Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muške imenice i zamjenice imaju prednost

Talijanska institucija za jezik nije za uvođenje rodno neutralnih oznaka: Podržavale bi ih samo manjine

Pixabay
20.03.2023.
u 19:40

Tako e-mail ili pismo muškarcu ili ženi više ne bi počinjalo s "caro" (dragi) ili "cara" (draga), već s rodno neutralnim "drag*", koje bi zamijenilo i množinu "cari" (dragi). No Accademia della Crusca je u svom odgovoru Sudu odbacila mogućnost ovakvih izmjena u pravnim dokumentima, pojasnivši da bi bile umjetne i da bi ih podržale samo manjinske skupine, "koliko god one bile dobrohotne".

Talijanski sudovi trebali bi se držati tradicije i izbjegavati novotarije poput rodno neutralnih oznaka u službenim dokumentima, smatra institucija koja se bavi istraživanjem i očuvanjem talijanskog jezika, Accademia della Crusca. Odbor za jednakost najvišega talijanskog žalbenog tijela, Visokoga kasacijskog suda, zatražio je od Accademije della Crusce, najstarijega jezikoslovnog društva koje se bavi istraživanjem i očuvanjem talijanskog jezika, da se izjasni o tom pitanju, misleći pritom na nacionalnu raspravu o rodnim pitanjima i političkoj korektnosti.

U talijanskom, kao i u ostalim jezicima koji su proizašli iz latinskog, muški oblici imenica i zamjenica obično imaju prednost pri korištenju. Primjerice, neodređena zamjenica "tutti" rutinski se koristi kada kažemo "svi" i pritom mislimo i na žene i na muškarce, umjesto ženskog oblika "tutte" (sve). Neki to vide kao oblik muške dominacije i podržavaju uvođenje rodno neutralnih završetaka imenica, poput zvjezdica ili simbola koji izgleda kao slovo 'e' naopačke. 

Tako e-mail ili pismo muškarcu ili ženi više ne bi počinjalo s "caro" (dragi) ili "cara" (draga), već s rodno neutralnim "drag*", koje bi zamijenilo i množinu "cari" (dragi). No Accademia della Crusca je u svom odgovoru Sudu odbacila mogućnost ovakvih izmjena u pravnim dokumentima, pojasnivši da bi bile umjetne i da bi ih podržale samo manjinske skupine, "koliko god one bile dobrohotne". "Pravni jezik nije pravo mjesto za manjinske inovativne eksperimente", smatra Accademia.

Accademia je pojasnila da u talijanskome jeziku muške imenice u množini i dalje ostaju "najbolji instrument" za kolektivno predstavljanje "svih spolova i orijentacija", ali je istodobno podržala širu upotrebu ženskog roda u slučaju profesionalnih titula. U listopadu je prva premijerka Italije, desničarska čelnica Giorgia Meloni, izazvala kontroverze nakon što je rekla kako preferira da ispred njezine titule 'Presidente del Consiglio' stoji muški član 'il', umjesto ženskog 'la'.

VIDEO: Kineski predsjednik Xi i Putin jedan drugome 'tepali': Dragi prijatelju...

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Dragovit
Dragovit
12:59 21.03.2023.

Ima li tko rodno neutralan na forumu? Središnjičari, kojega ste vi stajališta o tomu?

AN
angeomihael
21:12 20.03.2023.

Kad uštrojiš neradta postaje rodno neutralan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije