Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
organizirani kriminal

Talijanska mafija novac pere preko kockarnica u Hrvatskoj

kockarnica
Foto: PIXSELL
1/2
10.10.2014.
u 16:15

Nema opasnosti za sigurnost, ali moglo bi doći do sukoba mafijaških skupina

Talijanska mafija, koja je u društvenoj svakodnevici Hrvata dosad bila prisutna samo u filmu, postala je dio hrvatske stvarnosti! Sicilijanska mafija poznata pod nazivom Cosa Nostra diljem Hrvatske ulaže u kockarnice, kladionice i aparate za igre na sreću. Uvlači se u društvene pore, u legalne poslove ulaže ilegalno zarađen novac i na taj način obrće milijune.

Ulažu u kafiće i nekretnine

Barem tako pokazuju preliminarni rezultati istraživanja talijanskog istraživačkog centra Transcrime, koji pod pokroviteljstvom Europske komisije već dvije godine istražuje organizirani kriminalitet u Europi služeći se otvorenim izvorima, poput vladinih, medijskih i policijskih izvješća. Istraživanje koje će u konačnici završiti za mjesec dana u Bruxellesu je krajem rujna predstavio jedan od istraživača, profesor Ernesto Savona. Tom je prilikom upozorio na raširenost talijanske, kineske i ruske mafije te motociklističkih bandi koje trgovanjem drogom i ljudima na razini EU godišnje zarade više od 80 milijardi eura, a pranjem novca kroz ulaganje u građevinsku industriju, kafiće i nekretnine zarade i 150 milijardi eura. A zašto talijanska mafija u Hrvatskoj ulaže baš u kockarnice i koje su implikacije toga, objasnio je Željko Cvrtila, dugogodišnji kriminalist i bivši šef krim-policije.

– U tim su sektorima velik obrtaj novca i brza zarada, a i najslabije je kontrolirani segment – rekao je Cvrtila. Dodaje da je korupcija ključna metoda za uvlačenje mafijaških skupina u društvenu i ekonomsku sferu.

Foto: Milan Ilić

Infografika: Milan Ilić

– Većina kriminalnih igrača iz devedesetih svoja je sredstava prebacila u legalne poslove i sada su cijenjeni poslovnjaci koji imaju jak utjecaj na političare, tako da oni za njih “stvaraju” poslovne prilike i tako im omogućuju velike zarade – objašnjava dalje Cvrtila.

Mafija sklona dogovoru

Opasnosti za nacionalnu sigurnost zbog prisutnosti mafije nema, ali može doći do, kako kaže, konkurentnosti kriminalnih skupina te neminovno do sukoba i zaoštravanja na kriminalnoj sceni. Pripadnici mafijaških skupina trgovanjem u Hrvatskoj zarade milijarde kuna.

– Posebno je opasan segment trgovanja utjecajima, ovlaštenjima u kojima sudjeluje državna i lokalna administracija. Danas su nositelji kriminaliteta skloniji pregovarati i dogovarati diobu kriminalnog kolača. Zašto ratovati kad svoj cilj mogu ostvariti ugovorima – zaključuje iskusni kriminalist Cvrtila.

>> Pred policajcima dobio jackpot i spasio se zatvora!

Komentara 5

ST
strsljen2013
16:33 10.10.2014.

Dobro jutro. Koliko samo ima kockarnica i automat klubova po Zagrebu. Kad god uđeš uvijek prazno a nijedna se ne zatvara.

PA
parasa
16:31 10.10.2014.

Ne samo talijanska mafija nego i Ruska koja, po mom mišljenju, je jača od talijanske. Bio sam nedavno u ruskom hotelu sa 5 zvijezdica ???(odbi dvije šta se tiće hrane) "bellevue" u Malom Lošinju.

GL
gloria
20:13 10.10.2014.

Ako je tlo plodno i dobro obradjeno urod je bogat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije