Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Talijanska mafija novac pere preko kockarnica u Hrvatskoj

Nema opasnosti za sigurnost, ali moglo bi doći do sukoba mafijaških skupina
10. listopada 2014. u 16:15 5 komentara 6472 prikaza
kockarnica
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Talijanska mafija, koja je u društvenoj svakodnevici Hrvata dosad bila prisutna samo u filmu, postala je dio hrvatske stvarnosti! Sicilijanska mafija poznata pod nazivom Cosa Nostra diljem Hrvatske ulaže u kockarnice, kladionice i aparate za igre na sreću. Uvlači se u društvene pore, u legalne poslove ulaže ilegalno zarađen novac i na taj način obrće milijune.

Ulažu u kafiće i nekretnine

Barem tako pokazuju preliminarni rezultati istraživanja talijanskog istraživačkog centra Transcrime, koji pod pokroviteljstvom Europske komisije već dvije godine istražuje organizirani kriminalitet u Europi služeći se otvorenim izvorima, poput vladinih, medijskih i policijskih izvješća. Istraživanje koje će u konačnici završiti za mjesec dana u Bruxellesu je krajem rujna predstavio jedan od istraživača, profesor Ernesto Savona. Tom je prilikom upozorio na raširenost talijanske, kineske i ruske mafije te motociklističkih bandi koje trgovanjem drogom i ljudima na razini EU godišnje zarade više od 80 milijardi eura, a pranjem novca kroz ulaganje u građevinsku industriju, kafiće i nekretnine zarade i 150 milijardi eura. A zašto talijanska mafija u Hrvatskoj ulaže baš u kockarnice i koje su implikacije toga, objasnio je Željko Cvrtila, dugogodišnji kriminalist i bivši šef krim-policije.

– U tim su sektorima velik obrtaj novca i brza zarada, a i najslabije je kontrolirani segment – rekao je Cvrtila. Dodaje da je korupcija ključna metoda za uvlačenje mafijaških skupina u društvenu i ekonomsku sferu.

mafija | Autor : Milan Ilić Foto: Milan Ilić

Infografika: Milan Ilić

– Većina kriminalnih igrača iz devedesetih svoja je sredstava prebacila u legalne poslove i sada su cijenjeni poslovnjaci koji imaju jak utjecaj na političare, tako da oni za njih “stvaraju” poslovne prilike i tako im omogućuju velike zarade – objašnjava dalje Cvrtila.

Mafija sklona dogovoru

Opasnosti za nacionalnu sigurnost zbog prisutnosti mafije nema, ali može doći do, kako kaže, konkurentnosti kriminalnih skupina te neminovno do sukoba i zaoštravanja na kriminalnoj sceni. Pripadnici mafijaških skupina trgovanjem u Hrvatskoj zarade milijarde kuna.

– Posebno je opasan segment trgovanja utjecajima, ovlaštenjima u kojima sudjeluje državna i lokalna administracija. Danas su nositelji kriminaliteta skloniji pregovarati i dogovarati diobu kriminalnog kolača. Zašto ratovati kad svoj cilj mogu ostvariti ugovorima – zaključuje iskusni kriminalist Cvrtila.

>> Pred policajcima dobio jackpot i spasio se zatvora!

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • strsljen2013:

    Dobro jutro. Koliko samo ima kockarnica i automat klubova po Zagrebu. Kad god uđeš uvijek prazno a nijedna se ne zatvara.

  • parasa:

    Ne samo talijanska mafija nego i Ruska koja, po mom mišljenju, je jača od talijanske. Bio sam nedavno u ruskom hotelu sa 5 zvijezdica ???(odbi dvije šta se tiće hrane) "bellevue" u Malom Lošinju.

  • gloria:

    Ako je tlo plodno i dobro obradjeno urod je bogat.