gubitašima

Tamara Obradović Mazal tehnički će voditi Ministarstvo gospodarstva

mazal
Antonio Bronić/VLM
Autori: Nikola Sever Šeni, Ljubica Gatarić
30.10.2009.
u 18:37

Željko Lovrinčević i Ivan Miloloža navodno su najizgledniji kandidati za Polančecova nasljednika na mjestu ministra gospodarstva.

Željko Lovrinčević i Ivan Miloloža navodno su najizgledniji kandidati za Polančecova nasljednika na mjestu ministra gospodarstva. S oba se kandidata jučer i prekjučer razgovaralo u HDZ-u, ali upućeni kažu da će se na objavu novog ministra iz taktičkih razloga pričekati još dva tjedna.

>>Komentar: Nakon ovoga ništa više ne smije biti isto

Nijedan od njih navodno nije dao konačni pristanak, pa se spremaju i rezervne varijante poput instaliranja nekoga od sadašnjih državnih tajnika u kadrovski opustošenome Ministarstvu gospodarstva.

Povjerenje u savjetnika
Spominje se i ime državne tajnice Tamare Obradović-Mazal, koja je preuzela na sebe glavninu poslova oko pregovora s EU, no ona je vrsna pravnica, a ne ekonomistica.

Kad je u pitanju dilema Lovrinčević ili Miloloža, doktoru ekonomije Željku Lovrinčeviću daju više šanse jer Kosor ima velikog povjerenja u svog savjetnika, stručan je, pozna situaciju u gospodarstvu, kao stručnjak Ekonomskog instituta radio je na brojnim analizama tako da se bez puno uhodavanja može uhvatiti u koštac s ključnim problemima.

Lovrinčeviću kao manu ističu to što nema operativnog iskustva, a ni jakog političkog zaleđa, pa bi mogao brzo izgorjeti ako se slučajno zamjeri jakim interesnim lobijima. Brodogradnja je prva na redu, jer nitko ne očekuje uspješan ishod privatizacijskih natječaja, pa se od novog ministra očekuje da potpiše odluke o zatvaranju nekih škverova. Sam Lovrinčević nije bio raspoložen za komentare, a oni koji ga bolje poznaju nisu sigurno da će prihvatiti poziv i golemu odgovornost.

Osim toga, pitanje je koliko će ova vlada potrajati, budući da se i u samom HDZ-u stvara novi odnos snaga. Lovrinčević je, inače, kreiranjem kriznog poreza i većeg PDV-a pomogao Kosor da stabilizira javne financije i pridobije sindikate na svoju stranu, no time se i sam izložio kritikama da samo pomaže vladi da nastavi raditi po starom i pri tome udara na porezne obveznike.

Nedavno je na jednoj konferenciji Lovrinčević upozorio da RH ima samo nekoliko mjeseci da pripremi suvisli plan. Nastavi li se po starom, naći će se u poziciji Grčke koja je desetljećima članica EU, ali nije se pomakla s mjesta: – Da sad dođe do novog poremećaja, dogodio bi se kreditni slom. Tad bismo izgubili svaki smisao suverene nacionalne ekonomije.

Potreban zaokret
Vjeruje da će trebati tri-četiri godina da se uspostavi model novog gospodarstva, a da bi to ostvarilo, u sljedećoj godini Vlada mora početi s rezanjem socijalnih davanja, poljoprivrednih subvencija, krenuti u novi val privatizacije te riješiti problem brodogradilišta.

Vlasnik i predsjednik uprave Munje Ivan Miloloža zamjerio se, međutim, sindikatima tvrdnjom da su neradnici. Ako već u ime socijalnog pakta netko treba ispred poduzetnika ući u Vladu, Ana Knežević, predsjednica SSSH, kaže da bi bilo bolje da to bude Damir Kuštrak jer je fleksibilniji u pregovorima sa sindikatima, ima iskustva i u državnoj upravi i u realnom sektoru.

Kuštrak, međutim, kaže da on nema takvog interesa, a i mišljenja je da jedan čovjek neće ništa promijeniti. – Da bi napravila zaokret, Kosor mora u vladu uvesti barem četiri, pet novih ministara – zaključuje Kuštrak.

Ključne riječi

Komentara 38

Avatar ljutatrava
ljutatrava
19:44 30.10.2009.

..ako je iz hdz,odmah u 5brzini dodjeliti 10 mil.dionica,odmah

IB
Ivana Brkić Ćubela
20:23 30.10.2009.

Polako ali sigurno RH ide u MATRIJARHAT Dok je feminizam emancipacija i sl.oplakivanja Ranije bio Genijalan pokret kojim su se zene borile za svoja prava. Sada-Vapaj ruznih zena za paznjom,istih zena koje za 8. mart svrse svaki put kada postomom dobiju neki poklon(u vecini slucajeva pogresno adresiran). ma jebote nesmes da im nista kazes : Bas je slatka ova nova radnica.... Feministkinja (vadi facu iz bureka) ona meni Ma svinjo jedna sovinisticka!

OB
-obrisani-
18:48 30.10.2009.

e sad smo definitivno mrtvaci ! ima li itko u ovoj državi normalan???????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije